Napunk

Azt mondják, nem hízelegni kell a nőknek, hanem meg kell őket alázni. Radikalizálódnak a fiatalok a feminizmus ellen az interneten

Illusztrációs felvétel - JumpStory
Illusztrációs felvétel – JumpStory

Olyan YouTube-videókat néznek, ahol „csábítás-szakértők” magyarázzák nekik, hogyan kell megalázni a lányokat.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Sok esetben olyan kamaszokról van szó, akik az első párkapcsolatukat szeretnék kialakítani, de nem sikerül nekik. Leülnek a gép elé és megpróbálnak tanácsokat keresni, hogyan szedjenek fel egy lányt. Néhány sikertelen próbálkozás után az is megeshet, hogy csatlakoznak az incelekhez (involuntarily celibate), tehát önkéntelen cölibátust fogadnak.

Ebben a közösségben a férfiak a nők elleni gyűlöletre buzdítják egymást. Felnőtt férfiakat is megtalálhatunk köztük, akik azt magyarázzák a fiúknak, hogy a nemi alapon elkövetett erőszak egy „ideológiai kitaláció”, valamint közösen próbálnak rájönni, hogy a nőket a pénz, a vonzó kinézet vagy a társadalmi rang érdekli-e.

A spanyol verzióban még abban is egyetértenek, hogy a nők TDS PTS, tehát Todas putas, ami magyarul annyit tesz, hogy mind ribancok.

Spanyolországban ezzel a jelenséggel egy hosszú időtávot vizsgáló tanulmány is foglalkozott, melynek eredményeit nemrég publikálták. A nemi alapon elkövetett erőszak tagadása, a fiatal fiúk szexismusra való buzdítása és a „ginocentrikus összeesküvés” elméletének létrehozása, amely szerint a nők kihasználják a privilegizált fehér férfi mítoszát, mindezt azért hogy elnyomhassák őket, azonban számos más országban is problémát jelentenek.

Manoszféra – ahol a férfiak gyűlölik a nőket

A nőgyűlölet nem újkeletű dolog, viszont azok az online csoportok, ahol ezek a fiúk és fiatal férfiak találkoznak, új jelentést adnak neki. Egymást győzködik arról, hogy a női jogokat illető követelések már túlmentek minden határon. Hogyan kell őket „betörni”, hogyan kell őket meghódítani inkább „megalázással”, mint „hízelgéssel” – mindezt megtudhatják az olyan férfiak YouTube-csatornáiról, akik csábításszakértőknek hiszik magukat.

Ezt a jelenséget kutatta Spanyolországban a nemrég publikált Fiatalok a manoszférában című tanulmány. Konkrétan azt, hogyan hat a digitális nőgyűlölet a szexuális erőszak megítélésére a fiatal férfiak körében. A tanulmány szerzői Elisa García-Ming szociális antropológus és Silvia Díaz Fernández társadalomkutató voltak.

„A genderideológia elleni diskurzus azon a morális pánikon alapszik, melynek kiindulópontja, hogy a feminista és LMBT+ mozgalmak veszélyt jelentenek a férfiakra, illetve a hagyományos, heteroszexuális párból álló családmodellre” – olvasható a tanulmányban.

Ezek az emberek egy olyan online térbe csoportosulnak, amit manoszférának neveznek. Online fórumokról, weboldalakról, blogokról, YouTube-csatornákról és közösségi oldalakról van szó, melyeken védik a maszkulinitást és veszélyeztetve érzik magukat a feminizmus által.

A WhatsAppon is vannak zárt csoportjaik, ahol a férfiak „biztonságban” érzik magukat, és ahol úgy érzik, senki sem „ítéli el őket”.

Ahol a fiúk utálják a lányokat

García-Ming szerint ez a közeg bagatellizálja a szexuális erőszakot és cáfolja a nemi alapú erőszakot is. Leginkább azonban az aggasztja a szerzőt, hogy „milyen egyszerűen férnek hozzá a gyerekek az ilyen tartalmakhoz, valamint az, ahogyan elsajátítják és érzelmileg azonosulnak mindezzel, s ezt követően már álláspontjukat sem érvekkel, sem pedig adatokkal nem lehet megcáfolni”.

Figyelmeztet arra, hogy ha a Google-ben a ligar (flörtölés) szóra keresünk rá, egy olyan spirálba kerülünk, melyben barátságtalan, nőgyűlölő, sőt mi több, önpusztító tartalmak dominálnak. „A szülőket legjobban a pornó aggasztja, ez pedig eszükbe sem jut” – teszi hozzá.

A tinédzserek és fiatal férfiak szóban forgó köre úgynevezett incelnek (involuntarily celibate) nevezi magát, ami önkéntelenül vállalt cölibátust jelent. A lányokat és a nőket hibáztatják azért, hogy nem sikerül barátnőt találniuk és szexuális kapcsolatot létesíteniük.

„Vicces, mennyi elb*szott dolgot éltem meg, és itt nem csak az olyan kisebb depresszív eseményekre gondolok, amit a legtöbb incel átélt” – írja az egyik tinédzser a fórumon. „Nekem sosincs szerencsém a nőkkel és az emberekkel úgy általában” – írja, majd hozzáteszi, „igaz, csúnya és kicsit introvertált vagyok”.

„Néha örömet okoz mások szenvedését nézni azután, hogy én magam mennyi igazságtalanságot éltem át” – zárja mondandóját.

Erőszakot akarnak

Idén szeptemberben az amerikai Digitális gyűlölet elleni harc központjának új Quant Labja közzétett egy jelentést, mely szerint az elmúlt másfél évben az internetes incel-mozgalmak radikalizálódtak, és normálissá vált náluk a tinédzserkor előtt álló kislányok megerőszakolása és a tömeggyilkosságok is.

Több mint egymillió bejegyzést elemeztek az incelek oldalán. Rájöttek, hogy a fórum tagjai 29 percenként posztolnak az erőszakolásról, és a tagok több mint 89 százaléka támogatja és tartja elfogadhatónak a szexuális erőszakot. A tagok több mint negyede használ a pedofíliához köthető szavakat, és több mint felük támogatja is a pedofíiát.

Például valaki közzétett egy tizenkét éves lányt ábrázoló képet azzal a szöveggel, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Nők elleni erőszak

Szexuális zaklatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak