Napunk

Rastislav Káčer kijelentése a paranoiáról súlyosabb, mint elsőre gondolnánk

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

A külügy az elmúlt két évben több kisebbségellenes lépésért volt felelős, és a nyilatkozatai alapján úgy tűnik, Káčer is ezt a vonalat viszi tovább.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző jogász, emberi jogi szakértő

Rastislav Káčer külügyminiszter nemrég a lengyel Rzeczpospolita lapnak adott interjújában kijelentette, hogy Magyarország szomszédainak van oka a paranoiára. Ezzel a magyar állam esetleges területi követeléseire utalt, amit a magyar külügyminiszter irodájában lógó történelmi térképpel indokolt.

A kijelentés több reakciót is kiváltott szlovákiai magyar politikusok részéről, amivel a Napunk oldalán Renczes Ágoston kommentárja foglalkozott.

Káčer interjút is adott a Napunknak, amelyben megismételte kijelentéseit. Véleményem szerint a kommentár és az interjú elszalasztották a lehetőséget a helyzet feltárására.

A kommentár úgy véli, hogy bár Káčernek van joga a paranoiára, oka nincs rá. A kérdés azonban nem ez, hanem hogy paranoiájának egy külügyminiszter így hangot adhat-e. Magánemberként Rastislav Káčer korábban is tett hasonló magyarellenes (nem Orbán-ellenes – erre még visszatérek) kijelentéseket, az tehát nem meglepő, hogy így gondolkodik. Az már sokkal inkább, hogy külügyminiszterként is hangot ad nézeteinek. Az ilyen kijelentések ugyanis diplomáciai szempontból senkinek nem használnak. Ha Rastislav Káčer valóban magyar agressziótól tart, annak kezelésére egészen más eszközei is vannak.

A kijelentés azonban nem azért súlyos, mert diplomáciai feszültséget okozhat, hanem belpolitikai jelentősége miatt. Rastislav Káčer egy olyan minisztérium élén áll, amelynek paradox módon sok hatalma van a belföldi kisebbségi jogi szabályozás terén. A tárca az elmúlt két évben több kisebbségellenes lépésért volt felelős, amik azon alapulnak, hogy a szlovákiai magyarok biztonsági kockázatot jelentenek az országra, és ezért lépéseket kell tenni ellenük (nem Magyarország, nem Orbán Viktor ellen).

Gondoljunk csak a kettős állampolgárság diszkriminatív szabályozására, a kitelepítettek emléknapja elfogadásának megakadályozására, vagy a folyamatban lévő, kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadásának megbuktatására. Mindezt úgy érték el, hogy az előző miniszter, Ivan Korčok, nem tett nyíltan magyarellenes kijelentéseket.

Rastislav Káčer az eddigi nyilatkozatai alapján egyetért ezzel az irányvonallal, ezt viszi tovább. Előrevetíthető, hogy a még nyitott kérdésekben (nyelvtörvény módosítása, Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos problémák vizsgálata) is hasonló lesz az álláspontja. Idézett kijelentése ebbe a kontextusba illik, alátámasztja, hogy ő a magyarokban tényleg biztonsági kockázatot lát – és ennek most már külügyminiszterként is hangot ad.

Ennek alapján a kisebbségi jogok megígért és régóta várt bővítése nehezen elképzelhető. Ezt pedig nyugodtan tekinthetjük nacionalista álláspontnak. Ez a fogalom ugyanis nem csak a Ján Slota-féle hőbörgést takarja, ami szerencsére mára kiveszett a szlovák politikából. A nacionalizmusba a kisebbségellenesség nagyon sok formája beletartozik, és ha a mércénk a kisebbségbarát jogi környezet, akkor Szlovákiában nem sokat változott a helyzet a mečiari idők óta.

Egy nyelvtörvény akkor is kirekesztő nacionalista kreálmány, ha szép szavakkal és nyakkendőben dicséri valaki. A szalonnacionalizmus is nacionalizmus, a kirekesztő hatása is hasonló. A külügyminisztérium következetesen ezt az álláspontot képviseli, és a magyarokra, mint biztonsági kockázatra számos estben hivatkoztak kisebbségbarát kezdeményezések megbuktatásakor. Ez ad súlyt Káčer kijelentésének.

Ezt a fajta nacionalizmust a hazai sajtó egy része folyamatosan felmenti, illetve félreérti, méghozzá egy egyszerű képzettársítás miatt: a külügy vezetői alapvetően liberális értékrendű emberek, akik a nyugati értékek mellett állnak ki, és az Orbán-rendszer nagy kritikusai, ezért a sajtó hajlamos Orbán-kritikaként értelmezni a nyilatkozataikat.

Csakhogy az Orbán-kritikus nyilatkozatok között bőven akadnak kifejezetten magyarellenes kijelentések és lépések, amelyek nem a jelenlegi magyar kormányhoz kötődnek, és amelyeket nem csak Orbán Viktor támogatói kritizálnak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Rastislav Káčer

Szlovákiai magyar

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak