Napunk

Harctéri napló (259. nap): Bár Herszonban még nem lobog az ukrán zászló, az orosz propagandisták olyan képet vágnak, mintha temetésen lennének

“Herszon mindörökké Oroszországgal” - hirdették magabiztosan a billboard szerzői. Forrás - Andrej Zacharov
“Herszon mindörökké Oroszországgal” – hirdették magabiztosan a billboard szerzői. Forrás – Andrej Zacharov

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • Hogyan vált Herszon bukása valósággá, az ukránok megerősítik a “logisztikai hadviselésük” sikerét
  • Az ukrán hadsereg egy vasúti csomópont elfoglalásával büszkélkedhet
  • A propagandista Szolovjov elmagyarázta, hogy a szovjetek 1941-ben is elvesztettek nagyvárosokat, ennek ellenére megnyerték a háborút.
  • Videó: fogjon egy géppuskát és menjen utána, mondta egy orosz hivatalnok egy nyugtalan nőnek, aki aggódik az elhurcolt férje miatt

A szövegben szereplő információk a harcok november 9-i, szerdai állását mutatják. Az aktuális helyzet némely helyszínen már eltérhet ettől.

Az orosz „mindörökké”. Szeptember végén mondta Putyin egy televíziós nyilatkozatban, hogy az annektált területek lakói, Herszont is beleértve, „mindörökké az állampolgáraink” maradnak. A régió elfoglalását az oroszok úgy írták le, mint „fait accomli”-t, befejezett tényt.

„Herszon régió lakosainak örömmel üzenném, hogy Oroszország már mindig itt marad. A visszatérés a múltba nem lehetséges, ezt a gazdag régiót már örökké közösen fogjuk fejleszteni,” mondta májusban újságíróknak a megszállt régiók látogatásakor Andrej Turcsak orosz politikus, a Pszkovi régió volt kormányzója.

Ma már a helyzet – minimum a retorikai oldalról – teljesen másképp fest. Sojgu védelmi miniszter szerda este bejelentette, hogy „Herszon irányában stabil a védelem, de vannak ott bizonyos specifikációk”. Emiatt eleget tett Szurovikin tábornok javaslatának a megszálló egységek visszavonásáról a Dnyeper bal partjára.

A gyakorlatban ez egy nagy kiterjedésű terület elhagyását jelentette, melyet az oroszok a háború első heteiben szereztek meg, beleértve Herszon nagyvárost, mely a jobb parton fekszik.

Korai ünneplés? Jelenleg az a legfontosabb kérdés, hogy nem csak az oroszok csapdájáról van-e szó. Tényleg elhagyják a 300 ezres várost, mely Ukrajna számára nemcsak katonailag, de gazdaságilag is fontos?

„Nincs értesülésünk arról, hogy Oroszország harc nélkül hagyná ott Herszont. Az orosz egységek egy része a városban marad és további tartalékokat helyeznek át a régióba” – írta első reakciójában Mihajlo Podoljak az ukrán elnöki hivatalból.

Az ukrán erők főparancsnoka, Zaluzsnij tábornok azonban csütörtök délben a Twitteren azt jelezte, hogy az orosz visszavonulást valósnak tartja.

„Az ellenség újabb »jószándékú gesztusa« mögött a hadseregünk erőfeszítései állnak. Ugyanúgy, ahogy az ellenség visszavonult Kijevből, Harkiv térségből vagy a Kígyó-szigetről, feltehető, hogy a herszoni visszavonás is a mi aktív operációink eredménye” – írta Zaluzsnij.

https://twitter.com/CinC_AFU/status/1590657736093863937

Néhány külföldi megfigyelő is, például Mick Ryan volt ausztrál tábornok, egyetért azzal, hogy az oroszokat egyszerűen rákényszerítették a visszavonulásra. A tartalékok, hidak és utánpótlási vonalak folyamatos pusztítása, az ukrán offenzívával kombinálva, drámaian megnehezítette a bal part megtartásának lehetőségét.

„Az ukránok hetek óta keményen harcolnak, nagy távolságban csapnak le és pszichológiai hadviselést is folytatnak. Mindennek az a célja, hogy az orosz pozíciók a Dnyeper nyugati partján tarthatatlanná váljanak” – írta Ryan.

Vizuális bemutatót nyújt arról, hogy nézhet ki az „oroszok tarthatatlan pozíciója” egy aktuális videó az egyik Dnyeperen lévő herszoni kompról. Saša Kots orosz riporter nemcsak az Antonivi híd sérüléseit mutatja be, melyen már nem hajtanak autók, hanem az ideiglenesen épített híd sérüléseit is, amit az oroszok mellette építettek.

„Az Antonivi híd sérülése miatt megszakadt a Dnyeper jobb és bal partja közötti kapcsolat. A HIMARS-rendszerek pontos csapásai megsemmisítették a pályaszerkezetét” – mondta a videóban.

Bejött az ukrajnai taktika? Több nyugati megfigyelő már hetekkel az augusztus eleji ukrán ellentámadás előtt arról írt, hogy az ukránok Herszont nem egy masszív támadással, hanem „logisztikai offenzívával” próbálják meg felszabadítani.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Harctéri napló

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak