Napunk

Napunk newsfilter: Jogerősen 25 évet kapott a hidegvérű ipolysági méregkeverő

Gyönyör Teréz. Fotó - TASR
Gyönyör Teréz. Fotó – TASR

1. Börtönbe vonul a 70 éves Gyönyör Teréz. 2. Kisebbségi kormány: kéz a kézben a fasisztákkal. 3. A finnek és a svédek továbbra is a Fideszre várnak.

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Börtönbe vonul a 70 éves Gyönyör Teréz

25 év börtönbüntetésre ítélte Gyönyör Teréz ipolysági méregkeverőt a Legfelsőbb Bíróság. A hetven éves nyugdíjast három személy ellen elkövetett többrendbeli gyilkossági kísérlet és csalás miatt jogerősen ítélték el.

Gyönyört arra is kötelezte a bíróság, hogy megtérítse az áldozatok kárát. Az elítélt minden ellene felhozott vádat visszautasított.

Tartozása van? A nadragulya megoldja. Az „ipolysági méregkeverő” története az országos sajtót is bejárta. A nyugdíjas hölgy három hitelezőjétől próbált megszabadulni: atropinnal (nadragulya) mérgezte meg őket.

Gyönyör Teréz Ipolyság egyik bankfiókjából vonult nyugdíjba, és több közeli ismerősétől nagyobb pénzösszeget kért kölcsön, az egyiktől például 56 000, egy másiktól pedig 44 600 eurót. Amikor közeledett a visszafizetés ideje, akkor mérget kevert hitelezőinek italába, leggyakrabban teájába vagy kávéjába, amire épp lehetősége volt.

Egészen szövevényes módon, amelyben a véletlennek is jutott szerep, találkoztak az áldozatok, és eszelték ki, hogy tőrbe csalják azt a nőt, aki először pénzt kért tőlük kölcsön, majd megpróbálta eltenni őket láb alól. Bár a bizonyíték, a mérgezett kávé megszerzése sikerült, de a rászedett barátnők nem jártak el elég szakszerűen a tárgyi bizonyítékkal, ők rejtegették és vitték a laborba, ezért egy hosszadalmas bizonyítási eljárás várt rájuk.

2015-ben történt mindez, és Gyönyört csak 2021-ben ítélték el – hat év telt el azóta, hogy büntetőeljárás indult ellene. Ma, november 8-án, kedden a Legfelsőbb Bíróság döntött a fellebbezésről.

A látszat csal. Nemcsak Ipolyságot és környékét borzolta a hidegvérű, számító nyugdíjas Teréz története, hanem országos elképedés és megdöbbenés követte a bűnügyi drámasorozatot. Különösen az akasztott ki mindenkit, hogy a hétköznapiság látszata – egy panelban tengődő nyugdíjas – mögött milyen számító kegyetlenség húzódik meg.

Három áldozat fogott össze a méregkeverő ellen, de a rendőrség több gyanús ügyet is talált. Hat személy halt meg Gyönyör Teréz környezetében, mind nagyon hasonló tünetekkel, mint a kórházba került atropinmérgezéses barátnők. Ebből pedig egy sorozatgyilkos portréja rajzolódik ki. Az áldozatok történeteit Barak Dávid a Paraméter egy cikksorozatban közölte.


2. Kisebbségi kormány: kéz a kézben a fasisztákkal

Nagyüzem volt ma a parlamentben. Füstöltek a kábelek, ezúttal a szavazó képviselők munkájától. Több érdekes és fontos szavazás is lezajlott. Egyet emelünk ki, melynek hosszú távú következményei lesznek, és a mód, ahogy elfogadták a törvénymódosítást, leképezi a parlamenti kultúrát és matematikát.

A parlament jóváhagyta Milan Krajniak módosítását a második pillérről szóló törvényhez. A javaslatot 76 képviselőből 74 támogatta, Kotlebáék is megszavazták.

A kormánypártok képviselői támogatták Krajniak módosítását, ellenben az ellenzéki SaS képviselői szavazás előtt kihúzták a kártyájukat, mert nem értettek egyet azzal, hogy megadóztassák a spórolás egyszeri felvételét.

Kötvény és részvény. 2013-ban, az egyszínű Fico-kormány idején a nyugdíjmegtakarítások nagyarányú átcsoportosítására került sor, mégpedig kötvényekbe, ezért sokan elestek a magasabb hozamoktól, amelyeket az alapok nyújtottak. Éppen ezért az egyik fő változás az, hogy 2023 májusától az 54 év alatti, ún. „passzív” spórolók megtakarításait a kötvényekből részvényalapokba helyezik át. A változásról minden érintettet február 28-ig tájékoztatnak a nyugdíjkezelő társaságok.

A második pillérbe ma önkéntes alapon lehet belépni 35 éves korig. A törvénymódosítás nyomán azok, akik nem töltötték be 40. életévüket, és először fizetnek nyugdíjjárulékot, automatikusan belépnek – továbbá két év áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, ebben a formában szeretnének-e spórolni. Szintén fontos részlet, hogy az, aki belép a második pillérbe, és nem választ magának nyugdíjtársaságot, azt a Társadalombiztosító fél év után betűrend alapján besorolja.

Ha valaki úgy dönt, hogy elégedett a nyugdíjjal, és a spórolás fennmaradó részét egy összegben vagy több részletben kiveszi, akkor készüljön fel arra, hogy ezt megadóztatják.

Nem válogatós a kisebbségi kormány. A több fontos változás – például a díjszabásra vonatkozó vagy az, hogy megszűnik a számlavezetési díj stb. – mellett egyre nyilvánvalóbb, hogyan működik ez a kormánykoalíció. Most Krupa, Beluský és társaik szavazatára volt szükség a jóváhagyáshoz, korábban másokéra, de elkönyvelhetjük, hogy a kormánypártok és a fasiszta listán bejutott képviselők együttműködnek. Mert egy-egy alkalommal mindig találtak kifogást a kormánypártoknál, hogy miért alakult úgy a szavazás, hogy pont onnan érkezett „külső” segítség, de ma már ez egy olajozottan működő szavazógép.

Emlékezzünk arra, hogy korábban a Fico-kormány még

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ipolyság

Koalíció

Magyarország

Napunk newsfilter

NATO

Nyugdíj

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak