Napunk

Shakespeare újragondolt klasszikusával indítja az évadot a Thália Színház

Fotók - Thália Színház
Fotók – Thália Színház

53. évadának első bemutatójára készül a Thália Színház. Matusek Attila rendező Goldoni Bugrisokja után ismét egy legendás klasszikust állít színpadra Kassán. William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának premierjét csütörtökön láthatja a közönség.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A premier beharangozója szerint a fiatal rendező ismét a rá jellemző frissességgel, frivolsággal, játékossággal, a színházcsinálás iránti alázattal dolgozott, és közben nem félt újragondolni Shakespeare vérbőn humoros, túláradóan érzelmes, a hatalomról beszélve is kegyetlenül pontos, és mindezek fölött igézően mágikus szövegét.

Az új szövegkönyv gerincét Nádasdy Ádám fordítása alkotja, de Matusek Attila többször is belenyúlt a szövegbe, és idéz más átiratból is.

„Bármennyire gyönyörű Arany János fordítása, bármennyire bravúros Nádasdy Ádám magyar szövege, bármennyire lenyűgöző ez a Shakespeare-i nyelvezet, véleményem szerint még pontosabban meg lehet fogalmazni azt, ami most lényegesnek tűnik” – véli a rendező. Elismeri, hogy az átdolgozással a szöveg biztosan veszített a költőiségéből, a másik oldalon viszont sokat nyert a színpadi helyzeteket tekintve, illetve konkrétabbá, közérthetőbbé vált.

„A darab nagymértékben reflektál a jelenünkre, a jelen társadalmi problémáira, miközben kérdéseket vet fel, gondolkodásra készteti a nézőt” – fejtegette Matusek Attila, aki szerint egy nagyon izgalmas, energikus, szakmailag is nívós előadás született. Hangsúlyozta, hogy a produkciót a színészekkel közösen, párbeszédet folytatva csiszolgatták, igazi műhelymunka folyt. A végső változat tehát csak a próbafolyamat során készült el.

A Thália Színház 2022/23-as évadának két kulcsszava az összetartozás és a bizalom. Ennek jegyében rögtön az első bemutatóban az egész társulat szerepet kapott, sőt három egyetemi hallgatóval is kiegészült a csapat. Katona Eszter, Hégli Bence és Balla Barnabás először mutatkozik be Kassán. Érdekesség, hogy ketten közülük Matusek Attila korábbi rendezésében is szerepeltek, amikor a pozsonyi magyar gimnázium diákszínjátszóival állította színpadra Shakespeare klasszikusát.

„Az akkor igazi örömjáték, önfeledt diákszínjátszás volt. Bármit mondott Attila, mi azt megcsináltuk, örömmel, szeretettel, boldogan. De most már, kőszínházban, fiatal színészként egy kicsit más, sokkal jobban érzékelem a saját felelősségemet és egyre jobban átérzem a színház társadalmi felelősségét” – hasonlította össze Katona Eszter az akkori és a mostani helyzetet.

Matusek Attila és Varga Anikó színésznő, a társulat tagja egyetértettek abban, hogy az egyetemisták új energiát hoztak a színházba, az idősebb kollégákkal egymást inspirálták. Hégli Bence, aki Pukkot alakítja, a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: hálásak azért, hogy a társulat befogadta őket, és hogy lehetőséget kaptak a fejlődésre.

„Olyan Shakespeare, mint a parfüm, hosszan, részletesen el lehet mesélni az illatot, de ha ténylegesen megszagolod, az az igazi” – fogalmazott a fiatal színész, hozzátéve: a markáns, erős mondatok égtek belé leginkább, hiszen az „avoni hattyú” képes egyetlen mondatban, egy kétsoros rímpárban, egy képben megragadni azt, amit másfél órás beszélgetésben is nehéz lenne végigvenni.

„Sok kiaknázatlan lehetőséget rejt a színházművészet maga. Gyakran megelégszünk olyan kompromisszumokkal, egyfajta öncenzúrával, amelyeket meg sem kellene kötni, és csak azért, hogy szeressenek minket, mert félünk, hogy másként nem szerezzük meg a közönség szimpátiáját, figyelmét. Csak a Tháliában ez a téma érdekes módon nem a mesteremberek jeleneteiben csúcsosodik ki, hanem Pukk személyében, ő az én szócsövem ebben az előadásban. Ő a szabadság megtestesítője, annak minden pozitív és negatív oldalával” – zárta a Szentivánéji álom jellemzését Matusek Attila.

A kassai Szentivánéji álomban Theseust és Oberont Ollé Erik, Hyppolitát és Titániát Varga Anikó játssza, a szerelmesek szerepében Lax Juditot, Madarász Mátét, Katona Esztert és Balla Barnabást láthatjuk, Pukként Hégli Bence mutatkozik be, az Athéné Társulat tagjai Bocsárszky Attila, Dégner Lilla, Varga Lívia, Nagy Kornélia, Nádasdi Péter és Rubóczki Márkó lesznek, Phylostratust Szabadi Emőke, Egeust pedig Illés Oszkár kelti életre.

Az előadás díszletét Michal Lošonský, jelmezeit pedig Eva Miklisová tervezte. A színpadi mozgásért és a koreográfiáért Kántor Kata felelt. A fénymester ismét a kiváló újvidéki szakember Majoros Róbert volt.

Kultúra

Színház

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak