Napunk

Motorok, csapágyak, gépek – Szlovákiából olyan eszközök kerülnek Oroszországba, amiket végül a fegyvergyártásban használnak fel

Egy az ukrán hadsereg által megsemmisített orosz Ural teherautó. Fotó – ukrán hadsereg
Egy az ukrán hadsereg által megsemmisített orosz Ural teherautó. Fotó – ukrán hadsereg

A szlovák vámosok nagyvonalúan bánnak az exportkérelmekkel, a Pénzügyőrség szerint minden szabályos.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Október végén egy nyilvánvalóan az oroszok által használt iráni Mohajer-6 drón csapódott a tengerbe Odessza mellett. Az orosz hadsereg ilyen drónokkal támadja az ukrán infrastruktúrát civil áldozatokat is megölve.

A drónt egy Rotax 912 típusú, osztrák gyártmányú motor hajtotta. A gyártó cég elutasította, hogy szállítana Iránnak, és azonnali vizsgálatot rendelt el. Ez az ügy úgy függhet össze Szlovákiával, hogy idén áprilisban a vámhivatal engedélyezte egy privigyei cégnek, hogy egy ilyen repülőgépmotort adjon el Iránnak.

Arra nincs közvetlen bizonyíték, hogy ez a motor végül az oroszok által Ukrajnában bevetett iráni drónt hajtott volna. Azonban Szlovákiából nagyon sok olyan termék kerül ki Iránba és közvetlenül Oroszországba is, amiket a hadiipar is fel tud használni vagy fegyverek alkatrészeként, vagy ilyen alkatrészek előállítására. Miro Kern, a Denník N, és Lukáš Prchal, a cseh Deník N újságírói egy egész sor ilyen esetet gyűjtöttek össze.

Kettős felhasználású termékek

A kettős felhasználású termékek azok a termékek, amelyek polgári és katonai célokra egyaránt felhasználhatók, beleértve nemcsak a fegyverek, hanem a hordozóeszközeik tervezését, kifejlesztését, gyártását vagy alkalmazását.

Az ilyen termékek exportját Szlovákiában a Gazdasági Minisztériumnak kell engedélyeznie, azonban, mint azt a Denník N kikutatta, a minisztérium nagyon kevés ilyen engedélyt ad ki. Csehországban is hasonlóan működik a kettős felhasználású termékek exportja, ott azonban lényegesen több engedélyt ad ki a minisztérium, és a kérelmek egy jelentős részét el is utasítja.

A Denník N alapvetően arra jutott, hogy a szlovák vámosok nyilvánvalóan nem ellenőrzik, hogy az általuk kivitelre jóváhagyott termékeket lehet-e hadiipari célokra is felhasználni, vagyis hogy kettős felhasználású termékekről van-e szó.

Ha a vámosok kettős felhasználású termékek exportját engedélyezték, akkor megsértették az Európai Unió által kiszabott szankciókat. A Pénzügyőrség azonban azt állítja, a vámosok semmilyen mulasztást nem követnek el, minden szabályt betartanak.

Gumiabroncsok katonai járművekre

Március közepén, még az orosz invázió kezdete előtt a vámosok jóváhagyták egy olyan gyártósor Oroszországba, Tatárföldre való exportálását, ami gumiabroncsok huzalkarikájának előállítására való – ez biztosítja a gumiabroncs illeszkedését a keréktárcsa pereméhez. A vevő a Kama márkájú tehergépkocsi-abroncsokat gyártó nyizsnyekamszki cég volt. Korábban arról írt egy orosz oldal, hogy ez a cég gyárt különleges gumiabroncsokat a Tiger páncélozott jármű alvázára szerelt mobil tankelhárító rakétarendszernek.

Ukrajnában az orosz hadsereg használ Tiger járműveket, amik valóban szállítanak tankelhárító rakétákat.

A Kama gyártja az Ural teherautók speciális gumiabroncsait – az Ural az orosz hadereg fő közlekedési és szállítóeszköze.

Az nem világos, hogy melyik cég exportálta az oroszoknak az említett gyártósort. A Denník N-nek az engedélyezett tételekről, néhány esetben mennyiségekről és a vevő cégekről vannak adatai. Az is elképzelhető, hogy más uniós országok cégei intézték Szlovákiában a vámeljárást, az EU szabályai ezt lehetővé teszik.

A nélkülözhetetlen csapágy

A csapágyak különösen fontos alkatrészek, és hozzájuk kötődik az Oroszországba irányuló szlovák export egy másik példája. Július végén a szlovák vámosok engedélyezték 3750 darab csapágy Oroszországba exportálását. A csapágyak a jaroszlavli GK Jard nevű céghez kerültek, ami motoralkatrészeket gyárt. Az egyik a beszállítója a belarusz MAZ-nak, ami különféle rakétarendszerekhez – TOR, BUK, OSA –, sőt interkontinentális ballisztikus rakétákhoz is gyárt hordozó gépjárműveket.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hadiipar

Orosz–ukrán háború

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak