Napunk

Rimaszombat elvesztette a negyedmilliárdos beruházást, de Sulík szerint ez nem tragédia

Richard Sulík. Fotó - TASR
Richard Sulík. Fotó – TASR

A német Ziegler fafeldolgozó cég negyedmilliárdos rimaszombati beruházása már elveszett, és ezt Richard Sulík korábbi gazdasági miniszter is megerősítette, aki tavaly jelentette be a cég érkezését. Sulík szerint azonban nem történt tragédia, mivel egy másik, még nagyobb beruházó érkezhet a városba.

A német Ziegler beruházásának elvesztése már biztos – erősítette meg Richard Sulík korábbi gazdasági miniszter csütörtökön a Denník E-nek.

A Ziegler egy fafeldolgozót akart építeni a készülő rimaszombati ipari parkban. A 255 millió eurós beruházás 430 új munkahelyet létesített volna a járásban, melyben hosszú idő óta a legmagasabb a munkanélküliség az országban. Az 1700 embert foglalkoztató bajorországi cég nemzetközi terjeszkedésének első állomása lett volna Szlovákia, Rimaszombatban a nyersanyag feldolgozásától a végtermék előállításáig foglalkoztak volna a fával. A cég egy együttműködési memorandumot is aláírt az állammal.

Problémák

A Ziegler Szlovákiába csábításánál ott történt az első hiba, hogy a gazdasági minisztérium rosszul számolta ki Szlovákia lehetőségeit a nyersanyag terén. A helyi fafeldolgozók a beruházás bejelentése után azonnal figyelmeztettek, hogy az építkezésekhez használatos fából, melyre a Zieglernek is szüksége van, hiány van Szlovákiában, külföldről kell behozni. Egy ekkora fafeldolgozó érkezése teljesen kiszoríthatta volna a kisebb cégeket a piacról.

A Ziegler évente egymillió köbméter fa feldolgozásával számolt. Ez nagyjából ez egynyolcada Szlovákia teljes fakitermelésének. Maga Sulík is megerősítette a Denník E-nek, hogy a cég nyersanyagigénye túlzott volt: „Ez őrületesen sok, főleg, ha tűlevelű fákról van szó. Egymillió köbméter évente a felével több, mint amit a második legnagyobb fűrésztelep feldolgoz az országban.”

A Denník E információi szerint azonban a németeknek volt egy alternatív tervük, méghozzá az, hogy megvásárolják a közeli Losoncban található nagykapacitású fűrésztelepet, amit a hazai PRP cég birtokol. Ez az egyike a két legnagyobb fűrésztelepnek Szlovákiában (a másik a liptóújvári Rettenmeier Tatra Timber), évente háromnegyed millió köbméter fát tud feldolgozni. A Ziegler és a PRP tulajdonosai közötti tárgyalások azonban zátonyra futottak.

Boris Kollár házelnök (Sme rodina), Jozef Šimko polgármester és Richard Sulík akkori gazdasági miniszter (SaS) a városi önkormányzat ünnepi ülésén, melyen bejelentették az ipari park építését. Fotó – TASR

Sulík: nem történt tragédia

Az exminiszter, aki az idei ősz kezdetén vált meg a posztjától, a Denník E-nek azt mondta, hogy Rimaszombatnak nem kell szomorkodnia a Ziegler elvesztése miatt, mivel a régió iránt egy újabb beruházó kezdett érdeklődni. Egy elektrotechnikai cégről van szó, mely minimum 500 munkahelyet létesítene. Sulík szerint ez tisztább és kevesebb zajjal járó gyártást jelentene a város számára.

„Biztos vagyok vagyok benne, hogy a következő választási időszak során a rimaszombati ipari park építése nemcsak hogy befejeződik, de alá lesz írva a szerződés egy nagy beruházóval is. A Ziegler elvesztése ezért nem tragédia” – mondta Sulík.

Peter Švec, a gazdasági minisztérium új államtitkára sem erősítette meg, hogy a tárca továbbra is számolna a Zieglerrel. „Ehhez csak annyit mondok, hogy Rimaszombat nagyon fontos régió a számunkra, és mindent megteszünk, hogy egy releváns beruházó érkezzen ide.”

A német cég érkezéséről már a városban is lemondtak: „Richard Sulík még a minisztériumból való távozása előtt jelezte nekem, hogy a Zieglerből végül nem lesz semmi. Mi azonban még mindig hiszünk benne, hogy valamiképp ide tudunk húzni valamilyen nagy beruházót, hiszen az új ipari parkon még mindig dolgozunk. Nyomást fogok kifejteni a kormányra, hogy valamit szerezzünk” – mondta a Denník E-nek Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere, aki az ĽSNS színeiben jutott a parlamentbe, később kilépett a párt frakciójából, most pedig a Sme rodina színeiben a kormánykoalíció képviselője.

A rimaszombati ipari parkról

A rimaszombati ipari park létrehozását Richard Sulík a magas munkanélküliségre való tekintettel kezdeményezte, és mivel Szlovákia már több beruházótól elesett amiatt, mert nem állt készen megfelelő helyszín a számukra Közép- és Kelet-Szlovákiában.

A ipari park egy nagyjából 80 hektáros területet foglal majd el. A területet az állam már megvette a várostól, az ipari park építésére 10 millió eurót különítettek el. Šimko szerint az energetikai infrastruktúra kiépítésére jövő tavasszal írják ki a pályázatokat.

Jozef Šimko

Richard Sulík

Rimaszombat

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak