Napunk

Mennyit keresel, hercegnőm? Hogyan cseteltem álnév alatt egy internetes csalóval

Illusztráció – Adobe Stock
Illusztráció – Adobe Stock

Kiderítettem, hogyan szólítja meg a nőket egy romantikus csaló, milyen gyorsan szeret beléjük, és mennyi idő telik el a szerelmi vallomásig. Ezzel együtt pedig átéltem azt is, hogyan próbálja az áldozatát elszigetelni a szeretteitől, hogyan próbálja érzelmileg zsarolni, miközben pénzt követel tőle, és hogyan reagál, amikor kérdőre vonják kilétét illetően.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Valójában nem sokat teketóriáztunk vele. Dominika létrehozott egy e-mail fiókot, én kiválasztottam egy profilképet, és közösen kitaláltunk egy nevet, Jitka Dvořákovát. Jitka Facebook-profilját teletömtük olyan információkkal, ki ő, honnan származik és mivel foglalkozik szívesen. Csatlakoztunk néhány csoporthoz is. Így született meg annak a nőnek a profilja, akit az elkövetkezendő egy hónap alatt én testesítettem meg.

Az ötlet szinte természetesen jött. A kollégáimmal, Dominika Píhovával és Michal Tomešsel már egy ideje dolgoztunk az internet romantikus csalóiról szóló szövegek sorozatán. Az áldozatul esett nőkkel és szakértőkkel történt első beszélgetések után már kirajzolódott egy kép a fejünkben. Tudtuk, hogyan néz ki egy romantikus csalás az elméletben, milyen ügyekben nyomoz a rendőrség, hogyan értékelik tapasztalataikat az áldozatul esett nők. Valami azonban hiányzott a képletből: Pontosan hogyan is zajlik egy ilyen átverés élesben?

Egyikünknek sem szokása álnév alatt szerepelni vagy kitalált identitást használni. Nem tartjuk erkölcsösnek, és hogy ezt a foglalkozást választottuk, annak egyik oka az volt, hogy  rendkívül fontos számunkra az igazság.

Ebben a helyzetben azonban úgy döntöttünk, kivételt teszünk. Jobb megoldás ugyanis nem jutott eszünkbe arra, hogy élesben kövessünk végig egy átverést. Annak módját kerestük, hogyan mutassuk be a leghitelesebben a csalóval folytatott kommunikációt, hogyan vetessük észre a részleteket, amikre másképp nem volna esélyünk, valamint annak módját, hogy hogyan meséljük el a történetet eredeti verziójában az elejétől a végéig.

A romantikus csalóm saját maga talált meg. Attól a perctől fogva az elkövetkezendő négy hétben szinte minden nap gondoltam rá – cseteltem vele otthonról, munkából, a metróból, az ágyból és még a nyaraláson is. Néhányszor még álmodtam is vele. Noha nem voltunk őszinték egymáshoz, a mai napig úgy érzem, hogy valamilyen rendhagyó, kifordított kapcsolatot mégis kialakítottam vele. Nem az alteregójával, hanem azzal a létező személlyel, aki egész idő alatt át akart verni egy nőt, aki egy hónapig voltam.

„Szeretlek, szerelmem” – mondta nekem, mikor még azt hitte, sikerült elbűvölnie.

„Tűnj el és többet ne írj nekem” – írta a végén.

1. nap: A nevem Jitka Dvořáková

Jitka Dvořáková asszony Facebook-profilját 2022. szeptember 1-jén hozzuk létre délután négy körül. Alapvetői tulajdonságait nem véletlenül választottuk ki – azoknak a nőknek az életéből merítettünk ihletet, akiket addig meghallgattunk, valamint tanulmányokat is felhasználtunk forrásként.

Jitka egy 47 éves elvált nő. A csehországi Nižbor városkájában él, a Berouni járásban, van egy huszonöt éves fia is, aki azonban már külön él. Egy építészeti cég irodájában dolgozik, szereti a természetet, és érdeklik a gyógynövények, valamint az asztrológia. A Facebookon nincs egy ismerőse sem.

A profilképét egy képtárból töltöttük le, és hogy legalább egy kicsit hihetőbbnek tűnjön, színes szűrőkkel módosítottuk. Kitöltöttük az életrajzát is: „Egy átlagos nő nagy szívvel”.

Valamint csatlakoztunk néhány csoportba is, mint amilyen „A csillagjegyek rejtélyei”, a „Gyógynövények mindenkinek” és a „Szívből jövő idézetek ❤️”. Éppen ebben a százezer tagos csoportban találta meg egyik áldozatát egy romantikus csaló, akinek történetét meghallgattuk.

Jitka már a profil létrehozásának délutánján megosztott néhány bejegyzést – egy rózsa képét, egy gyógynövényekről szóló cikket és egy Indulona-nyereményjátékot. Emellett pedig a Szívből jövő idézetek csoportban is kommentelget a képek alá, legtöbbször hangulatjelekkel vagy egyetértést kifejezve.

2. nap: Még 24 órába sem telik

Jitka reggel ismét reagál néhány idézetre a csoportban, a profilján pedig megoszt egy cikket a vörös áfonya egészségre gyakorolt jótékony hatásairól. Délelőtt tizenegy óra körül valaki ismerősnek jelöli be.

Egy olyan férfi jelölte be, akinek egyszerre két neve is van: „Ishmael Emma” és „Robert Micheal”. A profil alapján egy jó kondícióban lévő negyvenes éveiben járó férfiról van szó, aki az amerikai Seattle-ből származik, szeret főzni, olvasni, szereti a focit és a zenét. A profilján a saját képein kívül más dolgokat nem oszt meg, az elsőt idén áprilisban töltötte fel. A képei egy olyan fórumra vezetnek minket, amely épp a romantikus csalókat leplezi le. A férfi képeiből egy egész adatbázist találtunk – igazából egy Kerem Bikmaz nevű török orvosról van szó, akinek képeit számos csalásnál használták fel. Jitka felveszi ismerősei közé a férfit.

Az első üzenet nem sokkal dél előtt érkezik – csak ennyit ír benne: „Jó napot, hogy van?” Robertként mutatkozik be, arra a kérdésre pedig, hogy miért írt Jitkának, azt válaszolja, hogy „magányos a Facebookon és szeretne valakivel beszélni”.

Robert az Egyesült Államokból származik, azonnal beismeri tehát, hogy a cseh nyelvű kommunikációhoz fordítóprogramot használ. Emellett pedig elkezd kérdezgetni arról, hol dolgozik Jitka, vannak-e gyerekei vagy férje. Robert azt állítja magáról, hogy özvegy, a felesége három éve hunyt el rákban. Van egy lánya, aki az Államokban tanul egy nemzetközi magániskolában. Jitkának azt is elárulja, hogy fél éve dolgozik Jemenben egy küldetésen katonaorvosként. Azt is megkérdezi tőle, találkozott-e már hozzá hasonló orvossal az interneten.

A beszélgetés nem folytatódik sokáig a Facebookon, a Jemenben élő amerikai ugyanis megkéri Jitkát, térjenek át a WhatsAppra. Elküldi a telefonszámát – arra, hogy miért van szlovákiai előhívószáma, nem ad magyarázatot.

Robert WhatsApp-os profilképén egy csokor rózsa látható. A profilján az olvasható, hogy a fiókot a WhatsApp Business alkalmazással hozta létre, ami többek között azt jelenti, hogy félautomatizált üzenetekkel is válaszolhat, tehát előre beállított üzeneteket is küldhet.

Még aznap érkezik egy újabb ismerősnek jelölés a Facebookon. Az illető most is egy középkorú, vonzó férfi. A dr. Mark nevet használja, a képkereső alapján pedig egy Fernando Gomes Pinto nevű brazil orvosról van szó. Jitka ezt a jelölést is elfogadja.

3. nap: Milyen számodra az ideális partner? 

A következő napon Robert már kora reggel keresi Jitkát a WhatsAppon – vörös rózsákat ábrázoló képet küld neki és a „legjobb barátjának” nevezi.

Jitka tíz körül válaszol, és megköszöni a kedves üzenetet. Az orvos megkérdezi, hogy aludt, és hogy reggelizett-e már. Nem sokkal később azonban elnézést kér, meg kell néznie egy beteget.

Csak késő délután jelentkezik újra – megkérdezi Jitkát, milyen napja volt, és azt is, ki az a másik orvos az ismerősei között. Arra kéri, hogy azonnal törölje ki az ismerősei közül, mivel „a szelleme nem fogadta be barátjaként, és a szíve azt súgta, tanácsolja neki, hogy tiltsa le”. Jitka eleget tesz a kérésének.

Ezt követően Robert elárul néhány dolgot magáról – szeret sportolni, van egy 6-os BMW-je és egy Jeep Wranglerje, valamint Amerikában van egy nyaralója is. Ezeket mind megkérdezi Jitkától is. „A sajátod a lakásod vagy csak bérled?” – érdeklődik.

A beszélgetés hirtelen elkanyarodik a kapcsolatok felé. Az orvos azt kérdezi, hogy képzeli el Jitka az ideális partnerét, majd megosztja vele a saját elképzeléseit. „Egy olyan ember, akivel bármiről beszélhetek, aki szívesen eljönne velem egy kávéra, aki jól tudja magát érezni alkohol, drogok és veszekedések nélkül, és akivel szép pillanatokat élnék át. Szeretetteljesség, békesség, megértés, hűség, igazmondás, jó társaság, függetlenség” – írja az orvos. Ez így megy még néhányszor tíz percig, aztán Robert már nem ír vissza.

4. nap: Minden másodpercben rád gondolok

A katonaorvos reggel ismét egy virágcsokros képpel kíván szép napot Jitkának. Azt írja, hogy minden másodpercben rá gondol, és első alkalommal vall neki szerelmet: „Még alvás közben is te vagy a legszebb nő a világon. Ez szinte már igazságtalan, de emiatt még inkább szeretlek.”

Amikor Jitka meglátja az üzenetet, megköszöni. Megosztják egymással, milyen napjuk lesz, majd az orvos elmegy a betegeihez. Csak este jelentkezik újra, Jitka azonban nem elérhető.

5. nap: Hiszel a szerelemben első látásra?

Reggel Robert ismét szerelmet vall neki. Jitka számára „az egyik legjobb dolog, ami az életében történt vele”. Hirtelen az is érdekelni kezdi, vajon hisz-e Jitka a szerelemben első látásra. Ő ugyanis igen, és épp Jitka iránt érzi ezt a legintenzívebben. „A szíve Jitkát választotta”, és azóta, hogy csetelni kezdtek „valósággal repes a szíve”.

6. nap: Ismeri ezt az embert?

Robert ismét romantikus üzenetet küld reggel a WhatsAppon, este pedig megkérdezi, milyen napja volt Jitkának.

Ugyanakkor mintha a Facebook letiltotta volna Robert fiókját. A csetablakban csak ez olvasható: „ez a személy nem elérhető Messengeren”, a profiljára kattintva pedig csak egy hibaüzenet jelenik meg. Az alkalmazás azt kérdi Jitkától, biztos-e benne, hogy ismeri ezt az embert, és csalásra figyelmezteti.

7. nap: A szerelem egyenlő a bizalommal

Robert reggel egy naplemente mellett ülő szerelmespárt ábrázoló képet küld és egy romantikus üzenetet. A nap további részében azonban nem jelentkezik.

Este felfokozódik a romantikus hangulat. „Szerethetünk nagyon, de bizalom nélkül semmire sem megyünk vele. A szív tudja, amiről az ész csak álmodozhat. Higgyen a szívének” – írja Jitkának. Éppen ez a jelmondata a mai beszélgetésnek: a szerelem a határtalan bizalomról és hűségről szól, arról, hogy az embernek mindig a szívére kell hallgatnia, nem az eszére.

Az orvos megjegyzi, hogy az igaz szerelmet kívülről sosem lehet megérteni – a mély belső érzelemet illető igazságot mindig csak a két szerelmes ismerheti, egy külső szemlélő sosem.

Egy csaknem kétórás, szerelemről és bizalomról szóló beszélgetés után Robert komolyabbra fordítja a szót: „Hiszel nekem?” – kérdezi Jitkától.

„Hiszek a szívemnek, ami azt súgja, hogy egy jó ember vagy. És te hiszel nekem?” – válaszol Jitka.

„Igen, kedvesem” – írja Robert.

812. nap: A kezdeti fellángolás alábbhagyott

Az elkövetkezendő napokban Robert nem nagyon jelentkezik – egyszer reggel küld kedves üzenetet, másszor este, egyik nap pedig egyáltalán nem ír semmit. Azt mondja, nem igazán jó az egészségi állapota, valamint hogy a „küldetésen fennálló helyzet már veszélyessé vált számára”. Jitka időről időre válaszol neki, hogy gondol rá.

13. nap: Terepszemle

Robert reggel elnézést kér, hogy az elmúlt napokban nem volt elérhető. A táborban nem működött ugyanis a térerő, aminek helyreállítását most végzik.

Ezzel együtt pedig egy kérdéssel fordul Jitka felé.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bűnügy

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak