Napunk

Napunk newsfilter: Újabb iskolai támadásra ébredtünk, mi a fene történik ezzel az országgal?

A nyitranováki támadás helyszíne. Fotó - TASR
A nyitranováki támadás helyszíne. Fotó – TASR

1. Baltával támadt egy középiskolás diák az osztálytársaira. 2. Parászka Boróka felakasztásáról beszélt egy Mi Hazánk-os politikus. 3. A németek változtatnának a Kína-politikájukon

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Újabb frusztrált diák fordult a környezete ellen

Mindössze néhány héttel a Vár úti terrortámadás után egy újabb szlovákiai fiatal fordult a környezete ellen, szerencsére ez alkalommal a támadónak nem állt a rendelkezésére lőfegyver.

Csütörtök reggel az első tanítási óra előtt az egyik nyitranováki középiskolában egy tinédzser baltával rohangált, amellyel a többiekre támadt. A hírről először a JOJ tévé tudósított, amely szerint a tanuló a baltával homlokon vágott egy lányt, és egy másik fiút is megsebesített. Ezt követően a fiatal elmenekült az iskolából, de a rendőrök nyomkereső kutyák segítségével gyorsan megtalálták, nagyjából fél kilométerre az iskola épületétől egy mezőn. AZ ügyet a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) vizsgálja, mivel feltehetően előre eltervezett gyilkossági kísérletről van szó.

Az igazgató nem érti. A középiskola igazgatónője értetlenül áll a támadás előtt: elmondása szerint a 16 éves fiú, aki az első osztály tanulója, eddig teljesen problémamentesnek tűnt, a viselkedésében nem vettek észre semmi kirívót.

A megtámadott lány állapota szerencsére nem súlyos, a rendőrség közleménye szerint a bajmóci kórházban ápolják. Egy dolog azonban a fizikai sebek kiheverése és egy másik a lelki megrázkódtatás elviselése: ugyan a támadás után szinte azonnal egy pszichológusokból álló poszttraumás csoportot küldtek az áldozatok megsegítésére, de ahogy azt Nyitranovák polgármestere nyilatkozta, az esetnek bizonyára hatása lesz a diákok és tanárok pszichikájára: „Nehezen viselik, néhány tanár szó szerint reszketett” – mondta Dušan Šimko.

Valami nem stimmel az iskolákban. Mindössze két héttel ezelőtt egy hasonló eset történt Szepesremete községben, Kelet-Szlovákiában. Itt egy 14 éves diák érkezett baltával az iskolába, hogy meggyilkolja az osztálytársait – szerencsére a tanárok megakadályozták ebben.

Egy hónapja egy trencséni kollégium mellett verekedett össze diákok két csoportja. A Vár úti terrortámadás során egy mindössze 19 éves fiatal gyilkolt meg két ártatlant. 2020-ban Ruttkán egy volt diák meggyilkolt egy tanárt, megsebezte a pedellust, egy tanárnőt és két gyermeket.

Viktor Križo pszichológus és tanár a Denník N-nek azt nyilatkozta, hogy szerinte már szinte csak a lövésekre várunk az iskolákban, mielőtt végre észbe kapnánk és rendszerszinten keresnénk megoldást a problémára. Úgy véli, hogy az iskolák ma Szlovákiában alapvetően nem számítanak olyan helynek, ahol akár a diákok, akár a tanárok jól éreznék magukat. Az államnak szerinte a tabletek helyett az iskolai pszichológusokra kellene költenie.

Ideje változtatni. A nyitranováki támadó motivációiról egyelőre nem tudunk semmit, de szemmel látható, hogy valami alapvető probléma van a szlovákiai oktatási rendszerben, amely nem tud mit kezdeni a diákok frusztrációjával, problémáival és agressziójával.

Szlovákia sajnos egy olyan ország, ahol tragédiának kell történnie ahhoz, hogy bármilyen komolyabb változás történjen. Így volt ez a Vár úti terrortámadás vagy Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása esetében is.

Örvendetes lenne, ha a politikusok ezúttal hamarabb ébrednének. Az állam feladata ugyanis az lenne, hogy átfogó reformokat kezdeményezzen, mielőtt nálunk is napi szintűvé válnak a tragikus támadások, mint például az USA-ban.


2. Parászka Boróka felakasztásáról beszélt a Mi Hazánk politikusa

Parászka Boróka erdélyi magyar újságíró felakasztásáról beszélt Bartha Barna, a Mi Hazánk politikusa egy sepsiszentgyörgyi beszélgetésen – hívta fel rá a figyelmet a Telex. Ha „az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk”.

Bartha az uszítást némi antiszemitizmussal is megspékelte, az RTL Klubot és a Duna Televíziót is azzal vádolva, hogy „a zsidók által pontosan kitalált bomlasztó programokkal, mocsokkal” látta el a „magyar szót óhajtó”, „naiv és tiszta székely népet”, viszonylag pontos látleletet nyújtva arról a feneketlen mentális sötétségről, melyben a magyar szélsőjobb 2022 őszén tartózkodik.

Semmi új a nap alatt. Egy értelmes ember nyilván elszörnyed egy ilyen kifakadást olvasva, főleg, hogy nem egyedi esetről van szó. A Bartha által felöklendezett förmedvény magán hordozza a szélsőséges gyűlöletbeszéd összes jegyét: az ellenség (újságírók, média) megnevezését és dehumanizálását, minden létező probléma rájuk kenését és a „naiv székely nép” primitív romantizálását.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kína

Napunk newsfilter

Németország

Oktatás

Rendőrség

Sajtó

Szélsőségek

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak