Napunk

Baltával támadt társaira egy diák a nyitranováki iskolában. Nem egyedi esetről van szó

A rendőrség gyorsan elkapta a támadót. Órákig a helyszínen maradtak. Fotó - A rendőrség Facebook oldala
A rendőrség gyorsan elkapta a támadót. Órákig a helyszínen maradtak. Fotó – A rendőrség Facebook oldala

Rövid időn belül már a második diák ment baltával az iskolába. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a diákok agresszívek, hogy tanáraikra és társaikra támadnak. A pszichológus szerint nem kellene megvárni egy újabb tragédiát, szakemberekre van szükség az iskolákban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ma reggel Nyitranováki egyik szakközépiskolájának diákja támadott baltával iskolatársaira. Egyiküket homlokon vágta, egy másik diákot pedig megsebesített. Mindkettőjüket kórházba szállították, egyikük állapota sem súlyos.

A támadó elmenekült az iskolából, a rendőrség kutyák segítségével rövid időn belül elfogta az iskolától fél kilométerre egy mezőn. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) gyilkosság gyanújával indított vizsgálatot.

Két héttel korábban a Gölnicbányai járásban egy 14 éves fiú ment baltával az iskolába, meg akarta ölni az osztálytársát, őt tanárainak sikerült megállítani.

Nem volt problémás gyerek

A mai támadó a középiskola elsős diákja volt, Katarína Piačková iskolaigazgató szerint nem volt problémás diák. Állítja, nem figyeltek fel nála semmire, ami jelzésértékű lehetett volna.

Dušan Šimka, Nyitranovák polgármestere szerint a diák nem helybéli, más településen van az állandó lakhelye, bejáró. Állítása szerint a támadó az iskola egyik pedagógusát is megfenyegette, ezt viszont a rendőrség eddig nem erősítette meg.

A regnáló polgármester szerint a történtek hatással lesznek a diákok és a pedagógusok pszichikájára. „Trauma lesz a számukra, nehezen dolgozzák fel a történteket, némely pedagógus szabályosan remegett a támadást követően” – mondta a polgármester.

A történtek után a poszttraumás intervenciós csoport foglalkozott az iskola diákjaival. Az iskolaigazgató megerősítette, hogy a pedagógusokkal is foglalkozni fognak a szakemberek.

Megnyugtatta a gyilkosság gondolata

Nem ez volt az első ilyen eset ebben a tanévben. A tizennégy éves Alex ellen előre kitervelt emberölés vádjával indult eljárás, mert Mníšek nad Hnilcom településen tervezett baltás támadást. A nyolcadikos tanulót őrizetbe vette a NAKA, előzetes letartóztatásba került.

A vád szerint Alex két tanárnőt és kilenc diákot akart megölni. A Korzar szerint – mely a vádiratból idézett – le akarta vágni a fejüket és kidobni őket az ablakon. Úgy tervezte, a harmadik óra után támad rájuk. Meg akarta szerezni az osztály kulcsát az egyik osztálytársától, majd belülről bezárni a tantermet. A vallomásából kiderül, hogy azt is eltervezte, milyen sorrendben fog ölni.

Alex azt vallotta, hogy eleinte jóban volt az osztálytársaival, de aztán összeveszett az egyikükkel, és a többiek már nem álltak vele szóba. Azt mondta, körülbelül három hónappal ezelőtt átkattant valami a fejében, és elkezdett azon gondolkodni, hogy bántani fogja a társait. Azt vallotta, megnyugodott a gondolattól, hogy megöli az osztálytársait.

Lövöldözés, verekedés, kés

Alig egy hónappal ezelőtt Trencsénben, a gimnázium kollégiumának közelében verekedett össze középiskolás diákok két csoportja. A Joj TV információi szerint egyikük fegyvert rántott, és a verekedés lövésekkel ért véget, senki sem sérült meg.

Októberben a nagyszombati járásbeli Majtény (Majcichov) egyik alapiskolájában

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Iskolai zaklatás

Iskolák

Rendőrség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak