Napunk

Baltával támadt társaira egy diák a nyitranováki iskolában. Nem egyedi esetről van szó

A rendőrség gyorsan elkapta a támadót. Órákig a helyszínen maradtak. Fotó - A rendőrség Facebook oldala
A rendőrség gyorsan elkapta a támadót. Órákig a helyszínen maradtak. Fotó – A rendőrség Facebook oldala

Rövid időn belül már a második diák ment baltával az iskolába. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a diákok agresszívek, hogy tanáraikra és társaikra támadnak. A pszichológus szerint nem kellene megvárni egy újabb tragédiát, szakemberekre van szükség az iskolákban.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Ma reggel Nyitranováki egyik szakközépiskolájának diákja támadott baltával iskolatársaira. Egyiküket homlokon vágta, egy másik diákot pedig megsebesített. Mindkettőjüket kórházba szállították, egyikük állapota sem súlyos.

A támadó elmenekült az iskolából, a rendőrség kutyák segítségével rövid időn belül elfogta az iskolától fél kilométerre egy mezőn. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) gyilkosság gyanújával indított vizsgálatot.

Két héttel korábban a Gölnicbányai járásban egy 14 éves fiú ment baltával az iskolába, meg akarta ölni az osztálytársát, őt tanárainak sikerült megállítani.

Nem volt problémás gyerek

A mai támadó a középiskola elsős diákja volt, Katarína Piačková iskolaigazgató szerint nem volt problémás diák. Állítja, nem figyeltek fel nála semmire, ami jelzésértékű lehetett volna.

Dušan Šimka, Nyitranovák polgármestere szerint a diák nem helybéli, más településen van az állandó lakhelye, bejáró. Állítása szerint a támadó az iskola egyik pedagógusát is megfenyegette, ezt viszont a rendőrség eddig nem erősítette meg.

A regnáló polgármester szerint a történtek hatással lesznek a diákok és a pedagógusok pszichikájára. „Trauma lesz a számukra, nehezen dolgozzák fel a történteket, némely pedagógus szabályosan remegett a támadást követően” – mondta a polgármester.

A történtek után a poszttraumás intervenciós csoport foglalkozott az iskola diákjaival. Az iskolaigazgató megerősítette, hogy a pedagógusokkal is foglalkozni fognak a szakemberek.

Megnyugtatta a gyilkosság gondolata

Nem ez volt az első ilyen eset ebben a tanévben. A tizennégy éves Alex ellen előre kitervelt emberölés vádjával indult eljárás, mert Mníšek nad Hnilcom településen tervezett baltás támadást. A nyolcadikos tanulót őrizetbe vette a NAKA, előzetes letartóztatásba került.

A vád szerint Alex két tanárnőt és kilenc diákot akart megölni. A Korzar szerint – mely a vádiratból idézett – le akarta vágni a fejüket és kidobni őket az ablakon. Úgy tervezte, a harmadik óra után támad rájuk. Meg akarta szerezni az osztály kulcsát az egyik osztálytársától, majd belülről bezárni a tantermet. A vallomásából kiderül, hogy azt is eltervezte, milyen sorrendben fog ölni.

Alex azt vallotta, hogy eleinte jóban volt az osztálytársaival, de aztán összeveszett az egyikükkel, és a többiek már nem álltak vele szóba. Azt mondta, körülbelül három hónappal ezelőtt átkattant valami a fejében, és elkezdett azon gondolkodni, hogy bántani fogja a társait. Azt vallotta, megnyugodott a gondolattól, hogy megöli az osztálytársait.

Lövöldözés, verekedés, kés

Alig egy hónappal ezelőtt Trencsénben, a gimnázium kollégiumának közelében verekedett össze középiskolás diákok két csoportja. A Joj TV információi szerint egyikük fegyvert rántott, és a verekedés lövésekkel ért véget, senki sem sérült meg.

Októberben a nagyszombati járásbeli Majtény (Majcichov) egyik alapiskolájában

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Iskolai zaklatás

Iskolák

Rendőrség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak