Napunk

Harctéri napló (252. nap): Ukrajnában sűrűn hullanak a helikopterek, nincs hová rejtőzniük a rakéták elől

Az orosz propaganda hasonló, a legmodernebb Ka-52 típusú helikoptert ábrázoló képekkel bagatellizálja a legmodernebb haditechnikája veszteségeit.
Az orosz propaganda hasonló, a legmodernebb Ka-52 típusú helikoptert ábrázoló képekkel bagatellizálja a legmodernebb haditechnikája veszteségeit.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • Van-e még jövőjük a helikoptereknek a modern hadviselésben?
  • A megszállt Herszon egyik hivataláról eltűnt egy orosz zászló. Még nem tudjuk, hogy ez mit jelent.
  • Az oroszok több helyen támadnak, a sereg szorítása legintenzívebben Vuhledarnál érezhető.
  • Mi történt szombaton Szevasztopolban?
  • Belép Lukasenka közvetlenül az ukrajnai háborúba? Nagyon valószínű, hogy nem.
  • A nap térképei – Vuhledar és Bahmut.
  • A nap videói – a mariupoli pusztítás képe; a hadizsákmányul esett T-90A részletes áttekintése; miként fest az, amikor egy Szu-25-ös rendeltetésszerűen támad.

A szövegben szereplő információk a harcok november 2-i, szerdai állását mutatják. Az aktuális helyzet némely helyszínen már eltérhet ettől.

Van-e még jövőjük a helikoptereknek a modern hadviselésben? Az elmúlt hetekben az ukrán hadsereg nagyszámú megsemmisült orosz Ka-52-es támadóhelikopterről számolt be. Azonban csak egy olyan videó jelent meg, amelyen ilyen típusú roncsok láthatók a helikopter halott legénységével. De enélkül a videó nélkül is kimutathatóan 56 különböző típusú gépet vesztettek el az oroszok, köztük 25-öt a legmodernebb Ka-52-esből is. Az ukránok 22-t veszítettek el (közülük 18 megsemmisült).

A héten az oroszok egy Mi-8-as szállítóhelikoptert veszítettek el a Luhanszki területen Mikolajivka közelében, ez pedig ismét arra késztette a megfigyelőket, hogy azt kezdjék találgatni, hogy milyen jövő vár az említett fegyverre a 21. századi harctéren, amely (legalábbis Ukrajnában) tele van modern hordozható légvédelmi rakétákkal. Egyikük ezt a bizonyos helikoptert is megsemmisítette.

Kezdetben arról folytak találgatások, hogy ez a bizonyos Mi-8 valóban orosz volt-e. Egyértelműen az volt. Később azt találgatták, hogy eredetileg a belarusz hadsereghez tartozott-e. Nem tartozott. Meg nem erősített jelentések szerint a Wagner-csoport egyik magas rangú tisztje tartózkodott a fedélzeten lezuhanása idején.

A lényeg azonban a módszer, ahogy az ukránok ezt a helikoptert lelőtték. Az oroszok a csatatér közvetlen közelében repültek, a helikoptert az ukránok által nagyon kis távolságból kilőtt föld-levegő rakéta találta el. Nem tudjuk, hogy a pilóta mi okból indult ilyen kockázatos küldetésre, lehet, hogy ostoba parancsot kapott, talán ő maga hozott rendkívül észszerűtlen döntést, esetleg egy mentőakcióról volt szó. Mindenesetre magát és a legénységet is halálos veszélynek tette ki.

Ennek ellenére nem sok hiányzott, hogy a legénység megmeneküljön. Bár a rakéta súlyosan megrongálta a helikoptert, a pilóta valószínűleg biztonságba akarta juttatni az orosz vonalak mögé. Mire úgy döntött, hogy leszáll, az egyik felvétel tanúsága szerint a tűz már behatolt a kabinba, és már késő volt.

Mick Ryan nyugalmazott ausztrál tábornok a videó megtekintése után a következőket írta: „Talán itt az ideje, hogy bizonyos harci szerepekben újraértékeljék hatékony működésüket (a helikopterekét).” A fegyver rajongójaként jellemezte magát, de szerinte olyan „könnyen észlelhető tulajdonságok jellemzik, mint a zaj és a nagy rotorlapátok, továbbá lassan mozog, és némelyik sok embert szállít!”

Az orosz invázió kezdete óta különféle fegyverekkel, eleinte főleg a tankokkal kapcsolatban merültek fel hasonló kétségek. A legtöbb vita azonban azzal a következtetéssel zárult, hogy nem ezeknek a fegyvereknek a teljes kivonása, hanem az új korszakhoz való igazítása jelenti a megoldást.

A történelem is azt mutatja, hogy a nagy veszteségekkel nem érkezett el a helikopterek alkonya. A Szovjetunió 333 helikoptert veszített Afganisztánban, de ezeknek a tapasztalatoknak ellenére is fektetett be pénzt a fejlesztésükbe, akárcsak később Oroszország és Ukrajna is.

A herszoni önkormányzat épületéről eltűnt az orosz zászló. Nem tudjuk, hogy ez mit jelent. A háború jelenleg abban a stádiumban van, hogy az elemzők néhány ellenőrzött és sok ellenőrizetlen jelentés alapján, valamint kávézaccból próbálják megjósolni a seregek aktuális mozgását. Ma például Herszon fő adminisztratív épületéről eltűnt az orosz zászló, majd további olyan állítások érkeztek, miszerint az orosz csapatok keletre, a Dnyiprón túlra vonulnak.

A zászló levonásáról szóló információt ismert orosz csatornák is megerősítették a Telegramon, azt azonban hozzátették, hogy az orosz zászló a város többi adminisztratív épületen ki van függesztve.

A BBC újságírója, Francis Scarr felhívta a figyelmet Kirill Sztremouszov, a Herszoni terület legfőbb kollaboránsának videójára, amelyben ma délelőtt felhívást tett közzé Herszon lakói számára, hogy azok sürgősen hagyják el a várost, bár, mint állítja, „a városban a helyzetet teljes mértékben a kezükben tartják.”

Elképzelhető az is, hogy az oroszok valóban keletre vonulnak, de nem zárható ki az sem, hogy az evakuálásra történő felszólítások az ukránok megtévesztését célzó információs művelet részét képezik. Arról is szólnak hírek, hogy az orosz hadsereg a térségben nem gyengül, hanem erősödik.

Az oroszok több helyen támadnak, a sereg szorítása a legintenzívebben Vuhledarnál érezhető.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Harctéri napló

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak