Napunk

A szlovákiai demokrácia esete a nem létező amerikai támaszponttal

Fotó - TASR
Fotó – TASR

A hétvégi összevont választások egyik bizarr momentuma volt a Szliács városában zajló referendum, melyben a helyiek az amerikai katonai támaszpontról szavaztak. Ebben nem zavarta őket az sem, hogy Szliácsban nem volt, jelenleg sincs, és a jövőben sem tervez senki amerikai katonai támaszpontot létesíteni.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Bár a hétvégi események alapján a szliácsi lakosság egy részének a valóság mindössze könnyen ignorálható kényelmetlenséget jelent, mi azért kezdjük a tényekkel.

A szombati összevont önkormányzati és megyei választásokkal párhuzamosan Szliácson egy referendum is zajlott, ezzel a kérdéssel: „Egyetértek azzal, hogy Szliács városi képviselő-testülete tegyen meg minden törvényes intézkedést annak érdekében, hogy megakadályozzák az Amerikai Egyesült Államok katonai támaszpontjának létesítését bármilyen formában a Szliácsi repülőtéren és annak környezetében.”

A referendum lakossági kezdeményezésre született, a szervezői kihasználták a háború okozta hisztériát, az oroszpárti és Amerika-ellenes propagandát, és a kezükre játszott néhány ellenzéki képviselő és részben Maroš Žilinka főügyész is, akik azt terjesztették, hogy Szlovákia átadja a repülőtereit az USA-nak. Ezek a hazafiak kényelmesen megfeledkeztek arról, hogy ez a kis ország a NATO tagja, és Oroszország minimum február óta ellenségként kezel minket.

A népszavazáson választópolgárok 37 százaléka vett részt, a háromnegyedük az „Amerikai Egyesült Államok katonai támaszpontja” ellen szavazott.

Folytassuk további, valamivel érdekesebb tényekkel.

A védelmi minisztérium és maga Jaroslav Naď védelmi miniszter többször is közölte, hogy Szliácson nincs egy amerikai katona sem, és senki nem tervez katonai támaszpontot létesíteni a községben. Ennélfogva bármilyen, erről szóló népszavazás okafogyottá válik.

Elég fontos körülmény az is – amire Radovan Bránik biztonságpolitikai szakértő hívta fel a figyelmet – hogy a Szliácsi katonai repülőtér valójában nem is fekszik Szliács kataszterében, hanem

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Populizmus

Referendum

Választások 2022

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak