Napunk

A szlovákiai demokrácia esete a nem létező amerikai támaszponttal

Fotó - TASR
Fotó – TASR

A hétvégi összevont választások egyik bizarr momentuma volt a Szliács városában zajló referendum, melyben a helyiek az amerikai katonai támaszpontról szavaztak. Ebben nem zavarta őket az sem, hogy Szliácsban nem volt, jelenleg sincs, és a jövőben sem tervez senki amerikai katonai támaszpontot létesíteni.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Bár a hétvégi események alapján a szliácsi lakosság egy részének a valóság mindössze könnyen ignorálható kényelmetlenséget jelent, mi azért kezdjük a tényekkel.

A szombati összevont önkormányzati és megyei választásokkal párhuzamosan Szliácson egy referendum is zajlott, ezzel a kérdéssel: “Egyetértek azzal, hogy Szliács városi képviselő-testülete tegyen meg minden törvényes intézkedést annak érdekében, hogy megakadályozzák az Amerikai Egyesült Államok katonai támaszpontjának létesítését bármilyen formában a Szliácsi repülőtéren és annak környezetében.”

A referendum lakossági kezdeményezésre született, a szervezői kihasználták a háború okozta hisztériát, az oroszpárti és Amerika-ellenes propagandát, és a kezükre játszott néhány ellenzéki képviselő és részben Maroš Žilinka főügyész is, akik azt terjesztették, hogy Szlovákia átadja a repülőtereit az USA-nak. Ezek a hazafiak kényelmesen megfeledkeztek arról, hogy ez a kis ország a NATO tagja, és Oroszország minimum február óta ellenségként kezel minket.

A népszavazáson választópolgárok 37 százaléka vett részt, a háromnegyedük az “Amerikai Egyesült Államok katonai támaszpontja” ellen szavazott.

Folytassuk további, valamivel érdekesebb tényekkel.

A védelmi minisztérium és maga Jaroslav Naď védelmi miniszter többször is közölte, hogy Szliácson nincs egy amerikai katona sem, és senki nem tervez katonai támaszpontot létesíteni a községben. Ennélfogva bármilyen, erről szóló népszavazás okafogyottá válik.

Elég fontos körülmény az is – amire Radovan Bránik biztonságpolitikai szakértő hívta fel a figyelmet – hogy a Szliácsi katonai repülőtér valójában nem is fekszik Szliács kataszterében, hanem

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Populizmus

Referendum

Választások 2022

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Várható események:

  • Nyugaton erős szélre, északon erős havazásra figyelmeztetnek
  • Folytatódik a parlament ülése
  • Kollár és Krajniak általános amnesztiát hirdet a Szociális Biztosító adósainak
  • Pozsonyban tárgyalnak a V4 parlamenti vezetői
  • Von der Leyen és Michel Kijevben tárgyal Zelenszkijjel
  • Ferenc pápa Dél-Szudánba megy Kongóból

Ha egy ellenzéki politikus kormányalakításra készül, nagyon helyesen teszi, ha már előre kapcsolatokat épít vagy melegít újra a majdani nemzetközi partnerekkel. Így tett Robert Fico szerdán, amikor vendégül látta az EU-tagországok, Nagy-Britannia és az USA nagyköveteit. A Smer szerint a találkozó nyitott és konstruktív hangulatban zajlott. A nemzetközi partnerek viszont nem siklottak át afelett, amit ellenzékben művelt, írja a legfrissebb Napunk newsfilterben Renczes Ágoston.

Az FBI Mike Pence volt alelnök otthonában is házkutatást tart a titkos dokumentumok ügyével összefüggésben. Pence Donald Trump elnöksége alatt töltötte be a tisztséget. Az egykori alelnök együttműködik a hatóságokkal. Szerdán Joe Biden amerikai elnök delaware-i otthonában is házkutatást tartott az FBI. (čtk)