Napunk

Simon Zsolt: Mögöttünk nem állt keresztapa

Simon Zsolt. Fotó - Tomáš Benedikovič
Simon Zsolt. Fotó – Tomáš Benedikovič

A Szövetségben a régi bútordarabokat helyezték előtérbe, a Magyar Fórum az új emberekre épített, mondja Simon Zsolt.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A Magyar Fórum hat polgármesteri helyet szerzett a hétvégi helyhatósági választásokon, és Nagyszombat megyében azt a Jozef Viskupičot támogatták, aki újrázhat megyeelnökként.

Simon Zsolt pártelnököt arról kérdeztük, hogyan értékeli az eredményeket, mit szól a Szövetség teljesítményéhez, és nem fogja-e keresni a Szövetséghez való csatlakozás útját.

Hogyan értékeli a megyei és helyhatósági választásokat a Magyar Fórum szemszögéből?

A Magyar Fórum először vett részt helyhatósági és megyei választáson. Általában új embereket indítottunk, olyanokat, akik nem húsz éve vannak a politikában. Pozitívan értékelem. Több, mint 170 jelöltet indítottunk, és ebből lett hat polgármesterünk, egy megyei elnökünk koalícióban és 47 helyhatósági képviselőnk.

A hat polgármesteri hely közül melyiket tartja különösen fontosnak?

Mindegyik egyformán fontos. Mindenkinek köszönöm a munkát, azoknak is, akik sikeresek voltak, és azoknak is, akik nem. Örülök, hogy ennyien jelentkeztek a Magyar Fórumhoz, különösen a fiataloknak. Sokan akkor is, ha nem voltak sikeresek, több ezer szavazatot szereztek, ami azt jelenti, a saját szűk pátriájukban véleményformáló személyiségek. Rájuk lehet építeni a jövőben.

Hol győztek a Magyar Fórum polgármesterjelöltjei?

  • Pádár (Rimaszombati járás) – Peter Polóni
  • Balogtamási (Rimaszombati járás) – František Lakatoš
  • Gömöralmágy (Rimaszombati járás) – Štefan Farkas
  • Málas (Lévai járás) – Karol Streda
  • Csallóköztárnok (Dunaszerdahelyi járás) – Juraj Lami
  • Harmac (Rimaszombati járás) – Vojtech Bari

A Magyar Fórum és a Szövetség az országos felmérésekben hasonlóan erősnek tűnt az utóbbi időben, a mostani megyei és helyhatósági választásokon viszont a Szövetség nagyban felülmúlta a Magyar Fórumot. Erről mit gondol?

A Magyar Fórum a saját maga pénzéből folytatta a kampányt, mögöttünk nem volt semmilyen keresztapa, a jelöltek maguk finanszírozták a kampányukat. Nehéz összehasonlítani a kettőt. A Szövetség olyan politikusokat indított, akiknek a legtöbbje már húsz éve a politikában van. Ha jól emlékszem, 3500 jelöltet indítottak (a Szövetség 330 polgármesterjelöltet, 2451 helyhatósági képviselőjelöltet, 94 megyei képviselőjelöltet és két megyeelnökjelöltet indított – a szerk. megj.), a Magyar Fórum pedig 170-et. Nem egy rajtvonalról indult a két párt. Nagyon fontos az is, hogy a helyhatósági és a megyei választásokat nem lehet összehasonlítani a parlamenti választásokkal.

Jozef Viskupičot támogatták Nagyszombat megyében, mire számít ebből az együttműködésből?

Arra számítok, hogy továbbra is együtt fogunk tudni működni Jozef Viskupičcsal azoknak a problémáknak a megoldásában, amelyek a megye magyarlakta vidékeit érintik.

A Szövetség megerősödött a megyékben, ez nem az összefogás mellett szól?

Nem akarom az összefogást minősíteni, ez az ő dolguk.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Fórum

Simon Zsolt

Választások 2022

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.