Napunk

Simon Zsolt: Mögöttünk nem állt keresztapa

Simon Zsolt. Fotó - Tomáš Benedikovič
Simon Zsolt. Fotó – Tomáš Benedikovič

A Szövetségben a régi bútordarabokat helyezték előtérbe, a Magyar Fórum az új emberekre épített, mondja Simon Zsolt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Magyar Fórum hat polgármesteri helyet szerzett a hétvégi helyhatósági választásokon, és Nagyszombat megyében azt a Jozef Viskupičot támogatták, aki újrázhat megyeelnökként.

Simon Zsolt pártelnököt arról kérdeztük, hogyan értékeli az eredményeket, mit szól a Szövetség teljesítményéhez, és nem fogja-e keresni a Szövetséghez való csatlakozás útját.

Hogyan értékeli a megyei és helyhatósági választásokat a Magyar Fórum szemszögéből?

A Magyar Fórum először vett részt helyhatósági és megyei választáson. Általában új embereket indítottunk, olyanokat, akik nem húsz éve vannak a politikában. Pozitívan értékelem. Több, mint 170 jelöltet indítottunk, és ebből lett hat polgármesterünk, egy megyei elnökünk koalícióban és 47 helyhatósági képviselőnk.

A hat polgármesteri hely közül melyiket tartja különösen fontosnak?

Mindegyik egyformán fontos. Mindenkinek köszönöm a munkát, azoknak is, akik sikeresek voltak, és azoknak is, akik nem. Örülök, hogy ennyien jelentkeztek a Magyar Fórumhoz, különösen a fiataloknak. Sokan akkor is, ha nem voltak sikeresek, több ezer szavazatot szereztek, ami azt jelenti, a saját szűk pátriájukban véleményformáló személyiségek. Rájuk lehet építeni a jövőben.

Hol győztek a Magyar Fórum polgármesterjelöltjei?

  • Pádár (Rimaszombati járás) – Peter Polóni
  • Balogtamási (Rimaszombati járás) – František Lakatoš
  • Gömöralmágy (Rimaszombati járás) – Štefan Farkas
  • Málas (Lévai járás) – Karol Streda
  • Csallóköztárnok (Dunaszerdahelyi járás) – Juraj Lami
  • Harmac (Rimaszombati járás) – Vojtech Bari

A Magyar Fórum és a Szövetség az országos felmérésekben hasonlóan erősnek tűnt az utóbbi időben, a mostani megyei és helyhatósági választásokon viszont a Szövetség nagyban felülmúlta a Magyar Fórumot. Erről mit gondol?

A Magyar Fórum a saját maga pénzéből folytatta a kampányt, mögöttünk nem volt semmilyen keresztapa, a jelöltek maguk finanszírozták a kampányukat. Nehéz összehasonlítani a kettőt. A Szövetség olyan politikusokat indított, akiknek a legtöbbje már húsz éve a politikában van. Ha jól emlékszem, 3500 jelöltet indítottak (a Szövetség 330 polgármesterjelöltet, 2451 helyhatósági képviselőjelöltet, 94 megyei képviselőjelöltet és két megyeelnökjelöltet indított – a szerk. megj.), a Magyar Fórum pedig 170-et. Nem egy rajtvonalról indult a két párt. Nagyon fontos az is, hogy a helyhatósági és a megyei választásokat nem lehet összehasonlítani a parlamenti választásokkal.

Jozef Viskupičot támogatták Nagyszombat megyében, mire számít ebből az együttműködésből?

Arra számítok, hogy továbbra is együtt fogunk tudni működni Jozef Viskupičcsal azoknak a problémáknak a megoldásában, amelyek a megye magyarlakta vidékeit érintik.

A Szövetség megerősödött a megyékben, ez nem az összefogás mellett szól?

Nem akarom az összefogást minősíteni, ez az ő dolguk.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Fórum

Simon Zsolt

Választások 2022

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak