Napunk

Veszekedéssel indult a kampány, de most már egymás teljesítményét dicsérik a Szövetség platformjai

Fotók – Tomáš Benedikovič, Szövetség - Összefogás Platform / Facebook
Fotók – Tomáš Benedikovič, Szövetség – Összefogás Platform / Facebook

Rigó Konrád szerint a választók megjutalmazták, hogy egy közös magyar jelölt volt a megyei elnöki posztokra, Mózes Szabolcs nem vevő arra, hogy újra felmelegítsék a Berényi jelölése körüli konfliktust.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Figyelemre méltó eredményt ért el a Szövetség a hétvégi megyei és önkormányzati választásokon, korábban viszont az MKP-platform vezetése komoly konfliktusba keveredett a másik két platform vezetőivel Berényi József megyei elnökjelöltsége miatt.

Mózes Szabolcsot, a Szövetség alelnökét, az Összefogás korábbi elnökét és Rigó Konrádot, a Híd-platform vezetőjét arról kérdeztük, hogy

  • hogyan értékelik az eredményeket,
  • mit gondolnak Berényi József eredményéről, akinek a jelölésével nem értettek egyet,
  • mi az, amire a Híd-, illetve az Összefogás-platform külön büszke.

A platformok szerint is siker

„A választás megmutatta, van értelme és létjogosultsága a Szövetségnek” – írta Mózes Szabolcs a Napunk kérdésére. Mózes kiemelte, hogy a megyei képviselők esetében a Szövetség jelentősen növelni tudta az elődpártok korábbi eredményeit, „az 1+1+1 itt nem 3, hanem egyenesen 4 lett”.

Stratégiai jelentőségű a győzelem azokban a járásokban, ahol már kisebbségben élünk, de még jelentős számban jelen vagyunk, „a Lévai járásból 1 helyett 5, Vágsellyéről 1 helyett 3 képviselőnk lett, újra vannak képviselőink a Kassa-környéki járásból és így tovább” – sorolta a politikus, hozzátéve, hogy ezekben a járásokban a magyar–magyar párharcban alig lett volna esély bármilyen sikerre, összefogva viszont szép eredményeket sikerült elérni.

Rigó Konrád is nagyon pozitívan értékeli a választás eredményét. Úgy véli, egyértelműen beigazolódott, hogy működik a Szövetség modellje, ami magába foglalja és tükrözi a szlovákiai magyar társadalom sokszínűségét. „A választás megmutatta, hogy az emberek el tudják fogadni a Szövetséget mint gyűjtőpártot, és azt, hogy a korábbi MKP, Híd és Összefogás politikusai most együtt dolgoznak, és még ha nem is mindenben értenek egyet, a kulcsfontosságú kérdésekben támogatják egymást” – fogalmazott a politikus.

A Berényi-vitáról

Nagyszombat megyében konfliktus előzte meg Berényi József megyei elnökjelöltségét. A választáson Berényi végül kiemelkedő eredményt ért el, ami szerinte elhalkítja azokat a hangokat, amelyek szerint mást kellett volna helyette indítani.

Rigó Konrád úgy véli, hogy Berényi József és Csenger Tibor sikerét is az magyarázza, hogy a Szövetség színeiben indultak, a választók azt jutalmazták, hogy egy közös magyar jelölt van.

A Híd-platform elnöke továbbra is úgy gondolja, hogy nem volt rendben az, ahogy Berényi jelölt lett, de mint fogalmaz, „ami augusztus végén történt, azt nem szabad a nyilvánosság előtt folytatni, hanem a párton belül kell a végére járni és le kell zárni”, hogy a jövőben mindenki tartsa magát a párt alapszabályához és alapelveihez.

Berényi József és Forró Krisztián a Szövetség eredményvárója utáni sajtótájékoztatón. Fotó – Renczes Ágoston

Mózes Szabolcs – ahogy minden Szövetség-jelöltnek – gratulál Berényi Józsefnek is, még ha nem is sikerült győznie. „Sőt, meg is kell őt védenem, mert elhangzanak olyan vélemények, hogy a választások előtt hangoztatott történelmi esély nem jött be, közel kétszeres lett a különbség Viskupič és közte. De erről nem ő tehet, hanem a mečiari kerületi beosztás” – fogalmaz Mózes.

Szerinte Nagyszombat megyében 20–25 százalék közötti magyar választói potenciálja van a Szövetségnek, amit egy erős mozgósítással feljebb lehet ugyan tornászni: 2013-ban Berényi és Nagy József közösen 36 százalékot kaptak, de ha a szlovák választók nem szavaznak szét, a győzelemhez egy ekkora eredmény is kevés lenne.

A Berényi jelölése körüli konfliktusról Mózes azt írta a Napunknak, az nem az esélyeiről szólt, hanem a jelölés módjáról és hátteréről. „Biztosan lesznek, akik megpróbálják utólag felmelegíteni és felnagyítani ezt a konfliktust, ám én erre nem leszek vevő” – fogalmazott.

A helyi és regionális szint példát mutatott a pártvezetésnek

Mózes Szabolcsnál arról is érdeklődtünk, szerinte mi az oka, hogy Bauer Ildikó Komáromban a nagyon intenzív kampány ellenére is nagyon gyengén szerepelt, miközben a megyei választáson kiemelkedő eredményt ért el.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Mózes Szabolcs

Rigó Konrád

Választások 2022

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak