Napunk

Harctéri napló (249. nap): Az ukránok ismét olyan támadást hajtottak végre Szevasztopolban, amely bevonulhat a hadviselés történetébe

A Makarov admirális fregatt 2018-as formájában. Ez a hajó is a célpontok egyike volt. Fotó – Wikipédia
A Makarov admirális fregatt 2018-as formájában. Ez a hajó is a célpontok egyike volt. Fotó – Wikipédia

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • A drónhadviselés új formát ölt.
  • Az oroszok új helyen támadtak, újabb vasútra van szükségük.
  • Az orosz tartalékosok rossz állapotban lévő, régi fegyverekkel érkeznek a frontra.
  • A nap térképe – Donyeck környéke.
  • A nap vicce – Újabb bizarr jelenet az orosz médiában – A zsidó és az ateista egyetért a muszlimmal abban, hogy Oroszország Ukrajnában az egész Nyugat ellen folytat dzsihádot.
  • A nap videói – miként váltak pusztító fegyverekké az aknamentesítő berendezések; hogyan működnek a modern MRAP-ok – egy akna robbant a brit Mastiff alatt, de a legénysége nem sérült meg; Remarque Bahmutnál; háborúban nemcsak csatában halnak meg emberek, hanem kollégáik hibái miatt is – egy orosz páncélozott szállító harcjármű a bombázás elöli menekülés közben felborul.

A szövegben szereplő információk a harcok október 30-i, vasárnapi állását mutatják. Az aktuális helyzet némely helyszínen már eltérhet ettől.

A drónhadviselés új formát ölt. Több mint két nappal a hétvégi szevasztopoli események után sem ismert az orosz Fekete-tengeri Flotta pontos sorsa, sem az általa elszenvedett károk. A Kreml hivatalos jelentései alábecsülik a károkat, de a kikötő felett gomolygó fekete füstfelhők alapján úgy tűnik, nem csupán egy aknakereső hajó sérülését jelzik, ahogyan azt az orosz védelmi minisztérium állítja.

Bár az ukrán infrastruktúra elleni orosz támadások és a szárazföldi harcok több helyen is folytatódnak (beleértve az ukránok fokozatos előrenyomulását Szvatove irányába), mégis az orosz flotta kikötőjében történt események a számítanak a legjelentősebbnek az elmúlt napokban. Ez pedig nemcsak a célpont fontosságával és a támadás közvetlen politikai következményeivel, hanem elsősorban a támadás végrehajtásának módjával is indokolható.

Mielőtt a dolgok katonai oldalára térnénk, nagyon röviden essen szó a politikai kontextusról is. Az ukránok megtámadták az orosz flottát, mire Moszkva válaszul bejelentette, hogy felmondják a világ ukrán gabonával való ellátását lehetővé tevő megállapodást. Természetesen ez a kifogás nagyon gyenge lábakon áll. Mivel a Fekete-tengeri Flotta folyamatosan cirkáló rakétákkal bombázza Ukrajnát, az ukránok minden szempontból jogos és jól választottak célpontot, és csupán a Kreml propagandistáinak fejében merülhet fel az a gondolat, hogy ha ők megengedik, hogy az ukránok gabonát exportáljanak, cserébe ők is megengedik, hogy továbbra is büntetlenül bombázzák őket.

Miként zajlott a támadás. Szeptember elején egy titokzatos hajó ért partot a Krímnél. Senki se jelentkezett érte, de a fényképek alapján egyértelműen kiderült, hogy nincs legénysége, és aki a tengerre bocsátotta, megfigyelőműszerekkel irányította, amelyek jól láthatóak a csónak felső oldalán.

A hajó meglehetősen kicsi volt, és az egyik elképzelés szerint egy ukrán vízi drónról van szó. Főként arról folyt a találgatás, hogy egy sikertelen próbaútról vagy egy sikertelen harci küldetésről lehetett-e szó. Mindkét változat elképzelhető.

Az azonban szombat óta többé-kevésbé biztos, hogy valóban egy ukrán harci drónról volt szó, amelyet orosz felszíni célpontok elleni kamikaze küldetésre szántak. Ez a szerkezeti elemek hasonlóságából következtethető ki, melyek a támadásról közzétett felvételeken is látszanak.

Az oroszok szerint erre szombaton helyi idő szerint nem sokkal hajnali negyed öt után került sor. A haditengerészeti drónok már korábban is támadtak különböző célpontokat, de ennek az ukrán akciónak az egyedisége kilenc repülő és hét lebegő drón összehangolt támadásában rejlik (a számok orosz forrásból származnak), amelyek egyidejűleg különböző célpontokat támadtak meg a kikötőben és a környékén.

Az oroszok szerint csak az az aknakereső hajó sérült meg, amelyet az 1942-ben Szevasztopolnál elesett Szovjetunió Hőséről, Ivan Golubecról neveztek el, valamint a kikötő bejáratának védelmi hálója.

Ezen a videón viszont jól látható, hogy a támadást rögzítő és közvetlenül a becsapódás előtt folyamatosan sugárzó drón a Makarov admirális fregattot vette célba, amely a Moszkva cirkáló elsüllyedése után a flotta legnagyobb hajója maradt. A felvétel második felében tényleg egy aknakereső hajó elleni támadás látható.

Az akció során hatalmas csatajeleneteket láthatunk, és a hajók egy részét az orosz védelem nyilvánvalóan megsemmisítette, mielőtt a drón eltalálta volna a célt. A következő videó a támadást az egyik csónakról rögzíti, láthatjuk, amint körülötte rakéták csapódnak be a hajókról és egy alacsonyan repülő helikopterről is. Egy másik szemszögből készült videón úgy tűnik, hogy a helikopteres támadás sikeres volt, és megsemmisítette az előbbi csónakot.

Az esemény kimeneteléről továbbra sincs megbízható információ. A felvételen látható kamikaze csónakok kicsik, és ha a legközelebbi ukrán fennhatóság alatt lévő partról bocsátották vízre, száz kilométert kellett úszniuk. Ez azt jelentené, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Harctéri napló

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak