Napunk

Csenger Tibor: Az összevont választások eredményeire országos szinten is építhet a Szövetség

Csenger Tibor. Fotó - TASR
Csenger Tibor. Fotó – TASR

Nyitra megyében a Szövetség 18 képviselőt küldhet a megyei közgyűlésbe. Csenger Tibort, a Szövetség nyitrai megyeelnökjelöltjét kérdeztük.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Több mint 35 ezer karikát kapott a megyeelnöki szavazáson, amivel a harmadik helyet szerezte meg – 14 ezer karikával szerzett többet, mint Farkas Iván öt éve Nyitra megyében. Jóllehet a választások előtt azzal kampányoltak, hogy történelmi esély van megszerezni a megyeelnöki posztot. Az érem melyik oldalát nézi, siker az elért harmadik hely vagy kudarc, hogy nem ön vezeti Nyitra megyét?

Az összevont választásokon magasabb a részvételi arány az öt évvel korábbihoz képest, ezért inkább százalékarányosan érdemes összevetni az eredményemet, de ott is javulást történt. Öt éve az MKP jelöltje 13,78 százalékot ért el, nekem 16,65-öt sikerült. Először indultunk egy párt, a Szövetség színeiben, ennek is köszönhető a jó eredmény.

A realitást tekintve 20–21 százalékos eredmény lehet a maximum egy magyar jelöltnek a megyében, ami a végső győzelemhez kevés. Branislav Becík 27 százalékkal nyert, ami nem erős támogatottság egy megyeelnöknek. A többi megyében sokkal nagyobb támogatottságot élvez a győztes. Nyitra megyében négy jelölt is 15 százaléknál nagyobb támogatást kapott – megosztódtak a szavazatok.

Megjegyezném, hogy Becík a megye déli részéről, Újvár környékéről származik, ott indult, ezért tőlem is elvitt szavazatokat.

Mit jelent az ön eredménye ebben az erős négyesfogatban?

A másik három jelölt – Becík, Belica, Holečková – mögött parlamenti pártok álltak, ezért úgy vélem, derekasan helytálltunk. Holečková mögött felsorakoztak a jobboldali pártok, őt sikerült megelőzni.

Nyitra megyében erős frakciója lesz a Szövetségnek, 18 képviselői helyet szereztek meg az 54 tagú közgyűlésben. Jogosnak tűnik az igény, hogy újra megszerezzék az alelnöki pozíciót, amelyet a korábbi ciklusban ön foglalt el. Van most ilyen ambíciója?

Először párton belül tárgyalunk erről, majd a többi párt képviselőcsoportjaival, frakcióival egyeztetünk a kérdésről. Egyértelmű, hogy megkerülhetetlenek leszünk, erős a mandátumunk. A magam részéről elmondhatom, hogy a tapasztalatom megvan, ha bizalmat kapok, folytatom.

Mennyire ismeri az új megyei elnököt, Becíket? Milyen a viszonyuk?

Képviselőtársam volt, de eddig nem kerültünk közelebbi viszonyba, laza képviselőtársi kapcsolatban voltunk. A kampánya során bemutatott tervei és a mi terveink között vannak átfedések, például az R8-as, a Komárom–Érsekújvár–Nyitra gyorsforgalmi út megépítése.

Mi a véleménye Becík azon dolgairól, amelyekkel országos ismertségre tett szert: polgármesterként a koronavírus-járvány idején Ivermectint rendelt az udvardiaknak és a járványellenes intézkedések elleni tüntetésekre járt?

Ezek olyan magánakciói voltak, amelyekre nem szeretnék reagálni, de megjegyzem, most, hogy már a Hlasban politizál, máshogy értékelnék ezeket az akciókat. Számomra jelenleg fontosabb kérdés az, hogy megyei elnökként milyen lépéseket tesz majd.

Hogyan értékeli a Szövetség megyei képviselőjelöltjeinek a szereplését a Lévai járásban? Az előző ciklusban egy képviselője volt, most öten jutottak be…

Kimagaslóan jó eredménynek tartom, és úgy érzem, ez az én ötéves munkámnak is szól. A választópolgárok látták az eredményeket.

A párt hét jelöltjéből öt bejutott a megyei közgyűlésbe. Nem indítottunk sok jelöltet, és koncentrálni tudtuk az erőinket. 21 éve az MKP-nek sikerült nyolc képviselőt küldenie a megyére, ez azóta a legjobb eredmény.

A Szövetségnek 18 képviselővel a legnagyobb frakciója lesz a megyei közgyűlésben. Milyen irányban indul el a koalíciós partnerek keresése? A jobboldali pártoknak 14 képviselőjük lesz, a Smer–SNS-nek 6, az Hlas–Sme rodina-koalíciónak pedig 5, ehhez jön még 11 független képviselő…

Nem akarok találgatásokba bocsátkozni, de azt elmondhatom, hogy fejben már minden kombinációt kipróbáltam.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Választások 2022

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak