Napunk

Keszegh Béla: A komáromi kampány a Szövetséget is megosztotta

Keszegh Béla. Fotó N - Cséfalvay Á. András
Keszegh Béla. Fotó N – Cséfalvay Á. András

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Komáromban Keszegh Béla marad a polgármester, a szavazatok 74,74 százalékát szerezte meg. Legfőbb kihívója, a Szövetség jelöltje, Bauer Ildikó jócskán lemaradva, 10,82 százalékkal zárta a választást. Az újraválasztott polgármestert arra kértük, értékelje a választási eredményeket és az elmúlt hetek történéseit.

Ilyen arányú győzelemre számított?

Az eredmény számunkra egy bizonyítvány, hiszen a kampány elejétől az eredményeinket hangsúlyoztuk, és azt mondtuk, hogy a megkezdett munkát szeretnénk folytatni. Nem tettünk felelőtlen ígéreteket, nem kerestünk új szlogeneket.

Tizenhat éve dolgozom az önkormányzatnál, kezdetben képviselőként, majd alpolgármesterként és polgármesterként, ezért össze tudom hasonlítani, hogy milyen fejlesztések történtek az egyes ciklusokban. Azt éreztem, hogy az elért eredmények feljogosíthatnak arra, hogy folytassuk a munkát. Bíztam a sikerben.

Őszintén szólva ilyen arányú sikerre, egy nagyon erős ellenkampány mellett, nem számítottam. Azt a komáromiak is jól látták, hogy ennyi pénzt itt kampányra még nem költöttek. Abban bíztam, hogy az elért eredményeink fontosabbak lesznek, mint a kampányüzenetek.

Hogyan értékeli a városban folytatott önkormányzati kampányt? Említette, hogy ennyi pénzt még nem költöttek Komáromban kampányra, és nem is volt még ennyire intenzív kampány…

Több szempontból is meg lehet közelíteni és le lehet írni a kampányidőszakot. A Szövetség egy nagyon komoly, profi propagandagépezetet próbált ki – mennyiségében és az elköltött pénzt tekintve ezen a szinten ez újdonság volt. Magyarországon például több tapasztalat van az ilyen típusú kampányokkal. Sokan kíváncsian figyelték, hogy ez milyen hatással lesz egy közösségre, ha ennyire intenzíven – mondjuk szépen – „átmozgatják” őket.

A kampánynak voltak mélypontjai: számunkra nagyon zavaró volt az, hogy nagyon sok hazugságot terjesztettek rólunk, lejárató anyagok jelentek meg. Mi megfogadtuk, hogy ebből kimaradunk. Többen számonkérték, miért nem válaszolunk vagy szállunk be ebbe a típusú kommunikációba, de mi úgy véltük, hogy ez az egész színvonalat lehúzza. Azt is érdekes volt figyelni, hogy a pozitív kampányunk milyen hatást vált ki.

Született egy weboldal, a Tiszta Komárno, amely kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy a jelenlegi polgármestert lejárassák. Megpróbálták kideríteni, hogy kié ez az oldal?

Én nem foglalkoztam vele, de tudomásom van róla, hogy mások megpróbáltak utánanézni a hátterének.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Választások 2022

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak