Napunk

Berényi József: A választók megmutatták, hogy van jövője a Szövetségnek

Berényi József és Forró Krisztián a 2022-es megyei választás utáni sajtótájékoztatón. Fotó - Renczes Ágoston
Berényi József és Forró Krisztián a 2022-es megyei választás utáni sajtótájékoztatón. Fotó – Renczes Ágoston

A Nagyszombat megyei eredmény azokat is elcsendesíti, akik szerint mást kellett volna indítani a megyei elnöki posztért, mondja a politikus.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Berényi József nem lesz Nagyszombat megye elnöke, de a Szövetség és ő maga is jól szerepelt a megyei választáson: több mint 38 ezer szavazattal lett a második a 69 ezer szavazatot kapó Jozef Viskupič mögött.

Hogyan értékeli az eredményt? Milyen következtetést von le belőle?

Ami a párt egészét illeti, nagy siker, hiszen eddig 42 megyei képviselőnk volt, most 53 lesz, a polgármesterek számában is szép eredményt értünk el. Én személy szerint megdupláztam az öt évvel ezelőtti szavazataim számát, és sikerült Galántán is győznöm, nemcsak Dunaszerdahelyen. Százalékban is jobb eredményt értem el, ahogy Csenger Tibor is nagyon jól szerepelt Nyitra megyében.

Azokat a kételyeket, amik a Szövetséggel kapcsolatban megfogalmazódtak a közösségben, maguk a választópolgárok oszlatták el, és megmutatták, hogy ennek a pártnak van jövője.

Nagyszombat megyében valóban figyelemre méltó eredményt ért el. Az min múlott, hogy mégsem sikerült elnyernie a megyei elnöki posztot? Tehetett-e volna többet a Szövetség, vagy ez Önöktől független körülményeken múlott?

Azért nem lehetett legyőzni ezen a választáson Jozef Viskupičot, mert nem volt másik szlovák jobboldali jelölt. Míg a szlovák baloldal és nemzeti oldal több jelölt közül is választhatott, a szlovák jobboldali szavazók, a jelenlegi kormánypártok támogatói és azok, akik a liberális világgal szimpatizálnak, mind Viskupičra szavaztak, az ő szavazataik nem osztódtak többfelé.

Ön újra megcélozza a megyei alelnöki posztot. Mik lesznek a következő lépések?

Már tegnap éjszaka felhívtam a megyei elnököt és gratuláltam neki, ez a politikai kultúra része. Annyit mondott, hogy jövő héten leülünk tárgyalni, most ezt tudom mondani.

Van néhány olyan pont, amit szerintünk másként kellene csinálni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Magyar Szövetség

Nagyszombat megye

Választások 2022

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak