Napunk

Berényi József: A választók megmutatták, hogy van jövője a Szövetségnek

Berényi József és Forró Krisztián a Szövetség eredményvárója utáni sajtótájékoztatón. Fotó - Renczes Ágoston
Berényi József és Forró Krisztián a Szövetség eredményvárója utáni sajtótájékoztatón. Fotó – Renczes Ágoston

A Nagyszombat megyei eredmény azokat is elcsendesíti, akik szerint mást kellett volna indítani a megyei elnöki posztért, mondja a politikus.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Berényi József nem lesz Nagyszombat megye elnöke, de a Szövetség és ő maga is jól szerepelt a megyei választáson: több mint 38 ezer szavazattal lett a második a 69 ezer szavazatot kapó Jozef Viskupič mögött.

Hogyan értékeli az eredményt? Milyen következtetést von le belőle?

Ami a párt egészét illeti, nagy siker, hiszen eddig 42 megyei képviselőnk volt, most 53 lesz, a polgármesterek számában is szép eredményt értünk el. Én személy szerint megdupláztam az öt évvel ezelőtti szavazataim számát, és sikerült Galántán is győznöm, nemcsak Dunaszerdahelyen. Százalékban is jobb eredményt értem el, ahogy Csenger Tibor is nagyon jól szerepelt Nyitra megyében.

Azokat a kételyeket, amik a Szövetséggel kapcsolatban megfogalmazódtak a közösségben, maguk a választópolgárok oszlatták el, és megmutatták, hogy ennek a pártnak van jövője.

Nagyszombat megyében valóban figyelemre méltó eredményt ért el. Az min múlott, hogy mégsem sikerült elnyernie a megyei elnöki posztot? Tehetett-e volna többet a Szövetség, vagy ez Önöktől független körülményeken múlott?

Azért nem lehetett legyőzni ezen a választáson Jozef Viskupičot, mert nem volt másik szlovák jobboldali jelölt. Míg a szlovák baloldal és nemzeti oldal több jelölt közül is választhatott, a szlovák jobboldali szavazók, a jelenlegi kormánypártok támogatói és azok, akik a liberális világgal szimpatizálnak, mind Viskupičra szavaztak, az ő szavazataik nem osztódtak többfelé.

Ön újra megcélozza a megyei alelnöki posztot. Mik lesznek a következő lépések?

Már tegnap éjszaka felhívtam a megyei elnököt és gratuláltam neki, ez a politikai kultúra része. Annyit mondott, hogy jövő héten leülünk tárgyalni, most ezt tudom mondani.

Van néhány olyan pont, amit szerintünk másként kellene csinálni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Nagyszombat megye

Szövetség

Választások 2022

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Letartóztatták Éric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter fiát, aki állítólag erőszakot követett el az élettársa ellen. “Apaként teljesen összetörtem” – mondta Dupond-Moretti újságíróknak.

Meglehetősen sótlanra sikerült a Modrá koalícia bemutatkozása. Annak ellenére, hogy Mikuláš Dzurinda projektjével az elmúlt hetekben szinte a fél szlovákiai politikai palettát hírbe hozták, az exkormányfő ma egy rakás, a politikában még ismeretlen személlyel állt ki a színpadra, írja Hegedűs Norbert a pénteki Napunk newsfilterben.

A múlt héten nagyjából 40 millió koronavírus-fertőzés okozta halálesetet regisztrált a WHO, a halálesetek több mint fele Kínában következett be. December elejétől több mint 170 ezer ember halt bele a betegségbe az Egészségügyi Világszervezet szerint. (čtk)

Nagyjából 20-30%-os volt a részvétel a cseh államfőválasztás második fordulójának első néhány órájában. Az első fordulóban ugyanebben az időszakban a részvételi arány 20% körül mozgott. (čtk)