Napunk

Hájos Zoltán újraválasztott polgármester: A Szövetségnek van létjogosultsága Dunaszerdahelyen

Fotó - Hájos Zoltán archívuma
Fotó – Hájos Zoltán archívuma

Hájos Zoltánt nagy fölénnyel választották meg Dunaszerdahely polgármesterévé, már ötödik alkalommal, egyben Nagyszombat megyei képviselő is lett a Szövetség színeiben.

Kemény kampányon van túl az újraválasztott polgármester. Úgy gondolja, a kisebb választási kedv a választások időpontja miatt volt jellemző, és bár kevesebben szavaztak rá, mint négy éve, nem gondolja, hogy ebből bármilyen következtetést le kellene vonnia. Szerinte a dunaszerdahelyiek értékek mentén szemlélik a politikát, és nagy botrányok nélküli négy évre számít.

Eléggé egyértelmű győzelem lett, hiszen több mint kétszer annyi szavazata lett, mint a második Szelle Erikának és a harmadik Horváth Zoltánnak együttvéve. És siker a megyei választásokon is. Hogy értékeli a választást?

Hosszú és kemény munkán vagyunk túl, azt hiszem, a Szövetség jelöltjeként ezt elmondhatom. Az utóbbi hónapokban egy időben megyei és önkormányzati kampányt kellett folytatnunk, ami kiveszi az emberből az energiát. A kampány pedig azért volt fontos, hogy el tudjuk mondani a Dunaszerdahelyi járás lakosainak, hogy milyen sikereket tudtunk elérni a megyén, milyen fejlesztéseket tudtunk hozni a járásba. Hasonlóképpen helyi szinten is, a Szövetség polgármesterjelöltjeként el kellett mondani, hogy az előző négy évben hogyan tudtuk fejleszteni a várost.

Olyan időszakban vagyunk, amely tele van bizonytalansággal, és a lakosok ezt érzik. De ugyanúgy az önkormányzat háza táján is bizonytalanság van, elég csak az energiahelyzetre gondolni. A választásban az is jelentős szerepet játszott, hogy mi a városunk polgárainak biztonságot és stabilitást kínáltunk. Az elmúlt négy év eredménye, és az, hogy valós dolgokat fogalmaztunk meg, amik a lakosokat nap mint nap foglalkoztatják, úgy gondolom, ez lehet a siker titka.

Négy éve szorosabb volt az eredmény, akkor néhány szavazattal előzte meg a második helyezett Horváth Zoltánt, de most megoszlott a többiekre leadott szavazat. Ugyanakkor ha a szavazatok számát nézzük, most több mint százzal kevesebbet kapott, miközben kevesebben mentek el szavazni, mint négy éve. Mindebből az következik, hogy nem igazán sikerült újabb szavazókat megszólítania. Ez nem jelenthet problémát a jövőre nézve?

Az a helyzet, hogy nem jó időpontban zajlottak a választások. Mert pénteken már iskolai szünet volt, és többen úgy gondolhatták, hogy elmennek családostul pihenni, vagy akiknek messzebb van hozzátartozójuk, azok meg őket látogatták meg.

Négy évvel ezelőtt nagyobb volt a választási kedv, szombaton pedig valószínűleg emiatt nem jöttek el sokan választani.

Nem hiszem, hogy a kevesebb választó miatt csak én vagyok okolható, közrejátszik a sikertelen időpont, másodsorban a bizonytalanság – nem hiszem, hogy nekem

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Hájos Zoltán

Választások 2022

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak