Napunk

A galántaiak a változásra a szavaztak, a győzelmemben a Szövetség támogatása is nagy szerepet játszott, mondja Peter Kolek, Galánta új polgármestere

Fotó - Peter Kolek / Facebook
Fotó – Peter Kolek / Facebook

Gazdasági és személyi átvilágítással tervez indítani, és szinte a teljes képviselő-testületet maga mögött tudja.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Galántának új polgármestere lesz: a várost két cikluson át irányító független Peter Paškát a szintén független Peter Kolek, a Városi Művelődési Központ eddigi vezetője váltja, aki mögé a Szövetség is beállt. Kolek győzelmét ennek megfelelően a Szövetség is a magáénak érzi, ezt Forró Krisztián is kiemelte a nyilatkozataiban, és az új polgármeter szerint is volt szerepe a sikerében a Szövetség támogatásának.

Minek köszönheti a győzelmét?

Először is szeretném mindenkinek megköszönni a bizalmat. A galántaiak egyértelműen a változásra szavaztak. Több mint 700 szavazattal nyertem, ez az eredmény azt mutatja, hogy az elmúlt nyolc év politikája, az előző városvezetés munkája nem felelt meg a polgároknak.

Mekkora szerepet játszott a győzelemben a Szövetség támogatása?

Biztos vagyok benne, hogy nagy szerepet játszott. A Szövetség a megyei választáson is nagyon jól szerepelt, a hét járási képviselőből hat a Szövetség jelölje lesz. Ott voltam a Szövetség kampányzáró gyűlésén, és egyértelmű volt, hogy mögöttem állnak.

Hogyan alakul a képviselőtestület összetétele? Négy képviselője lesz a Szövetségnek, kettő a NEKA-nak, a többiek függetlenek. Peter Paškának nem volt többsége a képviselő-testületben, ami megbénította a város vezetését. Most nem lesz hasonló a helyzet?

19-tagú a képviselőtestület, ebből 18 képviselő támogatására számítok. Meg kell várni az első ülést, addig fokozatosan leülök minden képviselővel tárgyalni. Az új képviselő-testületben csak egy olyan képviselő van, aki az előző polgármester koalíciójába tartozik, és vele is jó viszonyban vagyok.

Mi lesz az első változás, amit a lakosság érzékelni fog?

A programom szerint fogok haladni, de először egy kicsit pihenni szeretnék, mert a kampány eléggé kimerített. Az első ülést 30 napon belül kell összehívni, de a munka azzal indul, hogy elkezdek tárgyalni a képviselőkkel a szakbizottságok összetételéről és az együttműködésről. Az érdemi munka csak ezt követően indulhat el.

Ami szerintem kulcskérdés, hogy elvégezzünk egy gazdasági és személyi átvilágítást, auditot.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Galánta

Választások 2022

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.