Napunk

Napunk newsfilter: Orbán azokat is megnyerte Szlovákiában, akik keveset tudhatnak róla

Orbán Viktor. Fotó – MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
Orbán Viktor. Fotó – MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

1. Szlovákia, a tudathasadásos ország. 2. Imrecze, a hiteles tanú. 3. Magyarország egyedül az orosz gázmezőkön.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Szlovákia, a tudathasadásos ország

Szlovákiában a második legmegbízhatóbb külföldi politikus a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor 32,54 százalékkal. Csak egészen szorosan, 33,49 százalékkal előzi őt meg egy egészen más típusú vezető, Emmanuel Macron francia elnök. Ezt az Ipsos ügynökség kutatása mutatta ki, amelyre a Denník N és a cseh testvérlapja a megbízásából került sor.

Nem ez az egyetlen figyelemre méltó adat a friss felmérésben, amely Szlovákiára is és Csehországra is kiterjedt. Nem merészkednénk addig, hogy csupán egyetlen közvélemény-kutatásból messzemenő következtetéseket vonjunk le, mégis igencsak beszédes eredmények születtek, amelyek jól mutatják a szlovák és a cseh mentális helyzetet.

Cseh szinkron. Első ránézésre – nagy általánosságban – azt lehet megállapítani, hogy Csehországban az állampolgárok elképzelése, megítélése egy-egy politikussal, országgal kapcsolatban sokkal jobban tükrözi azt, amit az ország vezető politikusai, a kormány képvisel.

Szlovákia az eredmények alapján nemcsak egy tudathasadásos ország, hanem következetlen, sodródó és törékeny. Csehországban például Zelenszkij ukrán elnökben 41,46 százaléknyian bíznak, Szlovákiában csak 26,45 százalék ez a mutató; Biden amerikai elnök esetében a cseheknél 34,48, a szlovákoknál 21,84 százalék a bizalmi index. Putyin orosz elnöknél pont fordítva van a támogatás: a szlovákoknál 18,57 százalék, a cseheknél ellenben csak 8,52 százalék. A csehek világosabban látják, hogy kik a szövetségeseik.

Magyarországot a megkérdezettek mintegy 13,5 százaléka tartja fenyegetésnek (némileg meglepő, hogy a cseheknél ez az arány magasabb, 15,6 százalék). Tekintettel a két ország ellentmondásos, hányatott viszonyára ez nem rossz mutató.

Orbán Viktornak főleg azon pártok szimpatizánsai körében vannak támogatói Szlovákiában, amely pártok politikusai kritikusak az Európai Unióval szemben és nem egyértelmű az álláspontjuk az orosz–ukrán háborúban.

Orbán szlovák támogatói. A szlovák pártok közül a Republika szavazói körében van Orbánnak a legnagyobb támogatottsága, kb. 75 százalékos, őket követik a sorban a Smer, a Hlas és a Sme rodina támogatói. A magyar párt, a Szövetség szimpatizánsainak egészen 80 százaléka tartja megbízhatónak a magyar kormányfőt.

Bár az Orbán-rendszer egyes elemei rokonszenvesek a szlovák csodálók számára, arról kevesebb tudásuk van a távolból, hogy egy ilyen rendszerből nem lehet mazsolázgatni, hanem annak minden béklyója, ellentmondása, fojtogató ereje is az árukapcsolás része.


2. Imrecze, a hiteles tanú

Korrupció vádjával ítélték ma el Kornélia Černát és Denisa Židovát, a pénzügyőrség két volt hivatalnokát. A bíróság bűnösnek találta őket kenőpénz elfogadásában, mindkettejükre felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés is vár.

Lassabban őrölnek az igazságszolgáltatás malmai Szlovákiában, mint ahogy azt Igor Matovič elképzelte és ígérte, vagy ahogy a Fico-kormány ellen tüntető tömeg szerette volna. A nagyhalak elítélésére még várni kell, de születnek olyan döntések, amelyek azt mutatják, hogy egy-egy ügyet azért sikerül befejezni.

A bíróság igaznak találta František Imrecze, az adóhatóság korábbi vezetőjének vallomását, aki szerint a pénzügyőrségnél a két magas beosztású hölgy kenőpénzt fogadott el Michal Suchoba vállalkozótól.

Felkészül Fico. Az ítéletben talán nem is Černá és Židová elítélése a legfontosabb momentum, hanem az hogy a két tanú, Imrecze és Suchoba vallomását nem sikerült diszkreditálni. Ez azért is fontos, mert például Imrecze más ügyekben is együttműködik a hatóságokkal és tanúként hallgatják meg. Az Alkonyat-ügyben is tanú, amelyben Robert Fico volt miniszterelnököt és Robert Kaliňák korábbi belügyminisztert vádolják.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gázszállítás

Korrupció

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak