Napunk

Harctéri napló (246. nap): Közeleg a tél. Putyin azt szeretné, ha Ukrajnát elérné a fagyhalál, azonban elképzelhető, hogy a fagy végül őt győzi le

Egy megsemmisített és elhagyott orosz tankoszlop az ukrajnai invázió kezdetén. Fotó – Ukrán hadsereg
Egy megsemmisített és elhagyott orosz tankoszlop az ukrajnai invázió kezdetén. Fotó – Ukrán hadsereg

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

  • Milyen kockázatok várnak az ukrán hadseregre a tél folyamán, és mi szól mellettük.
  • Fontos változásról számolnak be orosz források Szvatovenál.
  • Sár tábornok megmutatja, mire képes.
  • Még a pap áldása sem mentette meg az orosz pontonhidat a HIMARStól.
  • Mi a helyzet a belarusz határon – az ukránok elképzelhetőnek tartanak egy lehetséges támadást, ennek veszélye azonban nem fenyegető.
  • Az oroszok megértették, hogy nem marad más, mint árkokat ásni.
  • A nap térképei – Szvatove; hadseregmozgások Belaruszban; a lerombolt ukrán elosztóállomások térképe.
  • A nap diagramja – a demokrácia és a diktatúrák kapcsolatáról.
  • A nap videói – a raszputyica kezdete; Tomáš Forró a Grúz Légióval volt egy nem szokványos támadás során; pontonhíd megáldása idején és hónapokkal utána; Belarusz katonák csempésznek embereket Nyugatra.

A szövegben szereplő információk a harcok október 27-i, csütörtöki állását mutatják. Az aktuális helyzet némely helyszínen már eltérhet ettől.

Milyen kockázatok várnak az ukrán hadseregre a tél folyamán, és mi szól mellettük. A mai naplóban az oroszok és az ukránok téli kilátásaival foglalkozunk bővebben. Mindnyájuknak megvan a saját terve, hogy az időjárást saját előnyére fordítsa. Az oroszok megpróbálják túlélni, az ukránok pedig uralni azt.

A döntő tényező az időjárás és az a sebesség lesz, amellyel a felek be tudják vetni az erősítést és meg tudják semmisíteni az ellenség egységeit.

Kezdjük az időjárással. A második világháború alatt minden nagyobb offenzíva nyáron vagy télen kezdődött. Különösen a Vörös Hadsereg támadott télen, a fagyos talajnak ugyanis az volt az előnye, hogy még a nehéz gépeket is elbírja, és a támadó oldal nem csak a kévés aszfalt úttól függött. A befagyott ukrán síkság alkalmas helyszín a manőverekre, az ellenség megkerülésére és bekerítésére. A tél hátránya azonban a jóval rövidebb napsütés. Sötétedés után a műveletek többnyire kisebb egységek támadásaira vagy ágyúzásra korlátozódnak.

Az ukrán tábornokok, de Putyin szándékait is kikövetkeztethetjük a hadszíntérről érkezett ismert jelentések és jelzések alapján. Ahol lehet, az oroszok árkokat ásnak, megerősítik állásaikat. Tudják, hogy a hadseregük nincs olyan állapotban, hogy támadjanak, próbálják hát túlélni a telet, hogy tavasszal a mozgósított csapatokat is be tudják vonni a harcokba. Ahogy Mick Ryan volt ausztrál tábornok elemzésében írja, Putyin addig is tovább támadja majd Ukrajna polgári infrastruktúráját.

Ryan ezt a stratégiát “hőmegvonásnak” nevezi. Szerinte az év leghidegebb hónapjaiban ez  „a lakosság terrorizálásának és az ukrán kormányra gyakorolt nyomás tudatos stratégiája, hogy az fegyverszünetet vagy egyéb megállapodást kössön az orosz agresszorokkal”.

A történelem azonban többször is bebizonyította, hogy a civilekre történő ilyesfajta nyomásgyakorlás nem töri meg a moráljukat. Ráadásul Putyinnak az sem jött be, hogy Európát az energiával zsarolja.

Jelenleg az ukrán hadsereg kezdeményezhet, és Ryan szerint legalább a Herszoni és Harkivi (Luhanszki) területen meg akarják majd ezt a kezdeményezést tartani. Az amúgy is rövidebb napok mellett azonban újabb kihívás vár rájuk. A téli időszakban a katonák többet szenvednek, az ellátásuk igényesebb, és nehezebb elbújni az ellenséges felderítés elől. A tervezett támadást nehezebb elfedni, a hóban jól láthatóak a többnyire zöld katonai járművek, ez pedig hátrányos helyzetbe hozza a mozgásban lévő támadót. A kerekes járművek nehézkesen mozognak, ezzel ellentétben a lánctalpasak sokkal jobban veszik a hó által képzett akadályt.

Ezért valószínűbb, hogy a kerekes szlovák Zuzany 2-t délen vetik be, ahol kevesebb hó várható. Az északabbra fekvő régiókban pedig valószínűleg több lengyel Krab vagy német PzH 2000 típusú löveg kerül bevetésre.

Mivel a rugalmasabb ukrán hadsereg már bizonyította, hogy képes alkalmazkodni a változó körülményekhez és taktikáját változtatni, Ryan erre számít a téli hónapokban is, felhívja az ukránok figyelmét egy finn katonák által a Szovjetunió ellen vívott Téli háború idején alkalmazott szabályra: „Nem elég alkalmazkodni a zord földrajzi viszonyokhoz. Inkább olyan új operatív műveleteket kell kifejleszteni, amelyek lehetővé teszik, hogy ugyanazokat a domborzati feltételeket egy rosszul alkalmazkodó ellenséggel szemben ki lehessen használni.”

Az oroszok eddig is sokkal lassabban alkalmazkodtak annak ellenére, hogy profi hadsereggel harcoltak. Most kiképzéssel nem rendelkező mozgósított tömegeket küldenek harcba. Kicsi az esély arra, hogy ők majd jobban fognak alkalmazkodni, mint a motivált ukrán hadsereg.

Sár tábornok már megmutatja, mire képes. Ukrajnában folytatódnak a harcok, de az elmúlt napok esős időjárása helyenként korlátozta a támadó fél, vagyis Ukrajna lehetőségeit. A héten Herszonból érkeztek jelentések az eső áztatta terepről.

Az egyik ukrán katona nyilvánosságra hozta, hogyan néz ki az egyik front közelében található út. Ez még nem egy raszputyica, amin még a tankok sem tudnak átkelni, de ha folytatódik az eső, gyorsan azzá válhat. A következő napok időjárás-előrejelzése azonban Herszonban, Harkivban és Donyeckben is ködös, részben felhős lesz, de csapadék nélküli időt jelez.

Az orosz források fontos változást jelentenek Szvatove közelében. Az eső miatt is többnyire áll a front, továbbra is Szvatove környékét jelöli a legtöbb nyíl, de csütörtökön ott sem történt nagy változásokat előrejelző jelentős előrenyomulás. Ma ebédidő körül azonban ellenőrizetlen orosz forrásokból olyan jelentések kezdtek érkezni, mely szerint az ukránok előrenyomultak, és a Kreminna és Szvatove közötti nagy fontossággal bíró R66-os utat az ellenőrzésük alatt tartják. Magához Szvatovéhoz is közelebb jutottak. Mindezt azonban egymástól független források nem erősítették meg. Ezért ezt az információt fenntartásokkal kell kezelknünk. Ha igaz lenne, a helyzet az alábbi módon nézne ki, és fontos változást jelentene:

A jelentések azonban egyetértenek abban, hogy az oroszok Bahmut környékét kivéve mindenhol védekezni kezdtek. Mást jelenleg nem tehetnek.

Még egy ortodox pap áldása sem mentette meg az orosz pontonhidat a HIMARSoktól. A vallással és az egyházakkal való visszaélés a háborúban egyidős magukkal a háborúkkal. Az azonban tény, hogy az orosz ortodox egyház különösen gyakran és szívesen engedi, hogy visszaéljenek vele. Ez a rövid történet is jól szemlélteti, hogy Putyin hadseregén még ez sem segít.

A héten a közösségi médiában megjelent egy videó egy megsemmisült pontonhídról, amely Kupjanszk közelében, az Oszkil folyón húzódott. A rendelkezésre álló hírek szerint az ukránok HIMARS-rakétákkal semmisítették meg. A felvételen látható a harcok korai szakaszában megsemmisült eredeti vasúti híd, valamint közvetlen közelében az oroszok által épített pontonhíd is.

Mivel a híd egy kulcsfontosságú vasútvonalon feküdt, amely Izjumtól Limanon át a Rubizsnyéig, Szeverodonyeckig és Liszicsanszkig a teljes orosz hadsereget ellátását biztosította, a pontonhíd is vasúti híd volt.

Önmagában nem lenne rendkívüli az alábbi videóban, hiszen sok lerombolt hidat (pontonhidat is) láttunk már. A következő videófelvétel összehasonlítása után azonban úgy gondolom, hogy ez ugyanaz a híd, amelynek felszentelésével még július elején az orosz propaganda büszkélkedett.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Harctéri napló

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak