Napunk

Kollár az előrehozott választásokkal kapcsolatos törvényjavaslattal teszi próbára Matovičot

Igor Matovič és Boris Kollár. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič és Boris Kollár. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Igor Matovič szeptemberi vétója ellenére sem vonta vissza Boris Kollár a Sme rodina alkotmánymódosító javaslatát, mely korábban lehetővé tenné az előrehozott parlamenti választásokat, mint a Robert Fico által kezdeményezett népszavazás.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Bár az OĽaNO elnöke szeptember 20-án bejelentette, hogy megvétózta az előrehozott választásokra irányuló módosító javaslatot, Boris Kollár házelnök nem vonta vissza a tervezetet, miközben október 11-én azt mondta: „Vissza kell vonnom az alkotmánymódosító javaslatunkat.”

Bár a házelnök bármikor visszavonhatná pártja módosító javaslatát, erre eddig nem került sor, sőt, azóta már a parlamenti szakbizottságok is megtárgyalták. Kollár nem sokkal a napirendre kerülése előtt a következő ülésszakra halasztotta a módosítás megtárgyalását, mely november 29-én kezdődik.

90 képviselő a kulcs

A Sme rodina javaslatának értelmében úgy módosulna az alaptörvény, hogy előrehozott választásokra sikeres népszavazás, illetve legalább 90 parlamenti képviselő támogatásával kerülhetne sor. Ha a Sme rodina javaslata zöldet kap, már januárban hatályba lépne, vagyis már a jelenlegi választási időszakra is vonatkozna. Robert Fico egyébként pont ezt szeretné elérni a népszavazással.

Ha a plénum jóvá hagyná Kollárék tervezetét, az nem lenne hatással a népszavazásra, melyet Zuzana Čaputová rövidesen kiír, a népszavazás ugyanis másféleképpen vezetné be az előrehozott választások lehetőségét a jogrendbe.

Legalább 90 képviselőnek kell támogatnia a Sme rodina módosító javaslatát, ugyanakkor már első alkalommal 97 képviselő voksolt a tervezet mellett úgy, hogy egyetlen OĽaNO-s képviselő sem támogatta. Vagyis reális esély volna arra, hogy a pénzügyminiszter vétója ellenére átmenne a módosítás.

Az ellenzék támogatja az alaptörvény módosítását, sőt, feltételek mellett az SaS is hajlandó lenne megszavazni.

Kollár és az előrehozott választás

Háttérinformációk szerint az előrehozott választásokat az OĽaNO ellenzi, a Sme rodina viszont nem utasítja el kategorikusan. Boris Kollár már augusztusban arról beszélt, hogy a koalíciónak egységesnek kell lennie, 20 hónapig nem lehet agóniában kormányozni, akkor inkább az előrehozott választásokat támogatná.

Boris Kollár pártjának az AKO közvéleménykutató-ügynökség legutóbb 7,7 százalékos támogatottságot mért, a választásokon 8,24 százalékot értek fel. Tartósan zuhan viszont az OĽaNO támogatottsága, míg a választásokat 25 százalékkal nyerték meg, legutóbb már csak 8,1 százalékos támogatottságot értek el.

Peter Pčolinský (Sme rodina) azt állítja, az alkotmánymódosító javaslatukat azért nem vonták vissza, mert a koalíciós tanács tárgyal róla, nem pedig azért, mert nem tartják tiszteletben Igor Matovič vétóját.

Matovič nem válaszolt a Denník N kérdéseire, a párt sajtóosztálya Milan Vetrák képviselő álláspontját továbbította.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Boris Kollár

Igor Matovič

Referendum

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak