Napunk

Harctéri napló (244. nap): Kiderült, kik azok az emberek, és mivel foglalkoznak, akik ukrán civilekre lőnek ki rakétákat

Az orosz haditengerészet hajója 2016 augusztusában egy Kalibr típusú, nagy hatótávolságú precíziós rakétát lő ki. Fotó – TASR/AP
Az orosz haditengerészet hajója 2016 augusztusában egy Kalibr típusú, nagy hatótávolságú precíziós rakétát lő ki. Fotó – TASR/AP

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • A hipszterszakállas gyilkos.
  • Bahmut – jelenleg a legrosszabb hely a Földön.
  • A Szvatove melletti előrenyomulás lassan folytatódik.
  • Herszonban a helyzet még mindig bizonytalan.
  • A hivatalos orosz média és „újságíróik” is bűnrészesek ebben a háborúban.
  • A nap térképei – Szvatove és Herszon
  • A nap videói – egy orvos munkája a frontvonalon, miközben az ellenség tűz alá veszi a területet; egy ukrán Humwee-hadoszlop valahol a front közelében; drámai autóút egy tűz alatt álló falun; az ukrán szolgálatban lévő finn páncélos járművek balszerencséje.
  • A T-62 korszerűsítésével kapcsolatos pontatlan információk helyreigazítása.

A szövegben szereplő információk a harcok október 25-i, keddi állását mutatják. Az aktuális helyzet némely helyszínen már eltérhet ettől.

A hipszterszakállas gyilkos. Hónapokkal ezelőtt egy precíziós rakéta programozójától megkérdeztem, hogyan alszik éjszaka azok után, amit csinált. „Legyen profi, és tegyen fel szakmai kérdéseket” – vágott vissza. Megkérdeztem tőle, miért öltek meg annyi civilt. „Tudja jól, hogy erre nem válaszolhatok” – írta.

Mind közül ő tűnt a legkedvesebbnek. A srác, aki a legújabb hollywoodi filmekről osztott meg bejegyzéseket a Twitteren, divattal kapcsolatos bulikat szervezett, hipszterszakálla volt, és menő zenéket hallgatott. De nyilvánvalóan az emberek meggyilkolását tartotta napi munkájának.

Iljin kapitány, a Kalibr csapat rakétaprogramozója és felesége szobát adtak ki a lakásukban. A legfontosabb feltétel? – A lány csak szláv külsejű lehet.

Ezek Ukrajna orosz „nácitlanítói”.

Így mutatta be a Bellingcat munkatársa, Christo Grozev a projekt legfrissebb eredményeit, amelynek középpontjában ezúttal az orosz hadsereg egy speciális, ukrajnai célpontok ellen nagy hatótávolságú rakétákat programozó egysége állt. Az újságíróknak szinte minden tag kilétét sikerült felfedniük.

Az oroszok többféle irányított fegyverrel rendelkeznek, ezeket tengerről, szárazföldről vagy pedig stratégiai bombázókról lövik ki. A célpontok koordinátáit azonban mindegyik esetben meg kell adni, ez egy speciális egység feladata. A Bellingcat szerint a megszállás kezdete óta ezek a fegyverek ártatlan civilek százait ölték meg.

Az egységnek több tucat tagja van, és főleg informatikai végzettségű fiatal férfiakból és nőkből áll, néhányuk számítógépes játékfejlesztő volt. Az egység székhelye Moszkvában és Szentpéterváron található.

A Bellingcat, a The Insider és a Der Spiegel újságírói minden azonosított taggal felvették a kapcsolatot, de szinte senki sem válaszolt, azonban az egyik tag, természetesen az anonimitás leple alatt fontos információkkal szolgált. A programozókat többek között az interneten található elektronikus nyomok, rögzített telefonhívások, az orosz hadseregről származó nyilvános információk segítségével azonosították. Többen egyenruhás fotókat tettek közzé egységük jelvényével.

A nyilvánosságra hozatal kulcsa Baranov vezérőrnagy volt, akit korábban az Orosz Hadsereg Legfőbb Számítástechnikai Központjaként ismert egység parancsnokaként azonosítottak. A február 24-e és április között bonyolított telefonhívásainak elemzésekor összefüggés volt kimutatható az ukrán célpontok elleni támadások időpontja és a csoport egy másik magas rangú tagjának Baranovhoz intézett telefonhívásai között. A Bellingcat fentről lefelé haladva az egység összes tagját azonosította.

Az egység három tízfős részre oszlik. A hajókról és tengeralattjárókról indított Kalibr rakéták programozásáért felelős részleget Matvej Ljubavin őrnagy vezeti. A közzétett fotókon egyedül neki van szakálla, és talán ő az a férfi, akiről Grozev írt. A szárazföldről indított Iszkander ballisztikus rakétákat az Alekszej Mihajlov százados vezette emberek programozzák. Az Andrej Ivanjutin vezette csoport pedig a repülőgépekről indított Ch-101-es cirkálórakéták programozásáért felelős.

A programozóegység egy fa diagramon. Forrás – Bellingcat, The Insider, Der Spiegel

A Szvatove melletti előrenyomulás folytatódik. Több hét mozdulatlanság után a Harkivi és Luhanszki területen is zajlottak az események. Tegnap nem sokkal dél után négy Szvatove melletti falu felszabadításáról írtunk, kedd este pedig az oroszok egy másik falut, ezúttal Karmazinivkát veszítették el. Az ukrán csapatok tegnap megtámadták a szomszédos Kovalivkát is. Szvatove városától kevesebb mint 12 kilométer, a nagy jelentőséggel bíró P-66-os úttól pedig kevesebb mint hat kilométer választja el őket.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a domborzati körülmények a támadóknak, ezesetben az ukránoknak segítenek. Szvatove nyugati széle felett hegygerincek húzódnak, ha az ukránok eljutnak idáig, akkor már az egész területet uralják.

A térképen a kék nyilak egészen északra, Kupjanszk közelében is az ukrán támadásokat mutatják. Ezzel ellentétben délen pirossal van jelölve az a terület, ahol az oroszok Kreminna és Lyman irányában sikertelenül próbálkoztak ellentámadással.

Bahmut – a legrosszabb hely a Földön. A városért továbbra is nagyon kemény harcok folynak. Úgy fest, az orosz offenzíva kifulladt. A helyzet az ukrán források szerint is nehéz, de teljes mértékben ellenőrzés alatt van. Még az oroszok is elismerik, hogy ha sikerül is előretörniük, akkor csak méterekkel, az elmúlt napokban még ennyivel sem, az ukránok ugyanis a város keleti szélén egyre keletebbre szorították vissza őket.

A veszteségek mindkét oldalon drámaiak, ezt igazolják a csatatérről készült felvételek is. Ma egy olyan ukrán drónfelvétel jelent meg, amelyen körülbelül tíz megölt orosz katona látható, pozíciójukat valószínűleg egy bomba semmisítette meg. Mindkét oldalon gyakoriak az olyan drónfelvételek, melyeken gyanútlan katonákra dobnak le gránátokat. A város és környéke jelenleg valószínűleg a legrosszabb hely a Földön.

Herszonban a helyzet még mindig bizonytalan.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Harctéri napló

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak