Napunk

A csallóközi nagymamák elfogadóbbak az LMBT+-emberekkel szemben, mint a politikusok (riport a légi Aranykertből)

A Benyovszky-kastély Légen - Fotó: Ágh Dávid
A Benyovszky-kastély Légen – Fotó: Ágh Dávid

Mikor a légi Aranykert Pszichoterápiás Központ kitalálta, hogy a csallóköziekkel elbeszélgetne az LMBT+-emberek és a hozzájuk való viszonyulás problémáiról, még nyugalom volt, bár egyenlőség akkor sem. Azóta nemcsak a terror vált részévé életünknek, de azt is láthatjuk, hogy a törvényhozás a minimumot sem hajlandó megadni ennek a társadalmi csoportnak. Miközben a légiek a rendőrséget is értesítették, nehogy Pride legyen a faluban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Mintha ez a csoport nem fizetne adót, nem tenné be a közösbe a munkáját, nem volna a társadalom hasznos része, nem biztosítaná annak működését – bár ezek az érvek is csak a kapitalista logikába simulnak bele. Hasznosság, pénzre váltható érték, fenntartható fejlődés…

Sajnos, az emberi szempont sem fest túl jól korunk kultúrharcában. Mikor Igor Matovič, a kormányfő pártbéli főnöke kiírja a gyász napjaiban, hogy ő hetero, nem reflektál a saját helyzetére, hogy ő milyen kiváltságos pozícióban van fehér, felsőközéposztálybeli keresztény heteróként. Vagy ha reflektál rá, de ennek ellenére akar politikai tőkét kovácsolni belőle, annál rosszabb a helyzet.

Legyen bárhogy is, ez a megnyilvánulása ugyanazt a logikát működteti, melyen szerte a világban a privilegizált csoportok „szabadságharca” is alapul. Az identitáspolitikának ez a negatív oldala pedig összekapcsolódik a szélsőséges gondolkodással, a kizárással, a hierarchia fenntartásával.

Nem más ez a szélsőséges ideológia, mint a felszínre törő, büntethetetlenre mosott ága annak a terrornak, mely a kontrollálatlan online hálózatokon vagy épp a dark weben terjed, s ahol orosz és amerikai aktorok, más szóval ügynökök is megtalálhatók. Épp ott, ahonnan a pozsonyi merénylő is merített.

Ebben a globális kultúrharcban fontos az, hogy a valódi problémákról beszéljünk. Egy közösségen belül is a tények domináljanak, ne a téveszmék és az összeesküvés-elméletek. Ne egy paraván mögül szórjunk hasznosnak tűnő, de értéktelen szimbólumokat ismeretlen emberekre. Ne képzeljük magunkat hős ellenállónak, miközben komplexusainkat vagy piti kis problémáinkat vetítjük rá másokra.

Templombajáró, szorgalmas és megbecsült emberként ne gondoljuk, hogy ellenállók vagyunk, és azt se, hogy mindent megadtunk már a társadalom minden rétegének.

Vegyük észre a közelünkben élő LMBT+-embereket, az ő problémáikat. Gondoljunk arra, nekik ez az élet jutott, teljesedjenek ki ebben, már amennyire az emberek úgy általában kiteljesednek bármiben is.

Efelé a tisztánlátás felé volt egy lépés a Melegen ajánljuk elnevezésű beszélgetés, amelynek megszervezéséért hálás lehet az is, aki csak egy nagyot köpött az eseményről hallva. Ennek nem mond ellent, ha az est címével kapcsolatban felrójuk annak leegyszerűsítő voltát, hiszen nem a melegek, hanem mindazok problémájáról szót kell ejteni, akik LMBT+-emberként élnek.

Ágh Dávid – Fotó: Ágh Dávid

Ágh Dávid, a központ vezetője, az est szervezője nem így gondolja. A cím szójátékát minden diszkriminációtól mentesen figyelemfelhívónak szánták. Ahogy mondja, a leszbikus-meleg-biszexuális-transznemű-queer-questioning-interszexuális-aszexuális-ally-pánszexuális-two spirit emberekről mára elképesztően bő tudományos ismeretanyag áll rendelkezésre, ezért most csak az első két kategóriát kívánták tárgyalni, s innen haladni tovább.

LMBT+-téma Légen

Gyülekeznek az emberek a légi Benyovszky-kastélyban, az Aranykert hírnevének köszönhetően nem is kevesen. Valamiért mindenki a nézőtér jobb oldalán található székekre ül le, igaz, azok magasabbak és jobban takarnak. Végül a bal oldaliakat is elfoglalják, telt ház.

Háromlépcsős műsor lesz, mondja Ágh Dávid a bevezetőben, előadással, filmmel, és végül Štefkovič Patasi Ági vezetésével egy beszélgetés zárja az estet, ahol egy anya és fia beszél a coming outról.

Ágh a felvezetőjében elmondja, hogy a Melegen ajánljukkal kapcsolatban téves hírek kaptak szárnyra, mégpedig hogy Pride lesz Légen. Még a rendőrök is érdeklődtek, hogy mekkora erővel jöjjenek a rendet fenntartani. Először telefonon,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kisebbségek

LMBT+

Pszichológia

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak