Napunk

Ankét: Miért menjünk el szavazni a hétvégén? Szlovákiai magyarokat kérdeztünk

Illusztrációs felvétel. Fotó - N
Illusztrációs felvétel. Fotó – N

Azt kérdeztük szlovákiai magyar emberektől, elmennek-e szavazni a hétvégi megyei és önkormányzati választásokon, és kértük, indokolják meg a döntésüket. Akiket megkérdeztünk, biztosan nem fogják rontani a részvételi statisztikát.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

És vajon miért mennek el? Állampolgári kötelesség-e a szavazás, vagy lehetőség kifejezni az akaratunkat? Aki nem megy el szavazni, az nem is bírálhatja a politikusok munkáját? Fontosak-e a megyék és az önkormányzatok?

Többféle válasz is létezik ankétunkban.


Hizsnyai Tóth Ildikó
műfordító, tanár, publicista

Engem nem lehet lebeszélni arról, hogy elmenjek szavazni. Nincs olyan észszerű ellenérv, amivel bárki meg tudna győzni arról, hogy ne foglalkozzak saját magammal. Számomra az öngondoskodás szerves része: dolgozom, művelődöm, tisztálkodom, ellátom magamat, és amikor közvetlenül beleszólhatok a közügyekbe, akkor elmegyek beledobni a véleményemet egy erre rendszeresített dobozba. Ott van a helye, nem a Facebookon. A helyhatósági/megyei választások ráadásul az az alkalom, amikor a mindennapi komfortomat befolyásoló ügyekről mondok véleményt. Jogom van hozzá, és nem estem a fejemre, hogy erről jogról lemondjak.


Hégli Dusan
az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti igazgatója, Pozsony

Részt veszek mindkét választáson.

Aktívan érdeklődöm a közügyek iránt itt az óvárosban is. Harminchat éve élek itt, és ugyan nem ez az egyetlen, de talán ez a leghatékonyabb módja annak, hogy beleszólhassak a dolgok menetébe, és én szeretem Pozsonyt.


Ádám Zita
pedagógus, a Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központ vezetője

Állampolgári kötelességemnek tartom, mint kisebbségi magyar duplán, hogy részt vegyek a választásokon. Nekem nem mindegy, hogy kik képviselnek bennünket a társadalom és a politikai élet bármelyik meghatározó posztján. Végtelenül fontosnak tartom, hogy végre a megfelelő emberek kerüljenek a megfelelő helyre és felelősségteljesen lássák el a képviseletünket.

Nem az ígéretek megvalósítását várom el  feltétlenül, de a hatékony társadalmi kommunikációt igen, településen belül a választópolgárokkal, települések között, megyén belül és megyék között a jó gyakorlatok megosztása végett. Az egymás erősítése és az egymástól tanulás is fontos küldetése a képviseletnek. Nem álmokat kell kergetni és egyéni ambíciókat dédelgetni, hanem a választókra kell figyelni. Akkor talán elvárás, küldetés és képviselet egymásba simul a szlovákiai magyar közösség szülőföldjén való boldogulásáért.


Mészáros András
filozófus, egyetemi tanár

Igen részt veszek a választáson. Semmilyen választást nem bliccelek el, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy komolyan veszem a demokrácia szabályait. Más kérdés az, hogy évről évre rosszabb a „felhozatal”, és nagyon sokat kell morfondírozni azon, ki mellett tegyem le a voksomat.


Cs. Liszka Györgyi
a Vasárnap főszerkesztője, Pozsony

Azért igen, mert ha kötelezően el kellett menni bedobni egy cédulát akkor, amikor választási lehetőség sem volt, fura lenne, ha miután élhetek a jogommal, ezt nem tenném meg. Ahogy évek hosszú során írom is minden ilyen alkalommal a Vasárnap olvasóinak, aki nem megy el választani, annak aztán bírálni sincsen joga majd a megválasztottakat, ha nem lesz megelégedve a munkájukkal.

Ennyi idő alatt azt is megtanultam, hogy nem létezik tökéletes jelölt, de adenaueri módszerrel – mi szól ellene, mi szól mellette – csak sikerül valaki mellett döntenem. Soha nem az ígéreteket nézem, hanem az eddigi munkát, tevékenységet, s az emberi kvalitásokat.

Fotó: Somogyi Tibor


Szászi Zoltán
író, publicista, Rimaszombat (Zeherje)

Természetesen részt veszek, a megyei és önkormányzati választásokon is, mert úgy vélem, egy vokson is sok múlik. Aki passzív marad, annak véleményem szerint az eredményeket látva majd joga sincs bírálni a helyzetet. Ha valaki hagyja, hogy más mást válasszon helyette, vessen magára.


Récsei Noémi
műsorvezető, Galánta

Állampolgári kötelességként tekintek mindennemű választásra, így számomra magától értetődő, hogy október 29-én is az urnához járulok. Hiszek a demokráciában és abban, hogy választásaink további lehetőségeket nyitnak meg előttünk, állítom ezt úgy is, hogy nehéz helyzetben van a kritikusan választó – gondolkodó, társadalmi összefüggéseket is átlátó – állampolgár. Gyermeki kíváncsisággal várom a megyei és helyhatósági választás eredményeit.


Antalík Imre
közgazdász, a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karának dékánhelyettese, Komárom

Eddig minden választáson részt vettem, és most sem lesz ez másképp. Szavazatommal támogatom majd mindazokat, akiktől azt remélem, hogy a Komáromi járás, illetve Komárom városáért, továbbá kultúránk, iskoláink, az infrastruktúra fejlesztése és valamennyi itt élő érdekében a legtöbbet tudnak tenni.


Bandor Éva
színésznő, Komárom

Igen, részt veszek. Amióta élhetek jogommal, és lehetővé tette a demokratikus rendszerünk, hogy szavazhatok, ezt ki is használom, remélve mindig a szubjektív legjobbakat.


Jakubecz László
rádiós újságíró, drámaíró, színész, Pozsony

Ha az emlékezetem nem csal, amióta választókorba értem, nem hagytam ki egyetlen választást sem. Politikában/politikusokban sajnos nem ritkán kellett már csalódnom, de – hangozzon ez bármennyire is patetikusan – a demokráciában még sosem. Azt gondolom, hogy ha akár kiábrándultságból, akár közönyből nem mennék el szavazni, azzal valamiképp a 89-es rendszerváltók hitét és bátorságát venném semmibe.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Választások 2022

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak