Napunk

Kárpáty Ernő gútai polgármesterjelölt: az önkormányzati politika nem a világnézetről szól

Kárpáty Ernő. Fotó - Richter Napsugár
Kárpáty Ernő. Fotó – Richter Napsugár

Kilépett a Progresszív Szlovákiából, civil aktivistaként indul Gúta polgármesteri posztjáért Kárpáty Ernő: csapata listáján pedig a PS magyar platformjának politikusai mellett ott van például Samu István is, aki korábban az MKP leginkább jobbra húzó szárnyának politikusa volt. Kárpáty azt mondja, az önkormányzati politikát ideológiáktól mentesen is lehet eredményesen végezni.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Kárpáty Ernő a helloGúta polgári társulásban tevékenykedett, de ezzel párhuzamosan a Progresszív Szlovákia magyar platformjának egyik arca is volt. A párttal azonban szakított, úgy érezte, a pártlogó elriaszthatja az önkénteseket, akikkel Gútán együtt dolgozna. Gúta szerinte valóban zöld város, de lehetne ennél jóval zöldebb is.

Beszélgetésünkből megtudhatják:

  • hogy fér meg egymás mellett egy pártlistán Samu István a progresszív politikusokkal,
  • hogyan harcolna az energiaválság ellen,
  • mi a baj a pelenkákkal,
  • és mik a legnagyobb problémák a gútai tanyavilágban.

Nehéz időszakban pályázik a polgármesteri címre. Miért indul?

Ez egy hosszabb folyamat volt. Gyerekkorom óta igyekszem tenni Gútáért, előbb válogatott sportolóként, később sportvezetőként, edzőként. A helloGúta nevű polgári társulásunkkal számos rendezvényt valósítottunk meg a régióban. Nyolc éve pedig már az „élvonalban” vagyok, városi képviselőként ott vagyok, ahol döntenek a város dolgairól. Belső késztetés, hogy a közösségért dolgozzak. Az év elején az a képviselői csoport, mellyel eddig együtt dolgoztam, felkért arra, hogy vezessem a csapatot a választásokon, és ezt tisztelettel elvállaltam. Csatlakozott hozzánk több szakember is, így alakult ki a 12 tagú csapatunk.

Tudom, hogy nehéz időszak vár ránk, ha valaki azt mondja, könnyű lesz, az hazudik. Nagy fejlesztéseket ígérni nagyon nehéz, most azon kell gondolkodnunk, hogy miből fizetjük majd a villanyszámláinkat például az iskoláinkban.

Milyen kondícióban van a város ebben az időszakban? Mi az, ami ön szerint nem működik?

Kritizálni a legkönnyebb, hiszen bármit lehet állítani, és tényeket sem kell mögé tenni. Vannak dolgok ebben a városban, amelyek működtek, de vannak olyanok is, melyeket másként képzelünk el, más lendülettel tudunk beleállni. A választási programunkban három fontos témakört emeltünk ki, mert ezek izgatják a lakosokat.

Az első a lakosság segítése ebben a nehéz időszakban. A városnak a lakosság partnerének kell lennie, tudnia kell, mik az emberek napi problémái, hogy meg tudjanak küzdeni a válsággal. Én minden gútai polgármestere akarok lenni, és közöttük akarok lenni.

A második programpont a biztonságos közlekedés: mióta megnyitották Komáromban a Monostori-hidat, Gúta tranzitvárossá vált, rengeteg kamion halad át rajta. Az emberek emellett bicikliutakat és rendbehozott járdákat szeretnének.

A harmadik témakör a fiatalok itthon tartásáról szól. Alacsony rezsiköltségű lakásokat szeretnénk építeni – ezt egyébként sok idős is kérte, akik egyedül nem tudnak fenntartani egy nagy házat.

Maradjunk az energiaválságnál, ami az elsődleges feladat lesz megválasztása esetén. Mi az ötlete a megoldásra? Elképzelhető, hogy elkerülhetetlen lesz a megszorítások, az elbocsátások eszközéhez nyúlni?

A legfontosabb, hogy megvizsgáljuk, hol tudjuk meghúzni a nadrágszíjat. A városnak számos olyan épülete van, mely nincs teljesen kihasználva – mégis fűtjük őket, és ez pénzbe kerül. Más intézményeknél az energiahatékonyságot kell növelnünk a lehető leggyorsabban. Energiaauditokra lesz szükség, és mihamarabb el kell készíteni a dokumentációt akár a nyílászárók cseréjére, akár a szigetelésre. Harmadszor pedig, ahol lehetséges, ott napkollektorok felszerelésére van szükség, hogy ezek az épületek zöldenergiát használjanak fel, és így csökkenteni tudjuk a kiadásokat.

Már most monitorozzuk ezeket az épületeket, ezt folytatjuk, és meg akarjuk találni azokat a tartalékokat, amelyeknél spórolni tudunk. Egyszerű biztos nem lesz. A hivatalnak az is fontos feladata lesz, hogy a lehető legkedvezőbb áron közbeszereztessen villanyáramot. Ám ez biztosan nem könnyű, számos szolgáltató nem köt szerződéseket a jövő évre – volt olyan közbeszerzési próbálkozás, amelybe egy szolgáltató sem jelentkezett.

Említette, hogy kiadást csökkentenének. De ilyen befektetések mellett ez nehéz lesz. Milyen forrásból fedeznék ezeket?

Az energiaauditot és a projektek elkészítését a városnak önerőből kell fedeznie. Gútának erre van tartalékalapja, és ez nem olyan nagy invesztíció. A megvalósításukat két módon tudom elképzelni: az egyik út az európai alapok ilyen irányú zöldtámogatásai az épületek energiahatékonyságának növelésére, a minisztériumok szerint hamarosan kiírnak ilyen pályázatokat. A másik a napkollektorok felszerelése: ha már tudjuk, hol lehet spórolni, hol tudjuk meghúzni a nadrágszíjat, ezt a pénzt a napkollektorokba lehetne fektetni. A városnak vannak bevételei telekeladásból, ingatlanok eladásából is, ezekből is szeretnénk ezekre a projektekre fordítani.

Szükség lehet más megszorításokra? Mi a helyzet az iskolák fűtésével?

Az iskolákat fűteni kell, bárhogy is lesz – főleg a Covid-időszak után. Nem tartanám szerencsésnek, ha az iskolákban 18-19 fok lenne.  Az oktatási intézményeken nem szabad spórolni, ha nem muszáj, a gyerekek érezzék jól magukat az iskolában, és tanuljanak. Ezzel nem hazárdíroznék, és bízom benne, hogy a kormány is megoldást talál, és hamarosan tud kompenzációt nyújtani az önkormányzatoknak.

Mi a helyzet a munkaerőcsökkentéssel, az esetleges leépítésekkel? Vannak önkormányzatok, ahol ez elkerülhetetlen lehet. 

Szerintem ezzel Gútán nem kell számolni, nem látszik, hogy ilyen eszközhöz kellene nyúlni. Sok a teendő, mindenkire szükség van.

Beszélgessünk a csapatáról. Meglehetősen sokszínű társaságról van szó – többen önök közül tagjai voltak a Progresszív Szlovákia magyar platformjának, de van a csapatban magát erősen nemzetinek valló politikus is. Hogy álltak össze?

Ez nem pártlista. Olyan emberekből áll össze, akik engem támogatnak: vannak köztük párttagok és függetlenek is. Ők mindannyian velem képzelik el Gúta jövőjét a következő időszakban. Forgács Attila és Forró Tibor a Progresszív Szlovákia tagjai, pártszínekben indulnak. Én már több mint egy éve nem vagyok a párt tagja. Szerintem az önkormányzati politikának ideológiától mentesen kell működnie,  egy polgármester akkor tud sok mindent elérni ebben a városban, ha függetlenként tud nyerni. Én minden gútai polgármestere akarok lenni, pártideológiától függetlenül.

Miért lépett ki a Progresszív Szlovákiából?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gúta

Választások 2022

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak