Napunk

Minek hurcol magával tigriseket egy cseh vándorcirkusz, ha nem léphetnek fel velük? És miért hunynak szemet a hatóságok?

A Dél-Szlovákiát járó cseh vándorcirkusz mindenhová magával hurcolja a tigriseit, amelyek egész nap a szűk ketrecekben vegetálnak. Fotó - Napunk
A Dél-Szlovákiát járó cseh vándorcirkusz mindenhová magával hurcolja a tigriseit, amelyek egész nap a szűk ketrecekben vegetálnak. Fotó – Napunk

Három éve van érvényben az a minisztériumi rendelet, amely tiltja a ragadozó vadállatok, a főemlősök, az elefántfélék, a delfinfélék, a vízilófélék, a zsiráffélék és az orrszarvúfélék idomítását és cirkuszi szerepeltetését Szlovákia területén. Megnéztük, mennyire hatékony ez a rendelet, és hogy mi az, amin az állatok tényleges jóléte érdekében még haladéktalanul változtatni kellene.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A 2019-es minisztériumi rendelet és az alapját képező ún. „Lex Cirkusz” elfogadását a Sloboda zvierat állatvédő szervezet több éves küzdelme és egy hónapokig húzódó tárgyalási folyamat előzte meg. Silvia Čaňová, a szervezet munkatársa ezt a fontos eredményt mégis részsikerként értékeli: Szlovákiában betiltották ugyan bizonyos állatok, így például a nagymacskák idomítását és cirkuszi szerepeltetését, azt azonban a civil aktivistáknak sajnos nem sikerült elérniük, hogy szigorítsák a szállításuk és a tartásuk feltételeit is. „Erre a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium nem mutatott hajlandóságot, így megrekedtünk valahol félúton” – jegyezte meg az állatvédő aktivista.

Az eredeti cél tehát az volt, hogy olyan szigorú szabályokat vezessenek be, hogy a cirkuszosoknak ne érje meg magukkal hozni azokat az állatokat, amelyekre vonatkozik az idomítás és a szerepeltetés tilalma. Ez ugyan nem sikerült, de Čaňová kiemelte: az is óriási eredmény, hogy a nagymacskákat, elefántokat, zsiráfokat, orrszarvúkat stb. már nem vethetik alá dresszúrának, és nincsenek kitéve a szereplés okozta stressznek.

„Nem engedhetjük ki a tigrist, mert felfalna minket”

Mivel a cirkuszi állatok tartására vonatkozó előírásokat azóta sem szigorították, ma is általános gyakorlat, hogy a cirkuszosok magukkal hoznak Szlovákiába néhány példányt a „tiltott” állatfajtákból is, hogy külön belépőjegy fejében mutogassák őket a közönségnek.

A napokban éppen egy csehországi vándorcirkusz-társulat járja Dél-Szlovákiát, és a menazséria része három tigris is. A cirkusz honlapján szereplő információk szerint az ún. „Lex Cirkusz” miatt Szlovákiában már nem léptetik fel a társulathoz tartozó bengáli és szibériai tigriseket, de a cirkuszi sátor mellett felállított miniállatkertben az érdeklődők megtekinthetik őket.

Čaňová ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a magánkézben lévő nagymacskák és egyéb, ún. veszélyes élőlények tartására Szlovákiában szigorú szabályok érvényesek. A vonatkozó rendelet például előírja, hogy egy tigrispárnak legalább 30 négyzetméter alapterületű, megfelelően fűtött belső teret és 300 négyzetméteres kifutót, emellett legalább 1,2 méter mély medencét és a lehető legtermészetesebb környezetet kell biztosítani, például karmolásra és mászásra alkalmas fákat is. A rendeletben megszabott követelmények alól azonban a cirkuszok sajnálatos módon kivételt élveznek.

„Pedig a cirkuszokhoz tartozó nagymacskáknak is ugyanolyan igényeik vannak. A rendeletből elég lenne kihúzni egyetlen szót, hogy a cirkuszokra is vonatkozzanak ezek a minimális feltételek” – hangsúlyozta az aktivista.

Mivel ez a tollvonás a mai napig nem történt meg, a fent említett vándorcirkusz a leírt követelményekhez képest összehasonlíthatatlanul nyomorultabb körülmények között tarthatja a tigriseit több hétig tartó szlovákiai turnéja alatt. Egy-egy példány egy mindössze 8-10 négyzetméter alapterületű, üres, fűtetlen ketrecben vegetál. Ottjártunkkor semmi nyomát nem láttuk annak, hogy az állatokat akárcsak rövid időre is kiengednék szűkös ketreceikből.

A nagymacskákat 8-10 négyzetméteres, nyomorúságos ketrecekben tartják. Egy utánfutón három, egymástól elzárt tigrisnek kell osztozkodnia. Fotó – Napunk

Bár a cirkusz honlapjára a menazsériáról feltöltött fotók egy körbekerített, szűk területen, de legalább viszonylag szabadon mozgó tigriseket mutatnak, Komáromban, amely a szlovákiai turnék vissza-visszatérő állomása, semmiféle kifutó nem volt kialakítva számukra. Szóba elegyedtünk a cirkusz egyik alkalmazottjával is, aki arra a kérdésre, vajon kiengedik-e néha a tigriseket, azt válaszolta: „nem, mert felfalnának minket”. Kerestük egyébként a cirkusz vezetőségét is, de senki sem volt hajlandó nyilatkozni.

A vándorcirkuszok kétes praktikáinak egyébként az önkormányzatok is elejét vehetnék, ha volna erre „politikai szándék”. Precedensértékű volt a bazini (Pezinok) eset 2019 februárjában, amikor Igor Hianik polgármester feltételül szabta a szóban forgó csehországi társulatnak, hogy csak állatok nélkül léphetnek fel a város területén. Miután ezt megtagadták, a város első embere nem kötött velük szerződést, és nem adta bérbe nekik a kiszemelt közterületet.

Hiányzik az egységes uniós szabályozás

Kérdéseinkkel megkerestük a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot is. Arra voltunk kíváncsiak, tervezik-e szigorítani a cirkuszi állatok tartására vonatkozó előírásokat a megfelelő rendeletek módosítása által, illetve hogyan ellenőrzik a kiválasztott vadállatok idomítását és szerepeltetését tiltó rendelet betartását. Mindkét kérdésünkre kitérő választ kaptunk.

A minisztérium sajtóosztálya szerint a hazai jogszabályok szigorú feltételeket szabnak azon vadon élő állatok cirkuszi alkalmazása esetében is, amelyekre a 2019-es rendelet nem vonatkozik. Čaňová ezzel szemben rámutatott: a tigrisek és más cirkuszi vadállatok esetében nincsenek meghatározva semmilyen minimális állattartási követelmények.

A tárca felhívta a figyelmet arra is, hogy egyetlen olyan Szlovákiában székelő cirkuszt sem tartanak nyilván, amely nyilvánosan szerepeltetne állatokat. „Az állatokkal fellépő cirkuszok külföldről érkeztek hozzánk. Egyes EU-tagországokban ez tradíció és a szellemi kulturális örökség része. Ezért úgy véljük, az uniós tárgyalások során érzékenyen kell kezelni a kérdést, és több nézőpontból is meg kell vizsgálni” – olvasható a minisztérium Napunknak küldött állásfoglalásában. A Sloboda zvierat ezzel kapcsolatban rámutatott: Olaszországban, ahol komoly, a régmúltba visszanyúló hagyománya van a cirkuszoknak, és a közelmúltig több száz állatokkal dolgozó cirkuszi társulat működött, már 2017 óta tilos mindenfajta állat cirkuszi alkalmazása.

A tigriseknek a szűk, alommal is csak foghíjasan ellátott ketrec az egész életterük, kifutójuk nincs. Fotó – Napunk

A földművelésügyi minisztérium az állásfoglalása végén leszögezte: Szlovákia üdvözölné, ha az Európai Bizottság pontos szabályokat és követelményeket határozna meg a cirkuszokban alkalmazott állatok tartására, idomítására vonatkozóan. Jelenleg az egyes tagállamok ezt a saját hatáskörükben tehetik meg.

Örvendetes, hogy valamilyen módon szinte az összes EU-tag korlátozta már az állatok cirkuszi alkalmazását, és tucatnyi országban tilos az összes vadon élő állat, egyes államokban pedig az összes állat szerepeltetése. Mindezen felül azért lenne szükség az egységes uniós szabályozásra, hogy hatékonyabban tudják korlátozni, illetve ellenőrizni az állatokat alkalmazó vándorcirkuszokat is, amelyek jelenleg szabadon utazhatnak az egyes tagországok között, az állatokat pedig gyakran erősen kifogásolható körülmények között tartják, illetve szállítják.

A Sloboda zvierat ezért részt vesz az Eurogroup for Animals kampányában (Stop Circus Suffering – Állítsuk meg a cirkuszi szenvedést), amelynek célja az állatok cirkuszi alkalmazásának teljes körű tiltása az egész EU-ban, részben állatjóléti, részben közbiztonsági okokból.

Az állatvédők szerint a hatóságok gyakran nem az állatokat, hanem a tulajdonosokat védik

Ami a szlovákiai tiltó rendelet betartásának ellenőrzését illeti, a minisztérium a Szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatósághoz (ŠVPS) irányított minket.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Állatvédelem

Környezetvédelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak