Napunk

Harctéri napló (242. nap): Az oroszok piszkos trükkje a piszkos bombával

Ukrán tank Bahmut utcáin, amelyért jelenleg a legkomolyabb harcok folynak. Fotó – Az ukrán hadsereg
Ukrán tank Bahmut utcáin, amelyért jelenleg a legkomolyabb harcok folynak. Fotó – Az ukrán hadsereg

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • Mi az a piszkos bomba, és kinek van indítéka ilyen bombát bevetni.
  • Mit lehet megtudni egy zuhanó orosz repülőgépet ábrázoló videóból.
  • Bahmutnál az oroszokat sikerült kissé visszaszorítani.
  • Herszon a fennálló helyzet megoldására vár.
  • A nap térképe – hol csapódtak be orosz rakéták szombaton, a helyzet Bahmut közelében.
  • A nap videói – az orosz gép lezuhanása a pilóta szemszögéből; ukrán harckocsi és a gyalogság koordinált támadást intéz az orosz lövészárok ellen; az ukrán támadást meghiúsítja az orosz tüzérség; az eddigi legakciódúsabb jelenet a csatatérről – az orosz hadoszlop az ukrán tank elé vág.

A szövegben szereplő információk a harcok október 23-i, vasárnapi állását mutatják. Az aktuális helyzet némely helyszínen már eltérhet ettől.

Mi az a piszkos bomba, és kinek van indítéka ilyen bombát bevetni. A hétvége után némileg megnőtt a gyanúja annak, hogy Oroszország újabb aljas dolgot készít elő új bűncselekményének igazolására. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter felhívta több európai kollégáját (az amerikai, a brit, a francia és a török ​​védelmi minisztereket), hogy tájékoztassa őket arról, Ukrajna egy piszkos bombát készül felrobbantani, majd mindezért a Kremlt fogja hibáztatni.

Az ilyen, Putyin köreiből származó kijelentést érdemes kiegészíteni egy ténnyel: Oroszország kivétel nélkül folyamatosan hazudik. Ha ki akarjuk deríteni az igazságot, elég csak meghallgatni Putyint, Lavrovot, Sojgut és a többieket, majd a kijelentéseket ellentétes előjellel ellátni, és meg is volnánk.

Ezért, ha Sojgu most olyan kijelentést tesz, hogy az ukránok piszkos bombát akarnak bevetni, akkor ezzel azt mondja, hogy vagy az oroszok gondolkodnak rajta, hogy ürügyet szerezzenek a taktikai atomfegyver bevetésére vagy valami hasonló aljas dologra készülnek.

A piszkos bomba robbanóanyagot tartalmaz, melyet radioaktív anyag vesz körül. A robbanás során nem megy végbe nukleáris láncreakció, hanem a bomba radioaktivitást terjeszt a környezetébe. Hogy mekkora erejű robbanás következik be, és milyen nagy területet ér el, attól függ, hogy mennyi robbanóanyagot, illetve mennyi és milyen radioaktív anyagot használ fel az elkövető, és hogy milyenek az időjárási viszonyok.

Katonai szempontból egy ilyen fegyver használatának nincs gyakorlati jelentősége, egyik sereget sem győzné le vagy kényszerítené visszavonulásra, csak rémületet terjesztene. Az ukránok semmit nem nyernének a használatával (az oroszokat nem űznék ki a segítségével, ráadásul a saját területüket is megfertőznék), de rettentő kockázatot vállalnának, ha sikerülne rájuk bizonyítani ezt a tettet, elveszítenék a szabad világ egyértelmű támogatását, ezt pedig nem engedhetik meg maguknak.

Ezzel ellentétben az oroszokat nem érdekli, ha hazugságon kapják őket, a háborúban vesztésre állnak, kétségbeesetten keresik a módját, hogyan fordítsák a helyzetet a maguk javára. Megvan az indítékuk és a lehetőségük is, az ukránok esetében az indíték hiányzik.

Az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország közös nyilatkozatot adott ki, melyben Sojgu figyelmeztetéseit hamisnak minősítették, és úgy tekintenek rájuk, mint a konfliktus esetleges eszkalálásának ürügyére.

Bahmutnál az oroszokat sikerült kissé visszaszorítani. A hétvégén számos forrás számolt be az ukránok sikeréről, amely során az oroszokat állítólag sikerült nagyjából egy kilométerrel keletebbre szorítani.

Ez nem tűnik soknak, de emlékeznünk kell arra, hogy a Bahmutért zajló harcok nagyon hasonlítanak az első világháborús csatákhoz, amikor az előrenyomulás méterekben volt csupán mérhető. Az oroszok hetek óta igyekeznek elfoglalni egy kilométernyi területet, és most, hogy elveszítették, a város védői legalább egy rövid időre megkönnyebbülhetnek.

A környékről folyamatosan érkeznek jelentések rendkívül heves harcokról. Az ukrán források elismerik a helyzet súlyosságát, ugyanakkor az orosz fél igen komoly veszteségeiről is tájékoztatnak. Az ilyen állításokat nem lehet független forrásból ellenőrizni, de Bahmut környékéről számos olyan publikálásra nem alkalmas videó érkezik, mely a harcok tragikus következményeit dokumentálja orosz és ukrán oldalon egyaránt.

Olyat választottunk ki, amely egy ukrán katona szemszögéből készült, és képet alkothatunk arról a légkörről, amelyben a harcok zajlanak.

A Bahmut melletti helyzetet ábrázoló térkép:

Herszon a fennálló helyzet megoldására vár. Az oroszok ukrán támadásokról írnak, az ukránok két további falu felszabadítását jelentették be. Eközben az oroszok továbbra is felszólítják Herszon lakosait, hogy kelet irányába hagyják el a várost. A legkorrektebb válasz arra, hogy mi történik valójában az, hogy várnunk kell.

Mit lehet megtudni egy zuhanó repülőt ábrázoló videóból. Ezt a videót a hétvégén szinte mindenki látta. Egy orosz Szu-25 típusú repülőgép lezuhanását, valamint a pilóta megmentését rögzíti a sisakjára erősített kamerával. Lehet, hogy a történelem során már rögzítettek a kamerák valami hasonlót, számomra azonban ez az első eset, amikor lehetőség nyílik egy ilyen eseményt a vadászpilóta szemszögéből végignézni.

Attól a pillanattól kezdve, hogy a pilóta elveszíti uralmát a gép felett egészen a földbe csapódásig 11 másodperc telik el. Ez alatt a rövid idő alatt a pilóta tökéletesen reagált, és a katapult is tökéletesen működött.

A műszerekről leolvasható, hogy a Szu-25 a katapultálás pillanatában 200 méteres magasságban volt. Orosz fórumokon néhányan megkérdőjelezték, hogy valóban orosz gépről van-e szó. Ezt a típust az ukránok is használják, de a pilótafülke felszereltsége szerint egyértelműen egy orosz Szu-25SM modernizált változatáról van szó. A felvételen a pilóta hangja is hallható. A nyelvjárás szerint Tulából származik. A fórum egyik hozzászólója mindezt a másik, a katapultáló pilótát a levegőből figyelő Szu-25-ös pilótájával folytatott kommunikáció alapján állítja. Másoknak a pilóta zöld egyenruhájával kapcsolatban voltak kétségei, az egyenruha a visszapillantó tükörből látható, és egyértelműen orosz.

A gép elvesztette az oldalkormány egy részét, sérült a magassági kormány, hajtóművéből lángok csaptak fel. Széles körben

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Harctéri napló

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak