Napunk

Napunk newsfilter: Matovič újabb atombombája mindjárt robban, mi pedig észre sem vettük

Igor Matovič. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Matovič sunnyogva próbálja átnyomni a parlamenten az újabb „zseniális” ötletét. 2. Ezúttal az óvópedagógusok tüntettek Magyarországon. 3. Az oroszok állítólag egy gát felrobbantására készülnek Ukrajnában.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Matovič újabb ötlete elméletileg még segíthetne is, de per pillanat ennél ezerszer komolyabb problémáink vannak

Miközben az ország lassan ébredezik a pozsonyi terrortámadás okozta sokkból, a parlamenti munka nem áll meg.

A helyzet meglehetősen kaotikus – bár ezzel a szóval nemcsak a jelenlegi helyzetet, hanem a kormány két és fél éves tevékenységét is nyugodtan jellemezhetjük. A kisebbségi kormányzás és az ostoba személyes konfliktusok teljesen elvonják a figyelmet a lényeges kérdésekről, így történhetett meg, hogy szinte senki nem vette észre Igor Matovič újabb populista és átgondolatlan atombombáját.

A cél jó, de a kivitelezés katasztrofális. Az OĽaNO képviselői egy olyan ötlettel álltak elő, melynek célja az adóbevételek növelése – rá akarják kényszeríteni a válalkozókat, hogy minél több bevételüket vallják be, azáltal pedig adózzanak is utána. A törvényjavaslatot Anna Andrejuvová és Milan Vetrák nyújtották be, de a parlamentben Igor Matovič védte azt, hogy senkinek ne legyen kétsége, ki volt a szellemi atya.

A terv elméletben úgy működne, hogy az állam pénzt adna annak, aki egy étteremben számlát kér, mondjuk egy vacsora után. Ezt a számlát az illető beolvassa egy mobilos alkalmazás segítségével, a pénzügyőrségtől pedig pénzjutalmat kap. Így egyre több ember kérne számlát, az éttermek pedig többet adóznának. Ugyanez működne például a fodrászatok esetében is.

Maga a szándék tehát nem rossz, a probléma – mint az összes Matovič-féle „atombomba” esetében – a kivitelezéssel van.

Először is, a javaslat beterjesztését semmilyen egyeztetés nem előzte meg a szakemberekkel, és nem került tárcaközi egyeztetésre sem. Nem látták a vállalkozók, sem a jogvédő szervezetek, sem az önkormányzatok, de még a többi minisztérium sem.

Másodszor, nincs tisztázva, hogy mennyi pénzt kapnának az emberek az államtól, vagyis hogy mennyibe kerülne ez az egész ötlet az adófizetőknek. Igazából még azt sem tudjuk, mekkora adóbevétel-növekedést vár a beterjesztő az egésztől. Annyit tudunk, hogy az alkalmazás fejlesztésére félmillió eurót szánnak, ennek fenntartása aztán évi 300 ezerbe kerülne.

Matovič és a demokrácia. Nem először bizonyosodik be, hogy Igor Matovič szemében a demokratikus intézmények semmilyen tekintéllyel nem bírnak, és hogy tökéletesen alkalmatlan arra, hogy betöltse a pénzügyminiszteri pozíciót.

A törvények benyújtását azért előzi meg hosszas egyeztetés, hogy kibukjanak a rejtett hibák, és hogy az érintettek is bele tudjanak szólni a folyamatokba. De újabban ez nem divat, a főnök kitalál valamit, a képviselői benyújtják, a kormánya pedig elfogadja. Ez ebben az esetben ugyan még nem történt meg – a parlament a jövő héten tárgyal a második olvasatról, de ha rábólintanak, a törvény már november 15-től hatályos lehet. Az is csoda lenne, ha addigra legalább az alkalmazás elkészülne.

Közben pedig a pénzügyminiszternek lenne ennél fontosabb dolga: rekordmagas az infláció, a jövő évi költségvetés soha nem látott deficittel számol, még mindig nincs világos terv arra nézve, hogy mi lesz az energiaárakkal. Matovič pedig mit csinál? Azon agyal, hogyan tudná visszavásárolni a régen elvesztett népszerűségét némi apróval. Prioritások, hölgyek és urak, prioritások.


2. Ezúttal az óvópedagógusok tüntettek Magyarországon

Ezúttal az óvópedagógusok hirdettek polgári engedetlenséget Budapesten és számos vidéki magyar városban. Az összefogás eddig soha nem látott méreteket öltött, az akcióban a Telex szerint több mint 700-an vettek részt.

Hasonló problémák. Az óvópedagógusok nagyon hasonló problémák miatt döntöttek a polgári engedetlenség mellett, mint azt a korábbi hetek tanártüntetései esetében láttuk. Alacsony fizetések, túlterheltség, túlzott adminisztráció és folyamatos ellenőrzések nehezítik a munkájukat, és persze ezekből következik az egyre növekvő munkaerőhiány is, mivel a feltételeket ismerve kevesebb fiatal érkezik a pályára.

A tüntetők többek között arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az óvodákban is pedagógiai munka folyik, annak ellenére, hogy sokan csak egyfajta „gyermekmegőrzőként” tekintenek az ovikra. Holott a szakemberhiány itt is meglátszik.

A rezsiemelés tette be a kaput. Hogy miért most mentek utcára az óvópedagógusok? Egybehangzó vélemények szerint eddig lehetett bírni – a rezsiárak emelkedésével már egyszerűen nem lehet megélni ezekből a fizetésekből, még úgy sem, hogy sokan már eddig is másodállást vállaltak. „Volt, aki az Auchanba ment, volt, aki az Aldiba” – mondta a Hétszínvirág óvoda óvodavezető-helyettese a 444-nek.

Persze, be lehet ilyenkor böfögni, hogy „ha nem tetszik a fizetés, mehetnek gyárba”, de azért tegyük fel magunknak a kérdést, hogy normális-e egy ilyen helyzet, amikor a jövő generációk nevelését megalapozó pedagógusoknak el kell hagyniuk a pályát, ha tisztességes megélhetést szeretnének.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Magyarország

Napunk newsfilter

Oktatás

Orosz–ukrán háború

Óvodák

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak