Napunk

Harctéri napló (239. nap): Az oroszok Belaruszból fognak támadni? Készülnek valamire Herszon mellett? A lehetséges forgatókönyvek áttekintése

Az orosz elnöknek megmutatják a mozgósított katonákat. Fotó – Oroszország
Az orosz elnöknek megmutatják a mozgósított katonákat. Fotó – Oroszország

Eleged van a propagandából, és több igazi hírt olvasnál? Támogasd a Napunk.sk-t, ahol csak valós híreket közlünk, és a hírek hátterét is feltárjuk. 2024-es költségvetésünkből legalább 30 ezer euró hiányzik, kérjük, adományoddal járulj hozzá, hogy változatlanul végezhessük a munkánkat jövőre is. Köszönjük, hogy a független újságírás oldalán állsz!

  • A belarusz forgatókönyv – orosz katonai mozgás Belaruszban.
  • A herszoni forgatókönyv – ki törte már át a gátat, és kinek nem felelne meg ez a helyzet.
  • A nap térképe – miként látják az oroszok a Herszon melletti áradásokat.
  • A nap videói – milyen fényben tüntetik fel az orosz hadsereget Putyinnak, és hogyan néz ki egy orosz város utcáján; hogyan folytatódik a Krími híd javítása, egy ukrán helikopter rendkívül alacsony és kockázatos repülése; hogyan néz ki az Antonyivkai közúti híd.

A szövegben szereplő információk a harcok október 20-i, csütörtöki állását mutatják. Az aktuális helyzet némely helyszínen már eltérhet ettől.

Napjainkban két folyamat zajlik egyszerre, amelyekre különböző magyarázatok kombinációja adhat választ. Mindkét esetben Oroszország bocsát ki információkat, és mindkét esetben szó lehet valós vagy hamis fenyegetésről is. Az is lehet, hogy az egyik esetben az oroszok „elmaszkíroznak” valami nagy dolgot vagy pedig blöffről van szó. A probléma az, hogy ha ez a lehetőség áll fenn, nem tudjuk, melyik esetre melyik érvényes.

Konkrétan egyre több hír érkezik arról, hogy az oroszok ismét északon, Belarusz felől támadnak majd, délen pedig felrobbantják a kahovkai vízerőművet, illetve, hogy a Dnyipro nyugati partjáról történő bejelentett visszavonulás egy ismeretlen kimenetelű ördögi terv része. A mai Harctéri napló megpróbálja összefoglalni, mennyire reálisak ezek a forgatókönyvek.

A belarusz forgatókönyv – orosz katonai mozgás Belaruszban. Ha az oroszok ismét Belarusz felől támadnának, megismételnék a február 24-i forgatókönyvet. Akkoriban a Kijev elleni sikertelen támadás is Belarusz területéről érkezett. Ezúttal azonban a feltételezések szerint az oroszok sokkal nyugatabbra – a lengyel határ közelében – támadnának, hogy elzárják Ukrajnát a nyugati ellátmányoktól. Ha ez sikerülne, az alapvető változást hozna a háború menetébe.

Az ukránok azonban készülnek egy ilyen lehetőségre, ráadásul a támadás nehéz erdei terepen zajlana, ahol rendelkeznek tartalékokkal.

Akik kíváncsiak a csapatok mozgására Belaruszban, azoknak figyelmükbe ajánljuk a belarusz ellenzék projektjét, amely percről percre figyelemmel kíséri a belarusz és az orosz hadsereg tevékenységét. Tegnap a következő mozgásokat rögzítették:

Egy nappal korábban 36:

Mit lehet kiolvasni ezekből az információkból? A brit hírszerzés szkeptikus egy újabb északról induló orosz támadás lehetőségével kapcsolatban, mivel szerinte a belarusz hadsereg gyenge, és Oroszországnak nincs kapacitása azt oly mértékben megerősíteni, hogy egy ilyen kombinált alakulat komoly veszélyt jelentsen. A britek szerint valószínűbb, hogy Putyin és Lukasenka megpróbálja elérni, hogy az ukrán hadsereg legalább egy része a határvédelemre legyen átcsoportosítva, támadást azonban nem kísérelnek meg.

Az invázió kezdete előtti hetek tapasztalatai is a fenti alternatíva ellen szólnak. Akkoriban ugyanis a nyugati titkosszolgálatok egy közelgő támadásra figyelmeztettek, orosz csapatok összevonásáról számoltak be, műholdfelvételeket tettek közzé többek között raktárakról, tábori kórházakról. Mindezeknek most is látszódniuk kellene a műholdas felvételeken, azonban ennek most nincs semmi jele.

A Belarusz területén folytatott orosz tevékenységekről Tadeusz Giczan belarusz újságíró készített nagyon hasznos összefoglalót. Ő is úgy véli, hogy jelenleg a támadás nem aktuális.

Állítását a következő érvekkel támasztja alá:

– A közzétett felvételek szerint Oroszországból nem a hivatásos hadsereg egységei, hanem frissen mozgósított katonák érkeznek. Így nem állja meg a helyét az az érvelés, miszerint a belarusz hadsereget harcedzett katonákkal erősítenék meg.

– Az orosz katonai vonatokon nem látni nehézfegyvereket, csak teherautókat és tankokat. Azok nélkül azonban lehetetlen támadni.

– Az orosz katonák nem az ukrán határra érkeznek, mint januárban, hanem az ország északi részén található kiképzőbázisokra.

„Jelenleg szinte biztosan az orosz tartalékosok Belaruszban történő kiképzéséről van szó” – mondja Giczan.

Ez idővel változhat, de jelenleg nem hiszem, hogy éles lenne az északi fenyegetés.

A kahovkai forgatókönyv – ki törte már át a gátat, és mindez kinek nem felelne meg. A Herszon melletti helyzet kevésbé világos. Az orosz hadsereg legfőbb parancsnoka kemény intézkedések megtételére utalt, a megszálló hatóságok evakuálást követelnek, az orosz katonai bloggerek pedig bármelyik pillanatban nagy ukrán támadásra számítanak.

Ugyanakkor olyan hírek érkeznek, hogy a visszavonuló oroszok felrobbantják majd a kahovkai vízerőművet, akik ugyanezzel a szándékkal vádolják az ukránokat. A Dnyiprótól nyugatra azonban több minden is történhet. Itt valószínűbb, hogy az oroszok kijelentéseikkel csupán álcázzák valódi szándékukat, mivel Herszon elvesztése drámai vereséget jelentene számukra.

Mindeközben az ukrán hadsereg aktívan dolgozik a folyón túli orosz átkelőhelyek megsemmisítésén, egy meg nem erősített herszoni jelentés szerint a városban már nem fogadnak el orosz rubelt, melynek zuhant is az értéke a feketepiacon. Ez arra utalna, hogy a helyi piacgazdaság szerint is küszöbön áll az orosz visszavonulás.

Mi értelme lenne lerombolni a gátat és elárasztani a környező területet?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Harctéri napló

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak