Napunk

Harctéri napló (238. nap): Az oroszok valóban visszavonulhatnak Herszonból, arról folynak találgatások, hogy ki okoz majd kárt a gátban

Az ukrán katonák exhumált holttestet visznek a Donyecki területen található Sandriholovban. Fotó – tasr/ap
Az ukrán katonák exhumált holttestet visznek a Donyecki területen található Sandriholovban. Fotó – tasr/ap

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • A jelek szerint az oroszok komolyan gondolják Herszon elhagyását.
  • Az oroszok azzal vádolják az ukránokat, hogy lerombolhatják a Nova Kahovka-i gátat, elemzők szerint az orosz katonák rongálhatják meg, és Kijevet vádolják majd vele.
  • Mit jelent a rendkívüli állapot kihirdetése a négy megszállt területen.
  • Az oroszok által használt iráni drónok csökkenthetik az ukrán légvédelem kapacitását. Az iráni ballisztikus rakéták azonban még nagyobb problémákat jelenthetnek Ukrajnának.
  • A médiában az orosz nézők felhívásokat hallhatnak az ukránok éheztetésére, de a média az ukrajnai éhínséget is elbagatellizálja.

A szövegben szereplő információk a harcok október 19-i, szerdai állását mutatják. Az aktuális helyzet némely helyszínen már eltérhet ettől.

Az oroszok láthatóan komolyan gondolják a Herszonból és e terület nagy részéről történő visszavonulást. Miután az orosz hadsereg parancsnoka, Szergej Szurovikin és a megszállt területeken létrehozott hivatalok képviselője, Vlagyimir Szaldo szokatlanul nyíltan beszélt a katonák a Dnyipro folyó jobb partjáról történő evakuálásáról, más dolgok is erre utalnak.

Az orosz televízió már sugároz jelentéseket a környék tudósítóitól, akik egyebek mellett váratlanul arról számolnak be, hogy az ukránok a front egyes részein 4:1 arányú túlerőben vannak.

Amint arról a Washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) beszámolt, az oroszok valószínűleg az információs környezet előkészítésével felkészítik az orosz közvéleményt Herszon elvesztésére, hogy elkerüljék az olyan kaotikus jelentéseket az orosz csapatok gyalázatos szökéséről, mint Harkiv esetében.

Radio Svoboda megállapításai azt mutatják, hogy valószínűleg nem csak információs játszmáról van szó. Az orosz hadsereg által üzemeltetett komp műholdfelvételeit elemezte, mellyel utánpótlást és katonákat szállítottak a folyó túlpartjára, miután az ukránok megrongálták a Nova Kahovka-i gáton át vezető utat.

A komp két sziget között, körülbelül három és fél kilométerre nyugatra a gát irányába közlekedik. Az ukránok szeptemberben ágyúzták ennek a torkolatát. A műholdképet a brit védelmi minisztérium is közzétette, közölte, hogy erre vonulhatnak vissza az orosz csapatok.

A Radio Svoboda egy orosz katona videófelvételeit és műholdfelvételeket elemzett, amelyek arra utalnak, hogy október 8-a óta a komp a nyugati partra üresen, a keletire pedig teljesen feltöltve érkezik. Néhány nappal azelőtt fordítva volt. Ez azt jelentené, hogy a csapatok és felszerelések kivonása már folyamatban van.

Az ukránok szerint azonban még mindig érkeznek a jobb partra orosz mozgósított egységek, amelyek szerintük pótolhatják a máshová áthelyezett harcképes erőket. Az elmúlt két napban az ukránok arról számoltak be, hogy az orosz rendőrség, tisztviselők és titkosszolgálatok kivonultak a nyugati partról, miközben az oroszok a civilek evakuálását is szorgalmazzák.

Mi a helyzet a fronton? Az ukránok jelenleg a gáttól körülbelül 40 kilométerre, Dudcsani és Milove falvak között tartózkodnak. Az oroszok szerint az ukrán erők szerda dél körül folytatták az offenzívát, de orosz bloggerek jelentései szerint az orosz védelem kitart. Ugyanakkor az ukránok folytatják a Nova Kahovkában és Beriszlavban található raktárak ágyúzását, és azt állítják, hogy előkészítik állásaikat.

Ki támadja meg a gátat? Ha tényleg sor kerül rá, akkor is érdekes lehet ez a nehéz visszavonulás (az ukránok valószínűleg nem fogják csupán tétlenül nézni). Az oroszok – Szurovikin tábornok is – kezdik azt hangoztatni, hogy az ukránok a Nova Kahovka-i gát megtámadását tervezik.

Ez a gát Dnyipro vizét szabályozza, áttörésével nagy területet, esetleg több tucat falut is elárasztana a víz.

Egy orosz hidrográfus azt állította, hogy egy támadás a Zaporizzsja atomerőmű reaktorait hűtő víztározókat is kiürítené, és egy  „második Csernobilt” kockáztatnának.

Az orosz információs térben már a tervezett ukrán támadás híre kering a gát ellen, ami olyan spekulációkhoz vezet, hogy a gátat a visszavonuló oroszok rongálják majd meg, és az ukránokat fogják hibáztatni.

Gát Nova Kahovka mellett. Forrás – Wikimedia

A Washingtoni Hadtudományi Intézet szerint az oroszok  „a gát elleni hamis zászlós támadáshoz készítik elő az információs teret”.

„Az orosz hadsereg azt gondolhatja, hogy a gát megrongálásával fedezheti a visszavonulást a Dnyipro folyó jobb partjáról, és megakadályozhatja vagy késleltetheti az ukrán előrenyomulását a folyón” – írták az elemzők. Ez a médiában is elnémíthatja a Herszonból való visszavonulás hírét, és megerősítheti az orosz narratívát az ukrán terroristákról, akik nem törődnek a civilekkel.

Van néhány pont, amely arra enged következtetni, hogy ennek Oroszország szemszögéből nem sok értelme lenne. Először is a bal part pár méterrel lejjebb van a jobb partnál, aminek következtében a víz éppen abba az irányba ömlik, amerre az oroszok visszavonulnának, nem pedig a szemközti parton lévő ukránokra.

A második ok az, hogy valószínűleg vizet veszítenének a Krímbe vezető csatornából. Ezt a csatornát a Szovjetunió idején építették, hogy biztosítsa az emberek és a mezőgazdaság számára vízellátását. Amikor az oroszok elcsatolták a Krímet, az ukránok leállították a vízellátást, és ez csak a Herszon régió orosz megszállása után, ez év márciusában állt helyre.

Másrészt az ukránok valószínűleg úgyis elzárnák a csatornájukat, ha felszabadítanák a Nova Kahovka-i gátat.

Mit jelent a rendkívüli állapot? Vlagyimir Putyin orosz elnök szükségállapotot hirdetett szerdán Ukrajna négy megszállt régiójában. Valójában ez

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Harctéri napló

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak