Napunk

Visszapattant az élettársi együttélés javaslata a parlamentről, a koalíciónak saját elképzelései vannak

Fotó N - Tomáš Hrivňák
Fotó N – Tomáš Hrivňák

A parlament első olvasatban elutasította az élettársi együttélés bevezetéséről szóló javaslatot. A jelenlévő 133 képviselő közül csupán 50-en támogatták a Richard Sulík vezette SaS műhelyéből származó kezdeményezést, amely nem csak az azonos nemű párok életét könnyítette volna meg.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A törvénymódosítás kiterjesztette volna az élettársak jogait, legyen szó azonos vagy különböző nemű párokról. A törvénymódosítás bevezette volna az élettársak közös tulajdonjogát, az első öröklési csoportba és a közeli személyek közé való bevonásukat, a biztosítási díjak kifizetését az egyik élettárs halála után, kíséret biztosításának lehetőségét az orvosi látogatás során, az ápolási díj fizetését, valamint a juttatások átutalását az egyik élettárs halála után.

Az SaS arra kérte a koalíciót, hogy szavazzák meg a javaslatot. Ondrej Dostál (OKS/SaS) hétfői sajtótájékoztatóján azzal érvelt, hogy a javaslat alkalmas arra, hogy a koalíciós pártok jóváhagyják, mivel az a kormányprogramon alapul. Az SaS még augusztusban terjesztette elő a javaslatot.

A koalíció azonban a saját útján kíván járni. A szerdai szavazáson az OĽaNO 47 tagú frakciójából mindössze 17-en szavaztak a javaslat mellett, köztük Grendel Gábor. A parlament honlapja szerint nem volt jelen a szavazáson Gyimesi György, a parlamentbe nemrég visszakerült Cseh Péter pedig tartózkodott a szavazástól.

A Boris Kollár vezette Sme rodina soraiból senki sem szavazta meg a javaslatot, Juraj Šeliga és Jana Žitňanská (mindketten Za ľudí) azonban igen. A Za ľudí képviselőihez hasonlóan tett a parlamenten kívüli Hlas 11 független képviselője közül 7, köztük a mozgalom vezetője, Peter Pellegrini. A Smer elutasította a javaslatot.

Saját javaslatot akar a koalíció

A koalíció arra készül, hogy gyorsan egy saját javaslatot dolgoz ki, mely a kormányprogrammal összhangban megkönnyítene az össze nem házasodott párok számára bizonyos élethelyzeteket. A sietség feleslegesnek tűnik, mert a mai elutasítás után elvileg hat hónapig nem tárgyalhatna ilyen tárgyú tervezetről a parlament, de a koalíciós képviselők megpróbálnak megoldást találni erre a problémára is.

A Denník N értesülése szerint Viliam Karas igazságügy-miniszter utasítást kapott Eduard Heger kormányfőtől, hogy azonnali hatállyal készítse el a vonatkozó javaslatot. „Számomra ez nem jelenti azt, hogy megállunk ebben a kérdésben” – mondta Heger a parlamenti szavazás után.

A mostani javaslatról Ondrej Dostál (OKS/SaS) azt mondta, hogy nem szüntetette volna meg az LMBT+-emberek diszkriminációját, de legalább egy kis lépés lehetett volna a helyes irányba. A tervezet tárgyalása során több szélsőséges képviselő is szót kért, de például Tarabáék, a Smer, a Hlas vagy a Sme rodina viszonylag csendben maradt.

A jelenlegi parlamenti viszonyokat tekintve a koalíciós javaslat jövője is meglehetősen bizonytalan.

Ez az elutasítás most több egy egyszerű nemnél

Jana Bittó Cigániková (SaS) a szavazást követően azt mondta, hogy a parlamenti képviselők azért nem akarták megszavazni a javaslatot, mert éppen olyan előítéleteik vannak az LMBT+-emberekkel kapcsolatban, mint a Vár úti merénylőnek. Bittó Cigánikovát elmondása szerint meglepte, hogy a politikusok és a társadalom egy része még a kettős gyilkosság után sem képes túllépni a félelmein.

A Za ľudí soraiból korrában átigazolt Vladimíra Marcinková (SaS) leszögezte, hogy az SaS által előterjesztett javaslat az első valódi jogi csomag, amely az LMBT+-embereket hivatott segíteni. „Nem pedig üres gesztus” – fogalmazott a képviselő.

„Szégyellem, hogy egy ilyen parlament tagja vagyok” – szögezte le Miroslav Kollár (Spolu) független képviselő.

A parlamenti szavazás alakulását természetesen Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter sem tudta szó nélkül hagyni. A pártelnök a Denník N-nek elmondta, nem szavazná meg a törvénymódosítást, ha a plénum tagja lenne. Matovič indoklása szerint az SaS javaslata túlmutat a kormányprogramban foglaltakon.

Peter Pčolinský (Sme rodina) szavai szerint a Boris Kollár vezette párt szintén azt kifogásolta az SaS javaslatában, hogy nincs összhangban a kormányprogrammal, ezért a Sme rodina is saját koalíciós törvénymódosítás elkészítését szorgalmazza.

„A koalíciós képviselők többsége számára még egy felesleges kettős gyilkosság sem volt elég ahhoz, hogy rájöjjenek: az azonos nemű pároknak segítségre van szükségük. Nem engedem, hogy még jobban visszamásszunk az időben a sötét középkorba. Ez az SaS harca a megalakulásunk óta, és meg is fogjuk vívni” – reagált a szavazás eredményére az SaS elnöke, Richard Sulík.

A szavazás eredményével kapcsolatban Zuzana Čaputová államfő is sajnálatát fejezte ki. „Az élettársi együttélésről szóló törvénymódosítás lehetett volna az első lépés. Csalódott vagyok, hogy a képviselők kinyilvánított támogatása ellenére a javaslat nem kapott elegendő szavazatot. Nem tudom, hogyan akarunk hozzájárulni polgártársaink biztonságérzetéhez és elfogadásához, ha a képviselők félnek egy egyszerű közjegyzői okirattól?!”

Martin Macko, az Inakosť (Másság) kezdeményezés vezetője a Denník N-nek elmondta, hogy a kezdeményezés néhány napon belül közzétesz egy felhívást az LMBT+-emberek egyenlő jogainak biztosítását célzó követelésekkel, és ezek megvitatására szólítja fel a parlamentet, valamint a kormányt. (denníkn, napunk)

LMBT+

Parlament

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre