Napunk

Napunk newsfilter: Kevés nő, ám annál több fasiszta ácsingózik a voksainkra a megyei választásokon

Magyarország Kormánya Fb-oldal borítóképe
Magyarország Kormánya Fb-oldal borítóképe

1. A fasiszták a megyeszékhelyeket ostromolják. 2. Kotlebánál panaszkodott a gyilkos apja. 3. Ön egyetért-e a szankcióellenes propagandával?

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A fasiszták a megyeszékhelyeket ostromolják

Egy térképen a szlovákiai megyei választások összes jelöltje. Lehet kattintani, böngészni. Daniel Kerekes kollégánk a túlcsorduló információ korában ismét úgy tömörített és vizualizált, hogy az olvasó a lehető legegyszerűbben jusson könnyen használható és értelmezhető információhoz.

Országosan is lehet keresni a térképen, de mindenki ráközelíthet a régióra, ahol él, és megnézheti, ki szeretné őt képviselni megyefőnökként vagy megyei képviselőként. A megyeelnökjelölteket egy picit nagyobb pont jelzi, így gyorsabban meg lehet találni őket.

A rendelkezésre álló adatok alapján 3030 képviselőjelölt van a megyékben – a legtöbb a nagyvárosokban, Pozsonyban és Kassán.

Beszélő számok. A térkép alapján sok érdekes statisztika készíthető: meg lehet keresni, hogy melyik településen jut egy főre a legtöbb jelölt, de azt is ki lehet számolni, hogy a képviselőjelöltek mindössze 22 százaléka nő. Ebben a macsó országban még alacsonyabb a nők aránya a megyefőnökjelöltek körében, a 15 százalékot sem éri el.

A nagyobb magyar járásokban a női képviselőjelöltek aránya az országos átlag alatt marad, a Dunaszerdahelyiben 16, a Komáromiban és a Rimaszombatiban13–13 százalék.

Országosan azonban egészen érdekes adatokat látunk: a magyar pártok koalícióiban a 106 jelöltből 17 nő – 16 százalék. A grafikon másik végén, a szélsőséges/szélsőjobb pártok színeiben induló 600 jelöltből 159 nő, ami 25,6 százalék – egyetlen koalícióban sem ilyen magas a nők aránya.

Barna Besztercebánya. A szélsőséges és szélsőjobbos képviselőjelöltek aránya abban a megyében a legmagasabb, amelyik eleddig az egyetlen fasiszta megyeelnököt adta Marian Kotleba személyében, aki 2013-ban győzte le a kormánypárti Smer jelöltjét. Besztercebánya megyében a 346 képviselőjelöltből kb. minden harmadik a szélsőséges vagy szélsőjobboldali csoportba tartozik.

Országosan is riasztóan magas a szélsőjobbosok aránya, kb. a jelöltek 20 százaléka indul olyan párt vagy mozgalom támogatásával, amely a szélsőséges, fasiszta kategóriába tartozik.

A megyei választások egyik fontos tétje az lesz, hogy a választópolgárok tartsák távol a fasisztákat a megyei önkormányzatoktól.


2. Kotlebánál panaszkodott a gyilkos apja

Marian Kotleba rádiójának a vendége volt a pozsonyi Vár úton lévő bárnál lövöldöző fiú édesapja, Juraj Krajčík. A Matúš Horváth és Juraj Vankulič életét kioltó támadás az egész társadalmat sokkolta. A 19 éves elkövető szüleinek a felelőssége is felmerült: megfelelően reagáltak-e az iskolából érkező figyelmeztetésekre, próbáltak-e beszélgetni a fiukkal, a felelőtlen fegyvertartás vagy ahogy viszonyultak a kettős gyilkosság éjszakáján a fiuk viselkedéséhez, távozásához és nem értesítették a hatóságokat stb. – ezek hangzottak el leggyakrabban egyéb érvek, vádak mellett.

A téma roppant érzékeny, és arra egyáltalán nincs szükség, hogy ebben a helyzetben – megfelelő információk hiányában – alaptalan vádak hangozzanak el, lincshangulat alakuljon ki.

Tetézi a bajt. Ezért is váratlan és szerencsétlen, hogy az apa Marian Kotlebát kereste fel, hogy elmondja a történetét. Azt a Kotlebát, akit jogerősen elítélt a bíróság a fasizmus iránti szimpátia kifejezéséért.

Juraj Krajčík, a támadó apja Štefan Harabin Vlasť nevű pártjának volt a képviselőjelöltje a legutóbbi parlamenti választáson. Harabin, aki a Legfelsőbb Bíróságot és az igazságügyi minisztériumot is vezette, kijelentette a parlamenti választás előtt, hogy ha bejutnak a törvényhozásba, akkor törvénnyel tiltanák meg az LMBT+-propaganda és a genderideológia terjesztését.

Kotleba az interjú hosszú felvezetőjében leszögezte, hogy érthetetlen számára, amit a média művel a gyilkosság óta, és nem szabad, hogy most az LMBT+-mozgalom engedményeket vagy törvényi garanciákat kapjon. Kotleba elítélte a gyilkosságot, de saját céljaira használta fel, és az LMBT+-emberek ellen hergelt és uszított.

Cinkosság. Krajčík elmondta, hogy szerinte nem a fia a valódi elkövető,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Marian Kotleba

Napunk newsfilter

Pozsonyi lövöldözés

Szankciók

Választások 2022

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak