Napunk

Harctéri napló (236. nap): A pokol egy orosz várost is elért, az emberek kiugráltak az ablakból a tűz elől

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • Oroszországban egy orosz repülőgép csapódott egy lakóházba, az emberek a lángok elől kiugráltak az ablakból.
  • A belgorodi laktanyában történt lövöldözés rámutat a mozgósított sereg orosz és más etnikumú katonái közti konfliktusokra.
  • A Krími híd közúti közlekedését pótló kompközlekedésnek gondjai lehetnek a téli időjárás miatt.
  • Néhány példa arra, amikor Putyin a múltban engedett az álláspontjából.
  • A nap térképe azt mutatja, hol bombázzák az oroszok az ukrán energiaellátó-rendszereket.
  • A nap videójában láthatjuk, ahogy az ukránok lelövik a drónokat, és elhangzik egy bizarr vers a Herszoni terület vezetőjének jóvoltából. 

A szövegben szereplő információk a harcok október 17-i, hétfői állását mutatják. Az aktuális helyzet némely helyszínen már eltérhet ettől.

Az Ukrajnában dúló háború a hétköznapi orosz embereket is egyre inkább érinti. Már azok az apák és fiúk is mennek harcolni, akik nem akarnak. A határ menti Belgorod az ukrán ágyúzást követően gyakran marad áram nélkül.

Közvetlenül Oroszországban (az oroszok által megszállt területeken kívül) azonban még a megszállás óta nem tárult a hétköznapi emberek szeme elé a pokol olyan formában, ahogy azt az ukránok napi szinten megtapasztalják, és ahogy az Jejszk városában történt az orosz repülőgép balesetekor.

Mi történt tulajdonképpen: Jejszk az Azovi-tenger túlpartján található, nagyjából száz kilométerre Mariupoltól.

Kedden hat óra után innen indult az a Su-34 típusú harci repülőgép, amely röviddel a felszállást követően egy kilencemeletes lakóházba csapódott be a városban. Az orosz lakóházak általában nagyobbak a szlovákiaiaknál, az említett lakóházban 600 ember élt.

Hivatalos orosz források szerint a repülőgép motorja kapott lángra, az első lehetséges okok közt szerepelt, hogy madarak repültek a gép hajtóművébe. A nyilvánosságra hozott videón az látható, hogy a felszállást követően a repülőgép magassága csökkenni kezdett, a tűz pedig még az épületbe csapódás előtt fellobbant.

 

A lakóházban élők szörnyű dolgokat éltek át. A becsapódást követően lángra kapott a gép üzemanyaga. Lángra kaptak a ház első és ötödik emelete közti lakások, megjelentek olyan hírek is, miszerint az emberek a lángok elől kiugráltak az ablakokon. Összesen két lépcsőház 72 lakása rongálódott meg.

A tűz következtében legalább 13 ember vesztette életét (köztük gyerekek és várandós nők), további 19-en megsérültek.

A repülő feltehetően a 277. bombázó repülőezredhez tartozott, és gyakorlórepülést hajtott végre. A hivatalok elutasították a feltételezést, miszerint lőszert szállított volna. Egy független szakértő egyetért ezzel, a tüzet követően csak apró robbanások hallhatóak, ezek valószínűleg a repülőgép gépfegyvereihez használt töltények lehettek.

Csak találgathatjuk, mennyire egyezik a repülőgép lezuhanásának valódi oka azzal, amit az orosz védelmi minisztérium állít. Az egyik pilóta közvetlenül a repülőgép lezuhanását követően elutasította azt a verziót, miszerint a gépet lelőtték volna. Az is kérdés, hogy Ukrajna megszállása nélkül is bekövetkezett-e volna ez a baleset. Ez pedig az orosz technika állapotáról tanúskodik. Összességében a tizedik olyan veszteségről van szó a háborúban, amikor egy repülőgép nem harcban semmisül meg.

Jejszkben található a haditengerészet kiképzőközpontja, a BBC szerint nincsenek bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy az elmúlt hónapokban erről a reptérről támadást intéztek volna Ukrajna ellen.

Egyesek azt kérdezik, hogy a két pilótának, aki a becsapódás előtt katapultált és túlélte a balesetet, nem tudta-e volna lakóövezeten kívülre irányítani a gépet. Kérdés viszont, hogy volt-e erre egyáltalán lehetőségük, mivel a reptér a város területén található. A lakóháztól háromszáz méterre egy iskola áll, ahol a becsapódás idején több száz gyermek tartózkodott.

A robbanás helyszínén ejtőernyőt ábrázoló fénykép akár az év fotója is lehetne.

Mi történt a Belgorodi területen? Az orosz médiumok nyilvánosságra hozták a belgorodi laktanyában hétvégén történt lövöldözés részleteit, amely során legalább 11 katona életét vesztette, nem hivatalosan ez a szám magasabb is lehet.

A konfliktus a mozgósított muszlim katonák és parancsnokuk, Alekszandr Lapin tábornok fia, Andrej Lapin alezredes között alakult ki. A Dagesztánból, Azerbajdzsánból és Adigejszkből (valamint a Kaukázusból) származó mozgósított katonák azt mondták, hogy ez nem az ő háborújuk.

Lapin azonban állítólag erre azt felelte, hogy szent háborúban harcolnak, mire a tádzsik katonák azt mondták, a szent háború a muszlimok és a hitetlenek között zajlik, erre Lapin úgy reagált, hogy Allah valószínűleg gyáva,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Harctéri napló

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak