Napunk

Harctéri napló (235. nap): A megszállók visszavonják egységeiket Herszonból, az öröm azonban még korai

Herszon mellett intenzív tüzérségi ágyúzás és rakétatámadások zajlanak. Illusztrációs fotó – Az ukrán vezérkar
Herszon mellett intenzív tüzérségi ágyúzás és rakétatámadások zajlanak. Illusztrációs fotó – Az ukrán vezérkar

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • Valami történik Herszonnál, nagyon komoly összecsapások zajlanak a környéken. 
  • A zsoldosokból álló Wagner-csoport folytatja az orosz védelmi minisztérium megalázását. 
  • Tovább nő az aggodalom egy esetleges Belaruszból történő, fontos ellátmányi útvonalakat veszélyeztető támadás miatt. 
  • A nap videói – az igazi harc egy katona szemével. 

A szövegben szereplő információk a harcok október 16-i, vasárnapi állását mutatják. Az aktuális helyzet némely helyszínen már eltérhet ettől.

Gyűlnek a virtuális dinnyék. Ukrajna azon támogatói körében, akik figyelemmel kísérik a front történéseit, elkezdtek megjelenni a közösségi médiában a dinnye-ikonok, célzásként a jelentős mezőgazdasági területként nyilvántartott Herszoni területre, ahonnan a háború előtt Ukrajna többi részébe szállítottak dinnyét.

Ezekkel a szimbólumokkal jelzik, hogy Herszon környékén valami nagy dolog történik, az ukrán hadsereg talán egy jelentős siker kapujában is állhatna akár. Az ukrán vezérkar szokás szerint hallgat a részletekről, ellenben ismételten felszólította a lakosságot, hogy semmit se hozzanak nyilvánosságra azokról a helyekről, ahol az ukrán katonák tartózkodnak, mert ezzel veszélybe sodorhatnák az életüket.

A Harctéri naplóban a kezdetektől fogva igyekszünk visszafogottak maradni, és az ukrán (vagy orosz) sikerekről csak akkor írunk, ha azokat az adott helyszínről származó felvételekkel már bizonyították. Ebben a helyzetben is visszafogottak leszünk és megelégszünk azzal az állítással, hogy a Herszoni területen valóban történik valami, habár egyelőre nem tudjuk, hogy indokolt-e jó hírekről beszélni.

Attól tartanak, hogy a harcok a régió nagyvárosába is átterjednek. Ukrán, valamint brit források szerint az oroszok által megszállt területeken létrehozott hivatalok múlt héten elrendelték az evakuálás előkészítését a lakosság bizonyos köreiben, egyeseket egyenesen Herszonból kellene kimenekíteni. „Valószínűleg azt feltételezik, hogy a harcok átterjednek közvetlenül Herszonra” – közölte csütörtök reggel a brit védelmi minisztérium.

Azt is tudjuk, hogy az utóbbi napokban ezen a területen kemény harcok dúlnak. A Washingtoni Hadtudományi Intézetre (ISW) hivatkozó ukrán források magas intenzitású tüzérségi ágyúzásról és rakétatámadásokról írnak. „Néhány orosz forrás is arról számolt be, hogy az ukránok Herszon irányában ismét támadni kezdtek” – tette hozzá legfrissebb jelentésében az ISW.

Az ISW folyamatosan frissülő térképén azonban ez a hagyományosan tartózkodó intézet egyelőre nem jelenített meg – a már ismert információkhoz képest – semmilyen jelentősebb előremozdulást. A front a nemrégiben történt ukrán előrenyomulást követően nagyjából 30 kilométerrel Herszon előtt torpant meg, a jelenleg érvényes térkép szerint az ukránok egyelőre nem értek el Nova Kakhovka településig sem, ahol a Dnyipro stratégiailag fontos átjárója található. Az ISW azonban csak ellenőrzött forrásokra támaszkodik, ilyen információ pedig az elmúlt napok harcaival kapcsolatban csak korlátozott számban található.

Világoskékkel vannak jelölve azok azok a területek, melyeket az ISW szerint az ukrán hadsereg nemrégiben felszabadított. Narancssárga azoknak a területeknek a színe, ahol az orosz értek el részleges előrelépést.

Herszon városának védelmét megerősítették. A legutóbbi megerősített siker a Herszoni terület északi részén található Davidiv Brid falu felszabadítása. A háború előtt körülbelül 1,3 ezer lakost számláló faluért hónapokig folytak a harcok. Az ukránoknak még tavasz folyamán sikerült Davidiv Bridet felszabadítani, ezt követően azonban az oroszok kiszorították őket a településről. Másodjára október elején sikerült nekik felszabadítani a falut.

Az optimizmussal azért nem árt óvatosan bánni, már csak az eddigi, sok esetben véres, herszoni fronttapasztalatok miatt is. Az oroszok az egész nyár folyamán ásták az árkokat és más szakaszokról ide irányították át az erősítést.

Az ukránok ennek köszönhetően is arattak sikert északon. Szeretnénk emlékeztetni, hogy szeptember elején meglepetésnek számított, mikor csapást mértek a Harkivi területen található meggyengített orosz pozíciókra, ahonnan a megszálló ezt megelőzően vonta ki haderejének egy részét, hogy a déli szakaszon meg tudja erősíteni egységeit.

A Herszoni területen eleinte hatalmas veszteségek árán, nagyon lassan haladtak előre. Erről a nyugati újságíróknak maguk az ukrán katonák is nyilatkoztak.

„A szemtanúk hatalmas támadásokról számolnak be, melyek során az ukrán tankok és páncélozott járművek hadoszlopai a nyílt mezőkön akartak átjutni csak azért, hogy kegyetlenül megtizedelje őket az orosz tüzérség és az orosz aknák” – jellemezték a szeptemberi harcokat az ukránok, akikre a New York Times hivatkozott.

Az ellátmánnyal kapcsolatos gondok egyre nagyobbak. A másik oldalon, egyre több információ jelenik meg arról, hogy az oroszoknak gondot jelent a Herszoni területen lévő egységeik ellátása gázolajjal, lőszerrel és páncélozott járművekkel.

Ezek a problémák már nyáron megjelentek, amikor az ukránok HIMARS rakétarendszerekkel intéztek támadást hidak és raktárak ellen, és folytatódtak közelmúltbeli robbanásokkal a Krími hídon, mely összeköti a Krím-félszigetet az orosz szárazfölddel és pótolhatatlan a megszálló egységek számára.

Forbes McKenzie korábbi brit hírszerzőtiszt erre reagálva azt mondta, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Harctéri napló

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak