Napunk

Ha spórolni akar, ne 40 fokon, 600-as fordulatszámmal és 45 percig mosson, inkább válasszon hosszabb programot, tanácsolja a Nay szakértője 

Miroslav Tomka. Fotó - Tomáš Hrivňák
Miroslav Tomka. Fotó – Tomáš Hrivňák

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Egyesek azok közül, akik a járvány alatt elnapolták a háztartási gépek vásárlását, most vásárolnak ilyen cikkeket. Jelenleg takarékosabb gépeket keresnek az emberek, mint korábban, így ezek iránt enyhén megnőtt a kereslet.

Emellett viszont csökkent az olcsóbb berendezések kínálata, mivel a chiphiány időszakában a gyártók inkább a drágább termékekbe fektettek.

„És így történt, hogy idén augusztustól már nem kapunk mosógépet 200 euróért, még ha ez egy-két éve lehetséges is volt” – magyarázza Miroslav Tomka, aki 18 éve dolgozik a Nay vállalat termékspecialistájaként.

Ha ehhez hozzáadjuk a szállítási költségek növekedését, a hasonló típusú termékek durván 10 százalékkal drágultak. Vannak azonban olyan berendezések is, melyek ára még magasabb lett, főleg azoké, amelyeket teljesen vagy részben Oroszországban vagy Ukrajnában gyártottak.

„Az ilyen termékeknél 20 százalékos árnövekedést figyelhetünk meg attól függetlenül, hogy csak drága termékeket hasonlítunk-e össze vagy sem. A keskeny mosógépekből például  egy ideig csak pár darab volt raktáron. Ezeknek az ára akár az ötödével is megnőhetett” – mondja Tomka.

Az viszont, hogy milyen berendezése van otthon, csak az egyik része a képletnek, ha spórolni szeretne az energián. A paraméterek mellett ugyanolyan fontos az is, milyen módon használjuk őket.

Egy hosszabb mosási program például kevesebb ideig dolgozik magasabb hőfok mellett. A fűtőtest épp az a része a mosógépnek, amely több energiát fogyaszt a mosógép motorjánál, amely bebiztosítja a dob forgását.

„A legtakarékosabbak a hosszú mosási programok, mivel ha kevesebb időt adunk a mosógépnek a ruha kimosására, azt az úgy kompenzálja, hogy hosszabb idő alatt mos magasabb hőfokon. Erre a hosszabb programok alatt nincs szükség, mivel ott hosszabban forog a ruha a dobban alacsonyabb hőfokon, ami értelemszerűen alacsonyabb fogyasztást jelent” – magyarázza Tomka. Az interjúban egyebek mellett arra is választ ad,

  • miért okozhat problémát a különálló fagyasztóláda vagy a mosó-szárítógép,
  • mikor gondolkodjunk el a televízió cseréjén,
  • hogyan állítsuk be a termosztatikus „gombot” a hűtőszekrényen, hogy spórolni tudjunk,
  • milyen fogyasztása van az asztali számítógépnek és a laptopoknak,
  • meddig nőnek még karácsonyig az elektromos berendezések árai és lesz-e valamiből hiány.

Mit vásárolnak most az emberek az üzletekben? 

Fél évvel ezelőtt főleg az elektromos melegítőkre volt nagy kereslet, jelenleg viszont semmilyen olyan extrém keresletet nem észlelünk, ami beszerzési problémát okozna. Megnőtt azonban a kereslet a takarékos háztartási gépek iránt. Ezt az igényt már régebb óta tapasztaljuk és már a beszállítók is ehhez igazodnak.

Ez miben mutatkozik meg?

Egy évvel ezelőtt akár egy kézen is meg lehetett számolni az A-energiahatékonysági osztályba sorolt modellek számák. Jelenleg például csak az elölről nyitható mosógépek kategóriájában találhatunk 157 darab A osztály besorolásút.

Gyakrabban cserélik az emberek a berendezéseiket?

Noha a vásárlók nálunk leadhatják a régi berendezéseiket az újak vásárlásánál, azt illetően  részletes adatokkal nem rendelkezünk, hogy olyan gépeket cserélnek-e le, amelyek pár évig még kibírnák. Ezzel szemben viszont növekedést tapasztaltunk az idei év első nyolc hónapjában, aminek azonban számos oka lehet, beleértve a járványügyi korlátozásokat is.

Mekkora növekedésről beszélünk? 

A nagy háztartási gépek esetében körülbelül évi 6 százalékos növekedésről, az egész piacot illetve pedig 5 százalékos növekedésről az első nyolc hónapban. Ez a GfK teljes piacot lefedő adataiból derü ki, nem csak a mi értékesítéseinket érinti. Vásárlóink többsége, akik az üzleteink zárva tartásakor elhalasztották a gépek megvásárlását, most már takarékosabb verziókat vásárol.

Hogyan tudhatjuk meg, melyik gépnek a legnagyobb a fogyasztása

Hogyan ismerhetem fel, hogy van otthon egy olyan gépem, amelyik helyett energiafogyasztási szempontból megéri újat venni, akkor is, ha még működik? 

Azt ajánlanám, hogy először ellenőrizze a gép fogyasztását. Lehet kapni az aljzatba helyezhető mérőket, amikhez aztán hozzákapcsoljuk magát a berendezést. Egy idő eltelte után nézze meg, milyen fogyasztást mutat a műszer. Ez alapján már ki tudja számolni, hogy érdemes-e az adott gép esetében újat vásárolni, tehát azt, hogy az abba való beruházás megtérül-e legalább öt éven belül, mivel ez az optimális. Ez azonban természetesen elsősorban az energiaáraktól függ.

Az elektromos áram biztosan drágulni fog. Mit tudok tenni, ha például csökkenteni szeretném a régebbi hűtőszekrényem fogyasztását?

Ezt számos tényező befolyásolja, de főleg a hűtőszekrény elhelyezése, tehát, hogy nincs-e feleslegesen magasabb hőnek kitéve. A következő tényező pedig az, hogyan használjuk, mivel az üres hűtőszekrény, főleg ha gyakran nyitogatjuk, több energiát használ el a hűtésre, mint a teli. A hűtőszekrényt csak akkor kell kinyitni, amikor biztosra tudjuk, mit szeretnénk belőle kivenni.

Nem jöhet szóba az, hogy a hűtőszekrény hatékonysága az öregedésével csökken?

A fogyasztást nem befolyásolja az idő múlása. Természetesen amennyiben nem szivárog a hűtőfolyadék. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy a hűtőszekrényben már nem lehet beállítani 6 és 8 fok közé a hőmérsékletet. Ezt észreveszi, amikor az élelmiszer kivételekor érzi, hogy melegebb a kelleténél. Az ideális hőmérséklet 6 és 8 fok között mozog, de természetesen ha valaki spórolni szeretne, 14 fokot is be lehet állítani. Amennyiben azonban a hőmérséklet növekedését a hűtőfolyadék szivárgása okozza, növekszik a fogyasztás.

Amennyiben azt szeretném, hogy a hűtőszekrényben 6–8 fok legyen, hogyan kell beállítani a termosztátot, ha azon például csak a minimumot, a középfokot és a maximumot látom? 

A háztartásokban valószínűleg zömmel még mindig LCD hőmérséklet-kijelző nélküli hűtőszekrények vannak. A múltban ugyanis ilyennel kizárólag a drágább modelleket látták el, bár most már az alapfelszerelésbe tartoznak. A kijelző nélküli hűtőszekrény hőmérsékletét legegyszerűbben egy benne elhelyezett hőmérő segítségével mérheti meg. Nincsenek konkrét tanácsok a termosztat beállítását illetően, egyszerűen a hőmérséklet alapján kell őket beállítani. Néhány dolgot azonban szabad szemmel is meg lehet határozni. Például ha a hűtő hátsó fala jegesedik, az azt jelenti, hogy a hőmérséklet alacsonyabbra van állítva a kelleténél, a környezet hőmérsékletét tekintve.

Honnan jöhetek rá, hogy már mindenképp le kell cserélnem a hűtőszekrényt? 

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Gazdaság

Spórolás

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak