Napunk

Harctéri napló (232. nap): Az orosz televíziók tanácsa Putyinnak – szőnyegbombázással tegye a földdel egyenlővé Ukrajnát

Az orosz Tu-22M3 bombázó a szíriai Aleppó szőnyegbombázásakor. Most is ugyanezt a taktikát javasolják Putyinnak. Fotó – TASR/AP
Az orosz Tu-22M3 bombázó a szíriai Aleppó szőnyegbombázásakor. Most is ugyanezt a taktikát javasolják Putyinnak. Fotó – TASR/AP

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • Ha szükséges, akár ötmilliót is megölünk!
  • Az ukránok közelednek Szvatovéhoz, de úgy tűnik, idén ősszel még az oroszok megtartják a várost.
  • Műholdas felvételen látható az orosz védelmi vonal építése.
  • A Wagner-csoport Bahmut mellett némileg előre jutott.
  • A nap térképei – Szvatove és Bahmut
  • A nap videói – orosz tévéműsorok részletei; hogyan működnek az orosz kamikaze drónok; az ukrán páncélos jármű legénysége pár másodperc leforgása alatt újjászületett; miért hívják a kadirovitákat tiktok-harcosoknak, avagy hogyan harcoljunk az erdővel.

A szövegben szereplő információk a harcok október 13-i, csütörtöki állását mutatják. Az aktuális helyzet némely helyszínen már eltérhet ettől.

Ha szükséges, akár ötmilliót is megölünk! Ez a hét az ukrán infrastruktúra ellen intézett orosz támadások jegyében telt. A harctéren elszenvedett vereségeket követően a háborúpárti oroszok a Zaporizzsjában lerombolt lakóházak, a kijevi parkban egy rakétatámadást követően támadt kráter, vagy pedig a lvivi és más városokban bekövetkező áramkimaradás híreivel növelték az önbizalmukat.

Ahogy annak idején a Herszoni területen, Izjumban vagy később Limanban történt szégyenteljes menekülés is kikezdte Putyin radikálisai morálját, most is változás állt be a retorikájukban. Ezúttal sokkal agresszívabb lett. Legújabban úgy szeretnék „felszabadítani” Ukrajnát, hogy elpusztítják azt. Mindenféle túlzás nélkül, valóban ez a helyzet. Ami az orosz közbeszédben elhangzik, az számunkra elképzelhetetlen és egyszerűen rémisztő.

Ezért aztán a Harctéri napló bevezető része az orosz radikálisokról fog szólni, hogy elképzelhessük, milyen hangulat uralkodik köztük. A televíziós propagandisták valójában nem befolyásolják Putyin politikáját és az Ukrajnában alkalmazott stratégiáját. Legtöbbször csak próbálják kitalálni, mit szeretne tőlük hallani a Kreml, így aztán azt mondják, amit szerintük gondol.

A befolyásos oroszok nézeteiről az olyan újságíróknak köszönhetően van tudomásunk, mint Julia Davis és Francis Scarr, akik rendszeresen figyelemmel kísérik az orosz televíziós műsorokat és feliratozzák az ott elhangzottakat.

Elsőként foglalkozzunk Alekszander Sarkovszkijjal, akit az oroszok katonai szakértőnek neveznek. Ő azt állítja, hogy Ukrajnát meg kell bénítani („Nincs más megoldás”), mégpedig mihamarabb, mert az Egyesült Államok megkezdi a fegyvergyártást és másfél év leforgása alatt „elárasztják” Ukrajnát fegyverekkel. És ha az ukránoknak katonákra lesz szükségük? „Szereznek Lengyelországból vagy Szlovákiából.” Igen, ezt az embert Oroszországban valóban szakértőnek nevezik.

Sarkovszkij azt is pontosan tudja, hogyan lehetne a lehető leggyorsabban győzedelmeskedni Ukrajnában. „Raktáraink tele vannak gravitációs bombákkal, csak politikai akarat kell ahhoz, hogy bevessék őket.” A gravitációs bomba a néma bomba szinonimája, tulajdonképpen olyan robbanóanyaggal megtöltött vasdarabról van szó, melyet a repülőgép a célpontja fölé szállít, majd ott ledobja. Sarkovszkij azt is elárulja, hogy ez a muníció „a levegőből történő szőnyegbombázáshoz” megfelelő.

Az orosz tévéműsorokban valójában ez történik, beismerik, hogy a hadsereg nem képes győzni, így aztán nyíltan azt a második világháborús taktikát javasolják, hogy az ukrán városokat a földdel tegyék egyenlővé. Sarkovszkij azt nem gondolta át, hogy az orosz légierő a jelentős veszteségei következtében tart attól, hogy az említett ukrán városok fölé repüljön, ezért küldi a repülőgépek helyett a fogyóban lévő iráni drónokat és cirkálórakétákat.

Ez egyáltalán nem kivételes eset. Egy másik „beszélő fej”, Bogdan Bezpalko egy több hétig tartó, megszakítások nélküli bombázási kampányt javasol, melynek egészen addig kellene tartania, amíg nem semmisül meg az összes „erőmű, trafóállomás, magasfeszültségű vezeték, vasúti csomópont. Ezután Ukrajna sötétségbe borul és dermesztő hideg lesz. Képtelenek lesznek lőszert és üzemanyagot továbbítani, az ukrán hadseregből egy horda válik kezükben vasdarabokkal”. Könyörtelen katonai nézőpontból ennek volna értelme, de Oroszország nem a náciktól akarta megmenteni Ukrajnát?

A Gazprom (még mindig ott díszeleg a logója minden Bajnokok Ligája meccsen?) tulajdonában lévő NTV egyik műsorának bevezetőjében a robbanásokat, holttesteket, lerombolt városokat egy férfihang úgy kommentálja, mint egy groteszk esztrádműsort.

https://twitter.com/francis_scarr/status/1579867583494656001?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1579867583494656001%7Ctwgr%5Ec4189f9f446985a52882b2831643cfa7da2d6b01%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fdennikn.sk%2F3056080%2Fvyvoj-bojov-232-den-co-radia-ruske-televizie-putinovi-kobercovo-vybombardovat-ukrajinu-do-temnoty%2F

Vlagyimir Szolovjov, a legfőbb háborús uszító azt magyarázza, miért örültek az oroszok a rakétatámadások hullámainak, attól tartottak ugyanis,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Harctéri napló

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak