Napunk

LMBTQI-ellenes zónák, összemosás a pedofilokkal. Így használják a homofóbiát a közép-kelet-európai politikusok

A pozsonyi Pride 2022-ben. Fotó - TASR
A pozsonyi Pride 2022-ben. Fotó – TASR

A szerdai pozsonyi lövöldözés nem elszigetelt esemény – az elmúlt években a térség több országában jelentősen fokozódott a szexuális kisebbségekkel szembeni állami elnyomás.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Két héttel a két ártatlan áldozatot követelő pozsonyi támadás előtt nyújtották be a parlamentnek az oktatási törvény módosításáról szóló javaslatát Štefan Kuffa és Filip Kuffa független képviselők. A javaslat tiltaná a homoszexualitás ábrázolását és propagálását a fiatalkorúak számára.

Ez a kezdeményezés is bizonyítja, hogy Szlovákiát sem kerüli el az a politikai hullám, amely az elmúlt években a környező országokban a „hagyományos értékek védelmének” örve alatt a szexuális kisebbségek elleni állami fellépést fokozza.

Hazai próbálkozások

Bár Kuffáék hivatalosan ellenzéki képviselők, jelenleg viszont Tomáš Tarabával együtt a kisebbségben lévő kormánykoalíció támogatói, és Igor Matovič is hármójuknak köszönhetően úszta meg a pénzügyminiszteri posztról való leváltási kísérletet.

Tomáš Taraba nevéhez az a Gyimesi Györggyel (OĽaNO) közösen benyújtott törvényjavaslat kötődik, amely a szivárványos zászlók középületeken való elhelyezését tiltotta volna be – ez a javaslat nem jutott át a második olvasatba a parlamentben.

Kuffáék saját javaslatukban tulajdonképpen lemásolták azt a magyar törvényt, amelyet 2021 júliusában fogadott el a magyar parlament, és nagy belföldi és nemzetközi tiltakozást váltott ki.

Szlovákia, Magyarország és Lengyelország az elmúlt években egymást inspirálva lépett fel a szexuális kisebbségek ellen, és az utóbbi kettő súlyos vitákba is bonyolódott az Európai Unióval ebben a kérdésben.

Az új szlovák javaslatot a magyar törvényhez hasonlóan elsősorban az az orosz jogszabály ihlette, amelyet a putyini rezsim 2013-ban fogadott el, és amely súlyos következményekhez vezetett az oroszországi LMBTQI-közösségek számára.

Tüntetés a szexuális kisebbségek jogaiért Budapesten 2021-ben. Fotó – TASR/AP

Orosz minta

A 2021-ben elfogadott magyar szabályozással kapcsolatban a Political Capital független elemzőközpont megállapította, hogy a magyar kormánynak „a pedofíliát a homoszexualitással összemosó módosítója a putyini rezsim gyakorlatát másolja”.

Oroszországban 1993-ban Borisz Jelcin dekriminalizálta a homoszexualitást, vagyis ekkor szűnt meg az azonos neműek közötti kapcsolat bűncselekmény lenni. 1997 óta a nemváltás is legális a hivatalos dokumentumokban, ám ahogy tanulmányában Sebők Noémi rámutat, sok hivatal megtagadja az ilyen eljárás lefolytatását.

A „nem hagyományos” szexuális kapcsolatok propagálását tiltó törvény 2013. június 30-án lépett hatályba, és súlyos bírságokat helyezett kilátásba. A hatóságok pedig nem is késlekedtek sokáig az érvényesítésével: 2013 júliusában egy holland filmes stáb tagjait pénzbüntetés kifizetésére ítélték és kiutasították az országból, mert egy 17 éves murmanszki fiút is megkérdeztek a homoszexualitásról. A következő év elején azért ítéltek el egy újságírót, mert egy interjújában szerepelt, hogy a homoszexualitás normális.

Ahogy a 444.hu cikke rámutat, 2013-tól megugrott a gyűlölet-bűncselekmények száma a homoszexuálisok ellen, 2015-re a számuk megkétszereződött.

2017-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a törvény sérti a szólásszabadságot és a diszkriminációtól való védelem jogát.

„Számtalan jogvédő szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy Oroszországban a törvény hatására megnőtt az LMBTQ-közösség elleni – több esetben halálos kimenetelű – atrocitások száma, egyes orosz szélsőjobboldali csoportok pedig szabályosan vadásznak az LMBTQ-közösség tagjaira” – állapította meg a Political Capital.

Magyar minta

A szabályozás nyilvánvaló emberi jogokat sértő jellege nem akadályozta meg Orbán Viktor kormányát abban, hogy egy, az oroszhoz kísértetiesen hasonlító jogszabályt fogadjanak el, a rendelkezéseit a pedofilellenes törvény paragrafusai közé csempészve.

A törvény elfogadásának folyamatában kulcsszerepet játszott egy mesekönyv, a Meseország mindenkié, amelyben ismert mesék különböző kisebbségek és szociálisan hátrányos csoportok helyzetére vetített átiratai kaptak helyet (egyébként szlovákiai magyar szerzője is van a könyvnek a dunaszerdahelyi Csehy Zoltán személyében).

Az egész „ügy” akkor pattant ki, amikor Dúró Dóra, a fasiszta Mi Hazánk parlamenti képviselője nyilvánosan ledarálta a könyv egy példányát azzal a jelszóval, hogy „Meseország nem az aberráltaké”. Erre nem sokkal később rákontrázott maga Orbán Viktor is, aki kiadta az új jelszót: „Hagyják békén a gyerekeinket!”

Korábban is voltak már hasonló próbálkozások: ahogy a Szabad Európa rámutat, Boldog István fideszes képviselő már 2019-ben betiltotta volna a Pride felvonulást, akihez a Mi Hazánk is csatlakozott.

A könyvdarálás után néhány hónappal már megszavazta az Országgyűlés az alkotmány módosítását. Az Alaptörvénybe bekerült, hogy „Az anya nő, az apa férfi”, valamint hogy „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”.

Ezek után következett 2021 júliusában a pedofiltörvény módosítása, amivel együtt több különböző jogszabályt is megváltoztattak. Az új szabályozás lényege az volt, hogy tizennyolc éven aluliak számára tilossá vált a homoszexualitást és a nemváltást bemutató vagy propagáló tartalmak ábrázolása a médiában és az oktatásban.

Arra azóta többen rámutattak, hogy a törvény tulajdonképpen betarthatatlan, és a gyakorlatban nem hoz valódi változást. A kormány ugyanakkor komoly politikai és mediális kampánnyal kísérte az elfogadását, és az áprilisi országgyűlési választásokkal együtt egy népszavazást is rendezett a témában, „családvédelmi népszavazás” néven. Ez a népszavazás érvénytelen lett, ám a kormány így is sikerként könyvelte el.

Bár közben kitört az ukrajnai háború, ami elterelte a figyelmet a homoszexuálisokról, Orbán Viktor

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kisebbségek

Lengyelország

LMBT+

Magyarország

Oroszország

Pozsonyi lövöldözés

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak