Napunk

Kitelepített családok leszármazottja, mégsem engedi a határon túliak közelébe a magyar kormány az ellenzéki politikust

Sebők Éva. Fotó – Sebők Éva / Facebook
Sebők Éva. Fotó – Sebők Éva / Facebook

Sebők Éva momentumos országgyűlési képviselő csak külső tag lehetett a Nemzeti Összetartozás Bizottságában. A bizottság tagjai csütörtökön Szlovákiába látogattak, de őt nem voltak hajlandóak magukkal hozni.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Apai ágon nagyszülei családjait Vezekényről és Érsekújvárról telepítették Tótkomlósra a második világháború után a lakosságcsere-egyezmény keretében. Sebők Éva ezért is szeretett volna a parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagja lenni, de azt még tavasszal Kövér László házelnök megakadályozta. Végül csak külső tag lehetett, a bizottság nem hajlandó magával vinni a hivatalos látogatásaira, így egyedül jött Szlovákiába, hogy megkoszorúzzon két kitelepítési emlékművet.

Cikkünkben arról olvashatnak, hogy

  • mit jelent Sebők Évának a felvidéki származás,
  • mivel foglalkozik a Nemzeti Összetartozás Bizottsága, aminek nem lehet a tagja,
  • hogyan látja Sebők Éva a Fidesz határon túliakat érintő politikáját,
  • és mit lehet tenni szerinte azért, hogy a határon túliak is elhiggyék, nem csak a Fidesznek fontosak.

Csütörtökön a Csallóközbe és a Mátyusföldre látogatott a magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága. A látogatás célja a Szövetség támogatása volt az önkormányzati és a megyei választáson.

A bizottság tagjai Dunaszerdahelyen találkoztak a Szövetség vezetőinek nagy részével, a párt megyei képviselőjelöltjeivel és elnökjelöltjével, a dunaszerdahelyi járásbeli polgármesterjelöltjeikkel, majd ellátogattak egyebek mellett Galántára és Tallósra is, hogy megnézzék az ottani kastélyokat.

A Napunk tudomására jutott, hogy egy nappal korábban, szerdán minden felhajtás nélkül, minimális kísérettel szintén a Csallóközbe és Mátyusföldre látogatott egy magyarországi ellenzéki politikus is. Sebők Éva, a Momentum országgyűlési képviselője azért jött, hogy Dunaszerdahelyen és Vezekényen megkoszorúzza a kitelepítettek emlékművét.

A két látogatás összefügg: Sebők Éva a Nemzeti Összetartozás Bizottságának külső tagjaként szeretett volna részt venni a bizottság csütörtöki látogatásán, de ők egyszerűen nem voltak hajlandóak magukkal hozni, még úgy sem, hogy felajánlotta: megtéríti az utazás költségeit.

Kitelepített családok leszármazottja

Sebők Éva az áprilisi választáson az ellenzéki közös listáról jutott be a parlamentbe. Családi oka van annak, hogy szeretett volna a Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagja lenni. Apai oldalról mindkét nagyszülője Szlovákiából került Magyarországra a második világháború után. „Nagyapám családját Pozsonyvezekényről, nagymamám családját Érsekújvárról telepítették Tótkomlósra” – meséli a Napunknak.

Nagyszülei alig beszéltek a kitelepítésről, viszont 1997-ben, az ötvenedik évfordulón magukkal vitték őt Érsekújvárra az ottani megemlékezésre. Sebők Éva ekkor szembesült azzal, hogy milyen traumát éltek át a szlovákiai magyarok, köztük az ő nagyszülei a második világháború után. Az élmény nagy hatással volt rá, meghatározza az identitását. Mint mondja, ha Érsekújvár környékén jár, hallja azokat a szófordulatokat, amiket addig csak nagyanyjától hallott, így ezek őrá emlékeztetik.

Emiatt a kötelék miatt szeretett volna a Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagja lenni, azonban Kövér László házelnök minden indoklás nélkül megakadályozta, hogy a Momentum képviselői bizottsági tagok lehessenek.

A bizottsági helyeket a kormány a parlamentbe jutott pártok között nagyjából a mandátumaránynak megfelelően osztja szét. A rendszerváltás óta az a szokásjog – magyarázza a politikus –, hogy az ellenzéki helyekről az ellenzéki pártok megegyeznek egymás közt, és azt a kormány elfogadja. Idén ezt rúgta fel Kövér László, amikor négy bizottsági helyet tagadott meg a Momentumtól.

Kövér László. Szerinte a Momentumnak valamiért nincs helye a parlamenti bizottságokban. Fotó – MTI

A Nemzeti Összetartozás Bizottságában egy hely sokáig üresen volt, végül a Mi Hazánk egyik képviselőjét ültette be oda a kormány.

Egyedül koszorúzott, a helyi politikusokat nem akarta kényelmetlen helyzetbe hozni

A jogszabály lehetővé teszi, hogy ha egy frakciónak nincs tagja egy bizottságban, delegálhat egy tagot tanácskozási joggal, Sebők Éva végül ilyen külső tag lett. Ez azt jelenti, hogy részt vehet az üléseken, kérdezhet és hozzászólhat, de nem szavazhat és nem kap tiszteletdíjat sem.

A bizottság feladatai közé tartozik, hogy részt vegyen a határon túliakat érintő jogszabályok előkészítésében és ellenőrzésében, tartsa a kapcsolatot a Kárpát-medencében és a diaszpórában működő magyar politikai, egyházi és civil szervezetekkel, és időnként látogatásokat is tegyen náluk.

Egy ilyen látogatás volt a csütörtöki is, amin Sebők Éva külsős tagként hiába szeretett volna részt venni, a lehetőség csak a rendes tagoknak járt, legalábbis az elmondása szerint ezzel utasították vissza. A képviselő ezen felháborodva egy nappal a bizottság látogatása előtt, szerdán eljött Szerdahelyre és Vezekényre, ahol a kabinetfőnökével és a Momentum magyarságpolitikai munkacsoportjának egy tagjával – mindketten felvidéki kötődésűek – megkoszorúzta a kitelepítettek emlékművét.

Sebők Éva megkoszorúzza a kitelepített felvidéki magyarok emlékművét Dunaszerdahelyen. Fotó – Sebők Éva archívuma

A látogatás

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar kormány

Momentum

Sebők Éva

Szlovákiai magyar

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak