Napunk

Harctéri napló (231. nap): Az oroszok azokat a tarackágyúkat veszik elő a raktáraikból, melyekkel 1945-ben Berlint ostromolták

Hadizsákmányul ejtett orosz T-62-es tank, melyet a legénysége Nasztyának nevezett.
Hadizsákmányul ejtett orosz T-62-es tank, melyet a legénysége Nasztyának nevezett.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • Felejtsük el az Armatákat, az orosz raktárakból ócskavas – régi tankok és tarackágyúk kerülnek elő.
  • A híd ellen intézett támadás célja teljesült, délen az összeomlás szélén az orosz logisztika.
  • A front többé-kevésbé mozdulatlan, Bahmutnál feszült a helyzet.
  • A nap térképe – Bahmut.
  • A nap videói – a múzeum síkra száll; az első légi összecsapás két drón között; egy iskoláról készült felvétel, melyet az oroszok lőszerraktárrá alakítottak; orosz páncélos járműbalesetek.

A szövegben szereplő információk a harcok október 12-i, szerdai állását mutatják. Az aktuális helyzet némely helyszínen már eltérhet ettől.

A rekordmennyiségű lelőtt helikopterről nincsenek bizonyítékok. Az ukránok szerda délután bejelentették, hogy a déli fronton 18 perc leforgása alatt négy darab Ka-52 típusú orosz harci helikoptert lőttek le. Később pontosítottak, hogy ezekből a legmodernebbnek számító gépekből öt volt, az egész nap folyamán pedig hatot lőttek le, beleértve egy más típusút is.

Ha ez igaz, akkor megdőlne a napi rekord, és óriási pusztítás érné az orosz légierőt, csakhogy ezidáig egyetlen bizonyíték, egyetlen videó vagy fénykép se jelent meg, ami ezt az állítást bizonyítaná.

A tegnapi, nagy érdeklődést keltő hírt egyelőre nem erősítették meg. Amennyiben később mégis megerősítenék, biztosan foglalkoznánk vele a későbbiekben (sajnos, ma két ukrán repülő is lezuhant).

Az állítás körüli bizonytalanság ellenére is az látható, hogy az orosz hadsereg ilyen, egyszeri sikerek nélkül is kezd gyorsan kifogyni a szuflából.

A harctérről érkeznek az első hírek a mozgósított orosz katonák elfogásáról és haláláról. Történeteik sokban hasonlítanak egymásra – mozgósítottak bennünket, párszor lőttünk a fegyverrel, majd egy nap „kiképzést” követően irány a front.

És ha szegények tudták volna, mivel kell harcolniuk, még inkább meg lettek volna rémülve.

Felejtsük el az Armatákat, az orosz raktárakból előkerül az ócskavas. Amikor nyáron megjelent a hír, hogy az oroszok T-62-es tankokat küldenek a frontra, minden fegyveres alapismerettel rendelkező megfigyelő csodálkozott. Ennek a típusnak az első darabjait a Szovjetunió 1961-ben sorolta be a fegyverarzenáljába. Ukrajnában ugyan az újabb változataival harcolnak, továbbra is reménytelenül elavult, gyenge fegyverzettel és páncélozással rendelkező technikáról van szó, aránytalanul nagy a különbség ahhoz képest, amivel az orosz tankos egységek Ukrajnában szembesülnek.

Arról folyt találgatás, hogy az orosz sereg védelmi pozíciókban támaszpontként fogja őket felhasználni, akkoriban a számukat 50-re becsülték. Jelenleg 29 bizonyítottan megsemmisült vagy zsákmányul esett, legtöbbjük a herszoni harctéren.

Ma már világos, hogy nem egyszeri esetről volt szó. Felejtsük el az Armatákat, az orosz raktárakból tömegesen kerül elő ez az egyáltalán nem hatékony tanktípus, mégpedig nem tízesével, hanem egyenesen 800! Szó sincs viccről, az üzemben, ahol az ócskavasak műszaki ellenőrzése folyik, beállított a duma alelnöke, a hadsereg egykori tábornoka és az orosz propagandaműsorok rendszeres vendége, Andrej Guruljov. Ő az a férfi, aki például London és más európai városok bombázásával fenyegetőzött.

Guruljovnak egykori elit katonaként tudnia kell, hogy a legtöbb mozgósított katonát, akit egy régi T-62-esbe ültet, vagy egyenesen a halálba, vagy összeégve a kórházba küldi, a szerencsésebbeknek lesz elég idejük megadni magukat, még mielőtt bajuk esik.

De ez még nem minden. Az oroszok nemrégiben már a D-1 típusú tarackágyúkat is előbányászták a raktáraikból. Ezeket valószínűleg a szakadár egységek használják, melyek hivatalosan elkülönülnek az orosz hadseregtől, valójában azonban annak részei.

A D-1-es tarackágyúkat 1943 és 1949 között gyártották, és a második világháború végső csatáiban is részt vettek. A szovjet hadsereg az 1970-es években küldte őket a raktárba, hogy az orosz sereg 2022-ben az ukrajnai harcokban bevesse őket.

Azt feltételezik, hogy erre azért kerülhetett sor, mert elfogyott a modernebb tarackágyúkba való muníció. Bármi is legyen az indok, ezek után talán a T-34-esek bevetésére is sor kerül.

Nem is annyira a gyártás időpontja a gond. Az amerikaiak a mai napig használnak B-52-es stratégiai bombázókat, melyeket az 1950-es években kezdtek el gyártani, ezeket azonban állandóan korszerűsítik, és különféle nagy hatótávolságú fegyverek nehézhordozóiként a mai napig ideálisak.

Csakhogy a D-1 nem csupán régi, hanem elavult is, maximális lőtávolsága 12 kilométer. Hasonlítsuk össze például a csaknem négyszeres lőtávolságú szlovák Zuzana 2-essel, hogy a pontosságról és a mobilitásról ne is beszéljünk.

Az oroszok fegyverekkel kapcsolatos súlyos problémáiról tanúskodik egyébiránt a tegnapi videó is, melyen az látható, hogy a belaruszok régi T-72-es tankokat küldenek Oroszországba.

A híd ellen intézett támadás célja teljesült, délen összeomlás szélén az orosz logisztika. A Krími híd annak ellenére is használaton kívül van, hogy az oroszok az ellenkezőjét bizonygatják.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Harctéri napló

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak