Napunk

A kisebbségellenes gyűlölet terrorba fordult Szlovákiában

A szerda esti pozsonyi lövöldözés helyszíne. Fotó - Tomáš Benedikovič
A szerda esti pozsonyi lövöldözés helyszíne. Fotó – Tomáš Benedikovič

Felesleges maszatolni: az évekig tudatosan gerjesztett gyűlölet, amely a gyengébbek ellen irányult, törvényszerűen elért következő fázisába, ami az erőszak.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Ami szerda este a pozsonyi vártól és parlamenttől egy kőhajításnyira történt, az a kisebbségellenes erőszaknak olyan megnyilvánulása, amilyet Szlovákiában évtizedek óta nem láttunk.

Most, csütörtökön dél körül minden jel arra utal, hogy egy hosszú évekig gyalázott kisebbség tagjaival szemben megtörtént az, amire eddig a legtöbben csak verbálisan vetemedtek: az életükre törtek a másságuk miatt.

Csodálkozni viszont nincs min. Világszerte politikai programok épülnek arra, amit úgy neveznek, “állítsuk meg az LMBTQI-propagandát”. “Az anya nő, az apa férfi, a gyerekeinket hagyják békén.” Mint annyi minden egyéb gyalázatos bűncselekményben, az LMBTQI-ellenes gyűlölet terjesztésében is Vlagyimir Putyin járt elöl, aki persze Közép-Európában is sok követőre talált.

Magyarországra, Szlovákiára és Lengyelországra régóta lehet számítani, ha az LMBTQI-ellenes gyűlöletkeltésről van szó. Nem egy politikus tette saját központi programjává a “normalitáshoz való visszatérést” – ami valójában az erőszakhoz való visszatérést jelentette.

Ezek a politikusok általában elmondják, nekik semmi bajuk azzal, ha valaki meleg, csak ne traktáljon vele másokat, csinálja otthon, négy fal között, mert ez mindenkinek a magánügye. Persze, legyenek jogaik, azzal semmi baj, csak a “hagyományos társadalom” intézményeit hagyják békén. Már ezzel is jelzik: ezek az emberek veszélyesek, mert rá akarják erőltetni a társadalomra a saját elfajzottságukat.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kisebbségek

LMBT+

Pozsony

Pozsonyi lövöldözés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Várható események:

  • a parlament várhatóan szavaz az előrehozott választás időpontjáról
  • ülésezik a kormány
  • Alexander Van der Bellen osztrák államfő Pozsonyba látogat
  • Rastislav Káčer külügyminiszter cseh kollégájával találkozik
  • az általános és középiskolás diákok megkapják a félévi bizonyítványt
  • Franciaországban a nyugdíjreform ellen tüntetnek

„A világirodalom öt legnehezebb drámájának egyike” – mondta a január 30-án Komáromban bemutatott Woyzeckről Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, aki most rendezett harmadszor a városban. Legutóbb a Tótékat vitte színre, amely a Jókai Színház előző évadának talán legsikeresebb darabja volt.