Napunk

Napunk newsfilter: A „bűntelen” Bödör, egy újabb magyar fecske és Putyin mézesmadzagja

Norbert Bödör. Fotó – TASR
Norbert Bödör. Fotó – TASR

1. Folytatódott a Marhapásztor-ügy tárgyalása, Norbert Bödör természetesen ártatlannak vallja magát. 2. Újabb magyar fecske, aki nyarat nem fog csinálni, de azért valami hatása lehet. 3. Putyin Ukrajnával „húzd meg”-et, az unióval „ereszd meg”-et játszik.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Norbert Bödör nem tesz vallomást, az ügyésztől vár pontosítást

Ártatlan és nem követett el semmilyen bűncselekményt. Ezt mondta magáról a Marhapásztor-ügy szerdai tárgyalásán Norbert Bödör nyitrai oligarcha, Robert Fico nagy barátja, aki ezt a barátságot nagy állami megrendelésekre váltotta, és a gyanú szerint 2012 után gyakorlatilag ő irányította a rendőrséget.

A Marhapásztor-ügy azonban nem erről szól, hanem egy kiterjedt korrupciós mechanizmusról, ami az Agrárkifizető Ügynökségtől pumpálta ki a pénzt állami funkcionáriusok segítségével. Kilenc természetes és öt jogi személy a vádlott.

A mai tárgyaláson végre Norbert Bödört is meghallgatta a bíróság. Bödör azonban azt tette, amit már korábban a védői, Marek Para és Robert Kaliňák is: arra hivatkozva, hogy a vádirat nem tartalmazza pontosan, mivel is gyanúsítják, és nem részletezi, hogy azt hogyan is követte el, nem tett vallomást.

Ilyen esetben a bíróságon felolvassák az eljárás előkészítő szakaszában rögzített vallomását, azonban Bödör akkor sem tett rendes vallomást, és erre nem is hajlandó, amíg az ügyész nem teljesíti a követelését, és nem pontosítja a vádat.

Rohan az idő. A bírói tanács figyelmeztette is az ügyészt, hogy minél több idő telik el, annál nehezebb lesz a bizonyítás, és ha szeretné pontosítani a vádiratot, azt nagyon gyorsan tegye meg.

A nagy korrupciós ügyek kivizsgálásában komoly törést jelentene, ha nem sikerülne elítélni Norbert Bödört.

Ha a maffiaállam legikonikusabb figurái Robert Fico és Robert Kaliňák, akkor utánuk rögtön Bödör jön, talán még Marian Kočner előtt, aki volt annyira gátlástalan és ostoba, hogy egy gyilkossággal bedöntötte az előbbiek gigantikus rendszerét.

A Marhapásztor-ügy tárgyalása csütörtökön folytatódik a meggyanúsított cégek képviselőinek meghallgatásával.


2. Újabb magyar fecske, aki nyarat nem fog csinálni, de azért valami hatása lehet

Amikor 2020-ban egyik magyar párt sem jutott be a parlamentbe, sovány vigasznak és szalmaszálnak tűnt, amibe bele lehet kapaszkodni, hogy a parlamentbe csak bejutott az OĽaNO három magyar képviselője, és az oktatási minisztériumban lett egy magyar államtitkár is.

Grendel Gábor azonban sose foglalkozott kimondottan magyar témákkal, Cseh Péternek rövid időn belül ott kellett hagynia a törvényhozást, mert pótképviselő volt, és Lukáš Kyselica, akit helyettesített, az államtitkári posztot otthagyva visszaült a parlamentbe.

Filip Mónika oktatási államtitkárt 2021 júniusában menesztették a Gröhling miniszterrel való konfliktusai miatt, így az egyébként szintén pótképviselő Gyimesi György maradt az egyedüli – ahogy magát nevezi – fecske, aki azóta is igyekszik nyarat csinálni.

Egy régi-új és egy új fecske. A legutóbbi, és tulajdonképpen most is tartó kormányválság a kabinet átalakítását hozta, az SaS miniszterei és államtitkárai távoztak a kormányból.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Napunk newsfilter

Norbert Bödör

Orosz–ukrán háború

Pfundtner Edit

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak