Napunk

Polgármester-jelölti vita Dunaszerdahelyen: Nem egységes az ellenzék (+videó)

Polgármesterjelöltek vitája Dunaszerdahelyen. Hájos Zoltán jelölt nem szerepel a fotón, mivel nem vett részt a vitaesten. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Polgármesterjelöltek vitája Dunaszerdahelyen. Hájos Zoltán jelölt nem szerepel a fotón, mivel nem vett részt a vitaesten. Fotó N – Tomáš Benedikovič

A dunaszerdahelyi polgármesterjelöltek nemcsak Hájos Zoltán jelenlegi polgármester ellenzékét képviselik, hanem egymással is sok mindenben vitában állnak.

A hat dunaszerdahelyi polgármesterjelöltből öten vettek részt a Napunk keddi vitáján a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek VMK-ban. Egyedül a jelenlegi polgármester, a Szövetség színeiben újrainduló Hájos Zoltán mondta le a részvételt, habár előzetesen többször is megerősítette, hogy eljön.

Hogyan utasította el a vitát Hájos

Hájos egy nappal a vita előtt, hétfő este a Facebookon tette közzé, hogy mégsem vitázik – a szervezőket erről nem értesítette. Néhány nappal a vita előtt azt közölte a Napunk stábjával, akkor jön el, ha mindegyik jelölt ott lesz. Bár mindegyik jelölt vállalta a vitát, végül mégis Hájos hátrált ki.

Hétfő esti bejegyzésében azt írja, „mivel magánemberként és politikusként is a párbeszéd híve vagyok, így igent mondtam a felkérésre”.

Bejegyzését azzal folytatja, a múlt heti komáromi polgármester-jelölti vita láttán bizonytalanodott el, ott ugyanis nem jelent meg minden jelölt. „A múlt heti komáromi vitát figyelve viszont rá kellett döbbennem, milyen formában is zajlanak a Napunk hasonló rendezvényei. Tudniillik a komáromi esten csak ketten vettek részt az öt jelöltből, ami azt is jelentette, hogy teljesen súlytalanná vált a vita. Egyúttal annak valódi célja is: a polgármester-jelöltek terveinek hiteles megismertetése” – írja Hájos.

Ahogy a Napunk világosan közölte, a komáromi vitára is meghívást kapott az összes jelölt, ám végül csak ketten jelentek meg.

Dunaszerdahelyen viszont mindegyik jelölt visszaigazolta a részvételt, amiről Hájos Zoltánt is tájékoztattuk.

Végül a vita tervezett témakörei tántorították el a részvételtől a polgármestert. „Miután azonban elolvastam a szerkesztők által tervezett kérdéseket (amelyek nem a város jövőjét, sokkal inkább jól eladható újságcikkek témáját képezhetik), úgy döntöttem, nem veszek részt a Napunk polgármester-jelölteknek szervezett keddi dunaszerdahelyi vitáján” – írja bejegyzésében.

Fotó – Tomáš Benedikovič

A vita így öt az alábbi jelölttel valósult meg:

  • Hakszer Roland (független),
  • Horváth Zoltán (független),
  • Iró Tibor (Sme rodina),
  • Stredl Tamás (független),
  • Szelle Erika (független).

Milyen volt az elmúlt négy év

Az elmúlt négy évvel kapcsolatban Hakszer Roland volt a legkritikusabb (aki egyébként városi képviselő volt az elmúlt ciklusban): a parkolás rendezését, az iskolai és óvodai étkeztetés ügyét és az építkezési illeték problémáját rótta fel a városvezetésnek, valamint a DAC futballklub város általi támogatását is bírálta.

Hakszer Roland. Fotó – Tomáš Benedikovič

„Nem mindig lakosságpárti a hivatal működése” – mondta Horváth Zoltán, aki négy évvel ezelőtt Hájos Zoltán mögött a második helyen végzett a polgármester-választáson, az elmúlt években pedig képviselőként tevékenykedett. Horváth szerint az elmúlt ciklusban a város irányítása „kicsit kicsúszott a testület kezéből”, a képviselők mellékszereplőkké váltak. Horváth a városi cégek szerinte kevéssé demokratikus működését és a költségvetés kapcsán túldimenzionált polgármesteri jogköröket bírálta.

Iró Tibor nem értékeli negatívan az előző négy évet, és leginkább arra törekszik, hogy az emberek véleményét meghallgassa a város, ezen túl pedig a szakmai véleményekre alapozná a döntéseket. Konkrét problémaként a városi hulladékkezelést és a parkolást említette.

Stredl Tamás is azt emelte ki, hogy a város működése nem átlátható, illetve a városi zöldterületek elhanyagolására mutatott rá. Stredl szerint a városi lakásokat áron alul adja el a város, állítása szerint a városháza egyik alkalmazottja is olcsón jutott hozzá egy ilyen lakáshoz.

Szelle Erika szerint a városi ügyintézés túlbonyolódott az elmúlt időszakban, aminek a lakosok isszák meg a levét. A város vezetéséből szerinte gyakorlatilag senki nem kommunikál a lakosokkal, a hivatalos e-mail címeket nem is használják, de a magáncímeiken keresztül sem kommunikálnak. Szelle Erika szerint a képviselők munkája sem volt rendben, mert túl nagy teret adtak a polgármesternek.

A jelöltek pártkötődései kapcsán Hakszer Roland kiemelte, hogy bár ő függetlenként indul, de Magyar Regionális Párt néven egy új párt alapításán dolgozik. Stredl Tamás pedig arról beszélt, hogy korábban együttműködött a Progresszív Szlovákiával, viszont nem volt a jelöltjük, ahogy most sem az.

Első blokk: hogyan kellene megküzdeni az energiaválsággal

A liberális gondolkodású emberek miatt sújtja az országot az energiaválság, fejtette ki Hakszer Roland, aki szerint egyelőre senki nem tudja megmondani, hogy kell elképezni a 2023-as költségvetést. Hakszer Richard Sulíkot bírálta, aki szerinte megszökött a kérdés elől és az ausztrál ranchára menekült.

Egy átfogó energetikai átvilágításra van szükség a városi intézményekben, véli Horváth Zoltán, aki szerint ahol nem történt meg az épületek szigetelése, ez kell hogy legyen a prioritás. A legfontosabb szerinte az oktatási intézmények fenntartásának a biztosítása. Horváth az alternatív energiaforrások bevezetését is fontosnak tartja, valamint a lakosság megsegítésére is gondolna.

Horváth Zoltán. Fotó – Tomáš Benedikovič

Iró Tibor szerint egy „energiaátverésnek” vagyunk a tanúi, ám ettől függetlenül meg kell változtatnunk az életstílusunkat is – bár nem azon az áron, hogy fáznunk kelljen. A napenergiához kellene fordulni Iró szerint, aki úgy gondolja, az árak növekedésére végső soron senki nem fog ráfázni.

Stredl Tamás elmondása szerint már 2021-ben figyelmeztette a képviselő-testületet egy potenciális energiaválságra, ám ezt nem vették figyelembe. Ő is a napenergiában és a víz hatékonyabb hasznosításában látja a megoldást, valamint a közvilágítás LED-es modernizációjában.

Szelle Erika szerint már tíz éve el kellett volna kezdeni a spórolást, de még a városháza ablakait sem cserélték le. „Szégyen és gyalázat, ahogy kinéz egy-két városházi épület” – mondta. Szelle Erika az uniós Helyreállítási Alapnál pályázna a megújuló energiaforrásokra. Nem az iskolák és az óvodák energiaellátásán kellene spórolni, tette hozzá azzal, hogy a város sok lehetőséget elszalasztott, miközben súlyosan megnőtt az adósságállomány.

A város adósságállományának a radikális megugrását Horváth Zoltán is elismerte, aki nem híve a választások előtti nagy beruházásoknak.

Második blokk: a Gastro DS ügye

Az elmúlt évek egyik legvitatottabb önkormányzati projektje volt Dunaszerdahelyen az iskolai és óvodai étkeztetés reformja a Gastro DS vállalat segítségével, amelyet sok kritika ért, és a szülők egyszer petíciót is indítottak az ételek rossz minősége miatt.

Hakszer Roland szerint ez egy elhibázott ötlet volt, amelyet Horváth Zoltán „erőnek erejével” vert át a képviselő-testületen, „a regnáló polgármesterrel karöltve”. Hakszer változtatna a rendszeren, felújíttatná az összes iskolai és óvodai konyhát. „Abból a temérdek pénzből, amit ez a projekt elvitt, nyugodtan fel tudtuk volna újítani az összes iskolai és óvodai konyhát” – mondta Hakszer.

Horváth szerint túlzás, hogy ő volna a Gastro DS atyja, ám nem tagadta, hogy részt vett a modell felállításában. Az elismerte, hogy „becsúsztak hibák”,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Hájos Zoltán

Napunk vitaest

Választások 2022

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Várható események:

  • a Markíza közzéteszi a Focus felmérését a pártpreferenciákról
  • a lengyel ellenzék a lex Tusk nevet viselő törvény ellen tüntet
  • Hongkongban gyertyás felvonulást terveznek a pekingi Tienanmen téri vérengzés évfordulójának alkalmából

A Ferencváros 2002 után ismét bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája fináléjába, miután 30-29-re legyőzte a dán Esbjerget a budapesti négyes döntő szombati elődöntőjében. (mti)