Napunk

Heger: Taraba nem fasiszta, de nem is tárgyalópartner

Eduard Heger. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Eduard Heger. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Nem tartja fasisztának a Tomáš Taraba körül csoportosuló képviselőket, és hajlandó arra, hogy a jövőben ne mutatkozzon alkohollal a kezében a nyilvánosság előtt. Eduard Heger kormányfő a Denník N-nek adott interjút.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A teljes interjú szlovák nyelven ide kattintva érhető el.

Október 2-a tragikus napként vonul be Szlovákia történelmébe. Egy ittas sofőr öt fiatal egyetemista életét követelő balesetet okozott a Zoch utcai buszmegállóban, Pozsony belvárosában. A rendőrség azóta fokozottan ellenőrzi az autósokat, naponta érkeznek a hírek további balesetekről, elcsípett ittas sofőrökről. Eduard Heger hálás a médiának. „Mivel nem tudtunk róla, azt hittük, nem létezik ez a probléma” – fogalmazott a kormányfő, megköszönve az újságíróknak, hogy intenzíven tájékoztatják a nyilvánosságot az eseményekről.

„Az újságírók a demokrácia őrzői, a szakmájuk szabad és autonóm, és ezt meg kell védenünk” – fogalmazott Heger, aki elmondta azt is, nem gondolja, hogy az újságírók jelentenék a legnagyobb problémát Szlovákiában. „Úgy vélem, Igor Matovič sem gondol ilyesmit” – reagált a miniszterelnök a pénzügyminiszter által megfogalmazott vádakra.

Ľubomír Okruhlica szakértő szerint a politikusok jó példát állíthatnának azzal, hogy nem mutatkoznak alkohollal a nyilvánosság előtt. Heger, aki korábban vodkával kereskedett, kiválónak tartja Okruhlica javaslatát. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a jövőben ekképpen fog eljárni.

Nem mindenki fasiszta, aki annak látszik

Eduard Heger szerint Tomáš Taraba, Filip Kuffa és Štefan Kuffa, akik az „alapvető jogok és szabadságok elnyomására irányuló mozgalom iránti szimpátia” miatt jogerősen elítélt Marián Kotleba vezette ĽSNS listáján jutottak be a parlamentbe, nem fasiszták. Hozzátette ugyanakkor, hogy sok kérdésben eltér a véleménye a felsorolt képviselőkétől. Ha az említett politikusok felkeresnék őt, hogy tárgyaljanak a költségvetésről, visszautasítaná az ajánlatot.

„Nem tárgyalópartnerek számomra” – fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva, hogy mindez nem abból adódik, hogy Tarabáék ellenzékben vannak. Heger ugyanis tárgyalópartnerként tekint a koalíciót elhagyó SaS-re, illetve Tomáš Valášek és Miroslav Kollár független képviselőkre is. „Természetesen megpróbálom elérni, hogy minél több képviselő támogassa a törvényeket és a költségvetést, és úgy gondolom, hogy ez a helyes lépés. A kormánynak támogatottságra van szüksége a parlamentben” – szögezte le Heger.

Hegerrel ellentétben Boris Kollár vállaltan tárgyal Tarabáékkal a költségvetésről. „Boris Kollár a házelnök, azt akarja, hogy működjön a parlament. Én kormányfőként pedig a kormány működését vagyok hivatott biztosítani” – érvelt Heger, azt állítva, hogy Kollár nem játszik közvetítő szerepet közte és Taraba között.

„Ha Tarabáékkal kormányoznánk, megnyitottuk volna a parlamenti ülést” – mondta Heger, aki szerint az, hogy az ülést nem sikerült megnyitni, világos bizonyítéka annak, hogy nem támaszkodnak az ex-ĽSNS-es képviselőkre. „Ha az SaS nem lépett volna ki a kolícióból, ma azt sem tudnánk, kik Tarabáék, és egyáltalán nem lennének közbeszéd tárgya” – véli Heger. A kérdésre, miszerint hozzá kell-e szoknunk, hogy a parlament nem fog rendesen működni, azt válaszolta: „Miért, még nem szoktunk hozzá?”

Kisebbségi kormány, bukdácsoló parlament

A parlament kedden, amikor az 1,5 milliárd eurós költségvetés-kiegészítésről kellett volna szavazni, nem volt határozatképes. Boris Kollár házelnök további egy hetet igényelt a tárgyalások folytatására. Heger úgy véli, ez nincs rendben.

A kormányfő szerint a koronavírus-járvány okozta válság csak felkészülés volt a mostanira. „A történelem második legmagasabb inflációjával nézünk szembe, itt van az energiaválság, itt van az ukrajnai háború. Túl kell jutnunk ezen az időszakon, és meg kell várnunk, hogy a helyzet megnyugodjon” – fogalmazott Heger, aki szerint ehhez még nagyjából két évre van szükség, utána pedig ismét normalizálódik a helyzet.

A nehézségek ellenére Heger tagadja a vádakat, miszerint a hatalmon lévő kormány semmit sem csinál. Ilyen kritikát többek között a 2020-as parlamenti választáson ellenzékbe került Robert Fico pártelnök is szívesen hangoztat. Heger hozzátette azt is, hogy a Smer kormányzásának idején a koalíciós pártok egyáltalán nem voltak együttműködőek az ellenzékkel.

Erős kísérlet a maffia visszatérésére, értékelte az aktuális politikai helyzetet Heger. „Az elvekkel rendelkező embereknek vannak gátlásaik. Robert Ficónak nincsenek gátlásai, ezért veszélyes” – mondta, utalva a bűnüldöző szerveket ért verbális támadásokra a Smer elnökének részéről.

A kormányfő továbbra is hisz az OĽaNO-ban

Az OĽaNO kilenc képviselője, köztük Ján Budaj környezetvédelmi miniszter, létrehoztak egy polgári-demokratikus platformot az OĽaNO-n belül. Követelik, hogy megállapodás szülessen az SaS-szel, valamint azt, hogy szüntessék be az újságírók elleni támadásokat. Heger ugyan nem tagja a kezdeményezésnek, de támogatja azt.

A kérdésre, miszerint kapott-e ajánlatot Mikuláš Dzurindától, azt válaszolta, nem, és ha kapna, akkor sem fogadná el. A kormányfő a következő parlamenti választáson is az OĽaNO színeiben kíván indulni, azt mondja, hisz a pártban és azokban az emberekben, akik a részét képezik. „Ez egy nagyon vad időszak. Robert Fico szét akarja verni a demokráciát, újra hatalomra akar kerülni, és biztosítani a saját biztonságát” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a Smer elnöke retteg a korábbi tettei következményeitől, és attól, melyik közeli barátja árulja majd el. „A demokráciánk kamaszkorban van” – fogalmazott Heger.

Eduard Heger

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Várható események:

 

  • a bíróság dönt a Daniel Tupý meggyilkolásával vádolt Adam Puškár előzetes letartóztatásáról
  • kétnapos figyelmeztető sztrájk kezdődik a müncheni repülőtéren
  • Kubában parlamenti választásokat tartanak, az ellenzék részvétele nélkül
  • Berlinben népszavazást tartanak a klímasemlegesség 2030-ig történő bevezetéséről
  • Európa-bajnoki selejtező, 2. forduló: Szlovákia – Bosznia-Hercegovina (Pozsony, 20.45)