Napunk

Napunk newsfilter: Kollár házelnök a zavarosban halászik

Boris Kollár és Tomáš Taraba. Fotó - N, TASR
Boris Kollár és Tomáš Taraba. Fotó – N, TASR

1. Matovič Kollárt vétózza, felkészül Taraba. 2. Monológba zárt szövetségi pártkozmosz. 3. A magas inflációnak a nagyon gyenge forint sem kedvez.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Matovič Kollárt vétózza, felkészül Taraba

Kevés parlamenti képviselővel nem könnyű kormányozni, ezt újra és újra megélik a kormánypártok. Ma ismét határozatképtelen volt a parlament, ahol a költségvetés módosításáról döntöttek volna. Boris Kollár nem tehetett mást, megszakította az ülést, ez pedig azt jelenti, hogy egyhetes szünet vár a honatyákra. Az ellenzék újfent beletolta a parlamenti matekot a kormánypártok arcába.

Az SaS már ellenzéki párt. Hiába tárgyalt hétfő éjjelig az immár ellenzéki SaS a kormányfővel, Eduard Hegerrel, akitől azt kérték Sulíkék, hogy tételesen sorolják fel, mire költenének százmilliókat. Nem bíznak Matovičban, akivel a családtámogató csomag kapcsán volt rossz tapasztalatuk, mivel a pénzügyminiszter önfejűen akarta felhasználni a forrásokat szakkörök támogatására.

Az SaS úgy érzékelte, a költségvetési módosításban újabb akna van. Nem akarták megadni a lehetőséget Matovičnak, hogy felelőtlen költekezésbe kezdjen.

Ennek megfelelően, amikor a szavazásra sor került volna, több ellenzéki képviselő is kihúzta a kártyáját, és az ülésteremben csupán 66 képviselőt mutatott a kijelző. Jegyezzük meg, több kormánypárti képviselő sem tartózkodott a teremben, ahonnét Tarabáék is hiányoztak. A kisebbségi kormány az ő szavazataikra rendszeresen számíthat.

Kollár Tarabát használja. A kormányra belső nyomás is nehezedik. Boris Kollár ház- és pártelnök kijelentette, hogy az előrehozott választásokról szívesen tárgyalna a legerősebb ellenzéki párt vezetőjével, Peter Pellegrinivel. Erre akkor kerülhet sor, ha a kormány elhasal, nem tudja elfogadni a legfontosabb törvényeket.

Nagyobb súrlódást az váltott még ki a kormánypártok között, hogy Igor Matovič elkaszálta Kollárék alkotmánymódosító tervezetét, a Sme rodina a választási ciklust lerövidítését akarta megváltoztatni.

Boris Kollár közölte, visszavonják a tervezetet, de egyúttal támogatják Tomáš Taraba volt ĽSNS-s képviselő javaslatát, amelyhez módosító javaslatokat is tesznek. Ezzel ahhoz tennék hasonlatossá, amely eredetileg az ő javaslatuk volt, és így törnének borsot Matovič orra alá. Pellegrini kijelentette, ő el tudja képzelni, hogy támogatnak egy ilyen javaslatot, Sulíkék azonban ezt kizárták.

Az SaS nélküli kormány válsága nem enyhül, minden kudarccal, mint amilyen a mai parlamenti fiaskó volt, egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül.


2. Monológba zárt szövetségi pártkozmosz

Kedd este vitáznak Dunaszerdahelyen a polgármesterjelöltek, a vitára a Napunk szervezésében kerül sor. Hájos Zoltán, a Szövetség jelöltje egy nappal a rendezvény előtt, korábbi ígéretét megszegve, lemondta a részvételt. Kár.

Miért kár? Azért mert a választópolgárok megérdemlik, hogy a jelöltek komolyan vegyék őket. Ez az ignorálás veszélyes a kisebb és nagyobb közösségekre, amelyek demokratikus módon választanak maguknak vezetőket.

Hájos kommunikációja és a közösségi oldalán közzétett indoklásszerűsége zavaros és következetlen. Egy vitából kifaroló politikus arroganciájának jele, aki hiába írja le, hogy a párbeszéd híve, pont az ellenkezőjét teszi, egy olyan zárt rendszert épít, amelyben nincs helye a párbeszédnek, csak a saját hangnak.

Egy hete Komáromban szervezett vitaestet a Napunk, amelyen az öt jelöltből ketten vettek részt. A jelenlegi polgármester, Keszegh Béla egyik legesélyesebb kihívója, Bauer Ildikó, a Szövetség jelöltje, mondvacsinált okokra hivatkozva, nem jött el beszélgetni. Kár. Veszített vele a jelölt, és veszített vele mindenki.

Az önkormányzati választás a Szövetség számára kiemelten fontos: először méretteti meg magát a párt választáson, stratégiai és egyéb szempontból a két nagy magyar városnak, Komáromnak és Dunaszerdahelynek kitüntetett szerepe van. Ebben a kontextusban, egészen félreértve a helyzetet és saját szerepét mondta a két jelölt, hogy a nyílt vita, a párbeszéd nem fontos.

Beszélgetni jó. Szlovákia-szerte szerveznek a Denník N-es és más médiánál dolgozó kollégák hasonló vitaesteket, ahol a jelöltek kifejthetik a nézeteiket, más elképzelésekkel szembesíthetik a koncepciójukat, érvelhetnek, vitatkozhatnak, csupa olyan dolgot tehetnek meg, amelyek előrevisznek, segítenek bennünket. A jelöltek örülnek a felkérésnek, és igyekeznek a lehető legjobban megfelelni a kihívásnak. És így van ez az összes demokratikus országban, ahol dialógusból születnek meg a megoldások.

Erre mondtak nemet a Szövetség jelöltjei. Nem lenne jó, ha egy párt zárt rendszert építene, és olyan privilégiumot követelne magának, ami alanyi jogon jár egy monológba zárt, monolitikus képződményben, amelyből kizárunk minden más nézőpontot, véleményt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forint

Infláció

Kormányválság

Napunk newsfilter

Szövetség

Választások 2022

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak