Napunk

Közel Putyin vége? A sikertelen háború miatt egyre nyíltabban folynak a Kreml belső harcai

Fotó – TASR/AP
Fotó – TASR/AP

Egyre nagyobb a nyomás az orosz katonai vezetésen. Sokan a háború kiterjesztését szeretnék, de pont ez gyorsíthatja fel Putyin rezsimjének összeomlását.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A háború sikertelensége miatt az orosz elit háborúpárti része egyre nyíltabban kritizálja a katonai vezetést. Jamie Dettmer, a Politico többek között Európára és Oroszországra szakosodott kommentátora azt írja, az orosz elnök ellenfelei az elmúlt két évtized alatt most először érzik úgy, hogy Putyin rövid időn belül megbukik, bár abban nem értenek egyet, hogy ez hogyan fog bekövetkezni.

Hasonló következtetésre jut Hriszto Grozev, a Bellingcat oknyomozó csoport Oroszországgal foglalkozó vezető újságírója is. Grozev a Denník N-nek adott interjújában úgy fogalmaz: a Kreml egy éven belül háborúellenes lesz.

Putyin belső kritikusai több háborút akarnak

Az ukrajnai speciális hadművelet látható sikertelensége felerősítette az orosz elit háborúpárti szárnyát, ami ha közvetlenül magát Putyint nem is, de Szergej Sojgu védelmi minisztert egyre nyíltabban kritizálja, sőt olyanok is elhangzanak, hogy Sojgut le kellene lőni.

Hriszto Grozev szerint az ilyen nyílt ktitika az elmúlt 20 év alatt egyáltalán nem volt jellemző, annak fényében pedig egészen meglepő, hogy külön törvények szabályozzák, mit lehet mondani az Ukrajna elleni háborúról.

A Putyin körüli elit tulajdonképpen két szárnyra szakadt, egy mérsékeltebbre, ezt képviseli Szergej Sojgu vagy Valerij Geraszimov vezérkari főnök, és egy háborúpártira, ennek a legismertebb arcai Ramzan Kadirov csecsen vezető és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője.

A háború sikertelensége a háborúpárti elit előretörését hozta, és Jamie Dettmer, a Politico kommentátora szerint jól jellemzi az emiatti helyezkedést, hogy Prigozsin, Putyin „séfje” és korábban feltétlenül hűséges embere, aki éveken keresztül tagadta, hogy köze lenne a Wagner-csoporthoz, nemrég „a nevére vette” a magánhadsereget, és immár katonai tényezőként lép fel.

Egyelőre mindketten továbbra is hűségesek Putyinhoz, és Putyin is megerősítette őket azzal, hogy nemrég mindkettejüket előléptette, de Mihail Hodorkovszkij száműzetésben élő orosz üzletember szerint – mint azt elmondta a Politicónak – kettős játékot játszanak, és már a Putyin utáni időkre készülnek.

Hriszto Grozev pedig arról beszél, hogy kevésbé vannak szem előtt, de szintén nagy befolyással bírnak azok az idősebb, magas rangú katonai vezetők, akik még a szovjet időkben szocializálódtak, és szintén a háború eszkalálását szeretnék. A háborúpárti szárny kezdettől fogva totális háborút szeretne Ukrajna ellen.

Akár az atomfegyver használatába is belekényszeríthetik

Putyin hatalmát tehát azok veszélyeztetik, akik több háborút szeretnének. Hriszto Grozev szerint kevésbé valószínű forgatókönyv, hogy ők lecserélik Putyint a saját emberükre, inkább Szergej Sojgu leváltását érhetik el, akinek a helyébe egy sokkal radikálisabb katonai vezetőt raknának.

Hriszto Grozev úgy látja, Putyin a jelenlegi helyzetben azért sem nyúlna atomfegyverhez,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Ukrajna

Vlagyimir Putyin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak